.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ κ. ΑΝΘΗΣ ΣΚΙΟΥΛΑ - ΚΑΠΗ ΔΟΞΑΤΟΥ - 20 ΕΩΣ 25 ΝΟΕ 2016 - ΦΩΤΟ

Μπορείτε να δείτε τα έργα από τις 10:00 έως 12:00 και από τις 17:00 έως 19:00, μέχρι και το απόγευμα της Παρασκευής 25/11/2016.












ΟΜΙΛΙΑ Κ. Θ. ΞΟΜΑΛΗ ΣΤΟ ΚΑΠΗ ΔΟΞΑΤΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΡΑΜΑΣ κ.κ. ΠΑΥΛΟΥ - ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΝΟΕ 2016

ΞΟΜΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ


Σημ. "Δοξατινών Νέων": Τα στοιχεία του κ. Ξόμαλη Θεόδωρου από την προσωπική του ιστοσελίδα : http://xomalistheodoros.wixsite.com/xomalis/books







Μια άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία, υπό την αιγίδα του Δήμου Δοξάτου και του Πολιτιστικού & Μορφωτικού συλλόγου Δοξάτου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 19 Νοεμβρίου 2016 στο εντευκτήριο του ΚΑΠΗ Δοξάτου από τον κ. Ξόμαλη Θεόδωρο, με θέμα: "Βουλγαρική Κατοχή 1941-44 - Εκτελέσεις κατοίκων Δοξάτου - Πυρπόληση Ι.Μ. Παναγίας Εικοσιφοίνισσας ", παρόντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο κ. Δημοσθένης Ριτσούδης, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, με μεγάλο ενδιαφέρον επίσης, προς το κοινό που κατέκλυσε την αίθουσα.

Μεταξύ άλλων, και αφού ευχαρίστησε θερμά τον κ. Ριτσούδη για τα καλά του λόγια, ο κ.κ. Παύλος, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη του και τον σεβασμό του προς την ιστορία του Δοξάτου και το Δοξάτο (όπως ο ίδιος ανέφερε) ανακοίνωσε πως το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου θα επισκεφθούν το Δοξάτο μαζί με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο, ενώ ετοιμάζεται τόμος με έγγραφα από τα βουλγαρικά στρατιωτικά αρχεία που αφορούν τα γεγονότα του '41.

Στη συνέχεια, ο κ. Ξόμαλης, σε μια ομιλία που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων, αναφέρθηκε διεξοδικά στο Ολοκαύτωμα του Δοξάτου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, στηριζόμενος σε μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και επιζησάντων που είδαν στην κυριολεξία τον χάρο με τα μάτια τους, Ακόμη, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πυρπόληση της Ι.Μ. Εικοσιφοινίσσης και τόνισε πως η Μονή κάηκε από τους Βούλγαρους στις 12 Ιουνίου του 1944 και όχι το 1943 όπως λανθασμένα αναγράφεται στη μαρμάρινη επιγραφή της εισόδου του αρχονταρικιού της Μονής.

Πολλά και σημαντικά στοιχεία, εκ των οποίων τα περισσότερα ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Ξόμαλης, μπορείτε να βρείτε στην προσωπική του 
ιστοσελίδα : http://xomalistheodoros.wixsite.com/xomalis/books