.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017

Ομιλία του Αντιπροέδρου του Συλλόγου Δοξατινών «Παναγία Θρακιώτισσα» κ. Μιχάλη Φυδανάκη στον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου - 8 ΣΕΠ 2017.

Δοξάτο 8 Σεπτεμβρίου 2017

Ομιλία του Αντιπροέδρου του Συλλόγου Δοξατινών «Παναγία Θρακιώτισσα» κ. Μιχάλη Φυδανάκη στον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου.

Καλημέρα σας.

Ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Δοξατινών «Παναγία Θρακιώτισσα» θα ήθελα να πω στο σεβαστό σημερινό εκκλησίασμα δύο λόγια για τη θαυματουργή  εικόνα της Παναγίας Θρακιώτισσας που εορτάζουμε σήμερα.

Πρώτα απ’ όλα να πω ότι, τόσο τα μέλη όσο και το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου Δοξατινών «Παναγία Θρακιώτισσα»,  δημόσια εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους προς τον αιδεσιμώτατο εφημέριο του Δοξάτου, πατέρα Ιωάννη Αγγέλου, για το ενδιαφέρον και την αγάπη που επέδειξε, για την συγκεκριμένη εικόνα της Παναγίας Θρακιώτισσας, σε όλα τα χρόνια της θητείας του σ’ αυτόν τον ιερό ναό. Ο Παπαγιάννης, όπως τον αποκαλούμε, αφού ανέσυρε την εικόνα από κάποια γωνιά της εκκλησίας που βρισκόταν, ενδιαφέρθηκε για την ιστορία της, φρόντισε για τη συντήρηση και πιστοποίησή της από επίσημο συντηρητή έργων τέχνης και στη συνέχεια την τοποθέτησε σε ένα από τα πιο σημαντικά σημεία του ναού.
Η εικόνα, σύμφωνα με τον επίσημο συντηρητή έργων τέχνης, δημιουργήθηκε μεταξύ του 17ου και 18ου αιώνα, οι διαστάσεις της είναι:  ύψος 82,2 εκατοστά και πλάτος 52,5 εκατοστά, αγιογραφήθηκε από άγνωστο καλλιτέχνη με την τεχνική της αυγοτέμπερας σε προετοιμασία λευκής σκόνης με υφασμάτινη υποστήριξη, το συνδετικό μέσον της προετοιμασίας έχει ζωική προέλευση, τα φωτοστέφανα φέρουν φύλλο χρυσού ενώ τα ενδύματα φέρουν φύλλο χρυσού και ασημιού.

Τη θαυματουργή αυτή εικόνα της Παναγίας Θρακιώτισσας έφεραν στο Δοξάτο το έτος 1922 οι πρόσφυγες από τα χωριά Καβατζίκι και Ντερέκιοϊ της περιοχής Μακράς Γέφυρας Ανατολικής Θράκης και η ιστορία της που λίγο έως αρκετά γνωρίζουμε οι περισσότεροι εδώ, αλλά και σύμφωνα με προφορικές και έγγραφες μαρτυρίες, τις οποίες άλλοι πιστεύουν και άλλοι όχι, έχει ως εξής: Κατά την ημέρα ξεριζωμού των Ελλήνων από τις πατρίδες τους το έτος 1922, οι κάτοικοι των δύο χωριών ( απέχουν μεταξύ τους 4 χιλιόμετρα ) που εξαναγκάστηκαν ένεκα των τουρκικών διωγμών μαζικά να εγκαταλείψουν τα χωριά, τα σπίτια και τις περιουσίες τους, συγκεντρώθηκαν για την αναχώρηση στον κεντρικό δρόμο και εκεί δημιούργησαν το καραβάνι της προσφυγιάς.

Όταν δόθηκε το σύνθημα για την αναχώρηση έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι τα ζώα που ήταν ζεμένα στα κάρα δεν ξεκινούσαν  παρά τις προσπάθειές τους, τότε κάποιοι θυμήθηκαν ότι δεν πήραν από την εκκλησία τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Τότε ο Μόσχος Τριανταφυλλάκης που γεννήθηκε στο Ντερέκιοϊ αλλά ήταν σώγαμπρος στο Καβατζίκι, έτρεξε πήρε την εικόνα την έφερε στο καραβάνι και την έκρυψε κάτω από το κάρο.

Μετά από αυτό όλα τα ζώα ξεκίνησαν και άρχισε το δύσκολο ταξίδι της προσφυγιάς. Άνθρωποι της οικογένειας Τριανταφυλλάκη αναφέρουν επίσης ότι, όταν ο Μόσχος μετέφερε την εικόνα δέχθηκε τούρκικη σφαίρα η οποία αντί αυτόν χτύπησε την εικόνα.

Από το έτος 1922 έως το 1955 η εικόνα βρισκόταν στο σπίτι του Τριανταφυλλάκη, ίσως μερικοί από τους παρόντες να τη θυμούνται, και πολλοί πρόσφυγες και εντόπιοι πήγαιναν την προσκυνούσαν και ζητούσαν τη βοήθειά Της, όμως για πολλούς και διάφορους λόγους δεν κατάφεραν να χτίσουν εκκλησία στη Χάρη Της όπως επιθυμούσαν, έτσι το έτος 1955 η εικόνα παραδόθηκε από τους Θρακιώτες στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου προς φύλαξη.

Το έτος 2014 απόγονοι των Θρακιωτών προσφύγων του Δοξάτου πιστοί στο όραμα των παππούδων τους ίδρυσαν τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΟΞΑΤΙΝΩΝ  «ΠΑΝΑΓΙΑ ΘΡΑΚΙΩΤΙΣΣΑ»  που κυριότερο σκοπό έχει την προστασία της εικόνας και την ανέγερση στη Χάρη Της, στο Δοξάτο, μικρού ναού που θα ονομάζεται Παναγία Θρακιώτισσα και θα εορτάζει τη γέννησή Της κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου.
Ο ναός Παναγία Θρακιώτισσα θα αποτελεί χώρο προσκυνήματος και σύμβολο ύπαρξης και μνήμης των αλησμόνητων πατρίδων όλων των προσφύγων Θρακιωτών του Δοξάτου. Θα κατασκευασθεί με χρήματα που θα συγκεντρώνει ο Σύλλογος και μετά την αποπεράτωσή του θα παραχωρηθεί μαζί με το οικόπεδό του στον ιερό ναό Αγίου Αθανασίου Δοξάτου.

Παρακαλούμε πολύ για τη στήριξη του έργου του Συλλόγου ο οποίος όπως προανέφερα είναι Σύλλογος όλων των Δοξατινών και μπορούν να εγγραφούν όσοι Δοξατινοί και Δοξατινές επιθυμούν.


ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: