.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

ΑΧΑΡΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ-ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ Ο ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ-ΕΦ. ΤΑ ΝΕΑ

Μεταφέρω ένα εξαιρετικό κείμενο από την εφημερίδα "Τα Νέα" σχετικό με τους "Αχαρνής", την περίφημη κωμωδία(και ποιά δεν είναι άραγε;) του Αριστοφάνη, με τον Σταμάτη Κραουνάκη στον ρόλο του Δικαιόπολι..

Και μετάνοιωσα ακόμη περισσότερο που δεν πήγα εδώ στους Φιλίππους όταν ανέβηκε η συγκεκριμένη παράσταση πριν από λίγο καιρό..

"Εφαγα" κι εγώ το παραμύθι του φόβου που μας επέβαλλαν τα "καλόπαιδα" του ΔΝΤ και οι εδώ υποτακτικοί τους και έκανα οικονομία(!) μην πηγαίνοντας στο θέατρο..




ΚΟΝΤΑ 16.000 ΘΕΑΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΑΧΑΡΝΗΣ» ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ
Πολιτική και µικρόφωνα
Αποστολή: Παύλος Η. Αγιαννίδης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010



Υπήρχαν και τότε πολιτικοί που άφηναν άδεια τα ταµεία. Και δηµοσιονοµικά ελλείµµατα και µίζες. Φαίνεται πως και στην Αθήνα του 425 π.Χ., το κοινό χειροκροτούσε τις φαρµακερές ατάκες του (25χρονου πρωτοεµφανιζόµενου) Αριστοφάνη κατά της διαφθοράς στην πολιτική.

Ακόµη και να µην είχε η φετινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Αχαρνής» ραχοκοκαλιά και στόχο, χάρη σ’ αυτές τις ατάκες φάνηκε να απέκτησε στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Σαν να το επέβαλε µε τον λόγο του – σε απόδοση Κ.Χ. Μύρη – ο Αριστοφάνης που… ήρθε από τα θυµαράκια.

Το βροντερό χειροκρότηµα από τους περίπου 6.000 θεατές της Παρασκευής και τους 10.000 του Σαββάτου δεν ήταν για τα εύκολα, επιθεωρησιακής λογικής, αστεία που προσέθεσε η ανάγνωση του έργου από τον σκηνοθέτη Σωτήρη Χατζάκη. Αλλά για τις πολιτικές ατάκες του διαχρονικού αριστοφανικού έργου. Οπως «υπεύθυνοι όλοι για τον χαµό µιας χώρας», «ελεύθεροι κυκλοφορούν οι ληστές», «πολλά λεφτά, µαύρα, αδέλφια», «παζαρεύουν να κάνουν την Ακρόπολη οικόπεδα µε θέα»...

Κι όταν η θεωρούµενη ως έκπληξη της παράστασης (ο συνθέτης Σταµάτης Κραουνάκης - Δικαιόπολις) µιλούσε στον µονόλογό του για «κλεφτοκοτάδες, φτωχογιάπηδες, εγκληµατίες, µαυροφραγκάτους, βουλευτάκια, διαχειριστές της µπίζνας του µεγάλου χρέους» ως υπεύθυνους για την κατάντια της αρχαίας Αθήνας καταλήγοντας «δεν θέλω να πω ονόµατα στο θέατρο», το κοινό αντέδρασε: «Πες ονόµατα!», βρόντηξε το κοίλο. «Τους µιλάει ο κόσµος στα σπίτια. Τους ξέρετε όλοι»! «Να πληρώσουν οι φταίχτες έπρεπε», προσέθεσε και το κοινό χειροκρότησε πάλι, σαν να ταυτιζόταν στη µετά ΔΝΤ Ελλάδα µε όσα µας παρέδωσε ο Αριστοφάνης από κείνη τη δύσκολη, επίσης, ώρα της Ελλάδας 2.435 χρόνια πριν.

Την ίδια αντίδραση βρήκε και ο Μεγαρίτης - Κώστας Βουτσάς, όταν σε απόγνωση πουλάει τις δύο κόρες του: «Μας φτώχυνε η ρουφιάνα η Ντάουν Τζόουν εκεί στου Σοφοκλή. Μας ρήµαξαν οι ιερείς από το Φαγοπέδι...» είπε και η φράση του πνίγηκε στο χειροκρότηµα. Και παρακάτω: «Λεφτά υπάρχουν. Οχι για µας. Αλλά από µας γι’ αυτούς» και πάλι βροντερό και παρατεταµένο χειροκρότηµα. «Η ζωή µας, αυτό που ζούµε καθηµερινά, είναι ό,τι λέει ο Αριστοφάνης και οι τραγικοί µας», εξηγούσε στα «ΝΕΑ» ο Κώστας Βουτσάς, το αποπνικτικά ζεστό πρωινό µετά την πρώτη παράσταση. «Και οι σηµερινοί ηθοποιοί είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας», προσέθετε µε την πείρα χρόνων στο σανίδι, που δεν τον εµπόδισε να συγκινηθεί, σχεδόν σαν παιδάκι, από το χειροκρότηµα στο «ιερό» θέατρο της Επιδαύρου. Οπως και ο Σταµάτης Κραουνάκης, που στα 55 του έµελλε να τον εγγράψει στα κιτάπια του το Σωµατείο Ελλήνων Ηθοποιών, για να παίξει στο αρχαίο θέατρο, στο οποίο είχε πρωτοµπεί το 1979 ως βοηθός του Μίκη Θεοδωράκη στους «Ιππής» του Θεάτρου Τέχνης.

Οσο για τον Λάµαχο - Γρηγόρη Βαλτινό εισέπραξε επίσης χειροκροτήµατα, αλλά ειδικά οι ντόπιοι θεατές (από το Λυγουριό και την Παλαιά Επίδαυρο) δεν είδαν µε καλό µάτι το µικρόφωνο-ψείρα που χρησιµοποίησε – κάτι που δεν σχολιάστηκε αντίστοιχα για τον Κώστα Βουτσά, ως µεγαλύτερο.
ΙΝFΟ
«Σ’ αυτή τη δουλειά το αποτέλεσµα µετράει», έλεγε ο Κώστας Βουτσάς. «Δώσαµε 5-6 παραστάσεις και το αποτέλεσµα ήταν το ίδιο: το κοινό χειροκρότησε»

ΠΗΓΗ: www.tanaea.gr

ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΗ ΝΥΧΤΑ-25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010-ΒΙΝΤΕΟ

Η ΕΘΝΙΚΗ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ ΒΟΛΛΕΥ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΔΡΑΜΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ


Επί 22 ημέρες, η Εθνική Κορασίδων Βόλλευ(κορίτσια 14, 15 και 16 ετών) πραγματοποίησε την θερινή της προετοιμασία στην Δράμα και φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο "Αλέξανδρος" στο Δοξάτο.


Προφανώς, η αποστολή της Εθνικής έμεινε πολύ ικανοποιημένη από την διαμονή της στο ξενοδοχείο, γι' αυτό και η αναμνηστική φωτογραφία , καθώς και το όμορφο κείμενο, που άφησαν ως ενθύμιο ..


Θα πρέπει να τονίσω, αφού είμαι σε θέση να το γνωρίζω πολύ καλά άλλωστε, πως η συμπεριφορά των κοριτσιών, και φυσικά και του προπονητικού επιτελείου, κατά την παραμονή τους στο ξενοδοχείο ήταν άψογη, παρ' όλο το επιβαρυμένο πρόγραμμα που είχαν και που τηρούνταν αυστηρά.


Όλοι οι άνθρωποι του "Αλέξανδρος" εύχονται ολόψυχα πολλές επιτυχίες στα κορίτσια της Εθνικής, οι οποίες είναι βέβαιο πως θα έρθουν, αν συνεχίσουν με την ίδια υπευθυνότητα και το ίδιο μεράκι την μεγάλη προσπάθειά τους και τα επόμενα χρόνια..