.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΖΗΤΙΟΤΑΝ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΔΟΞΑΤΟΥ -ΚΑΛΑΜΠΑΚΙΟΥ


Διαβάζοντας σήμερα την είδηση της ημέρας, όσον αφορά το νομό μας και την δημιουργία 5 Δήμων, και στις τοπικές εφημερίδες αλλά και σε διάφορες τοπικές ιστοσελίδες, θυμήθηκα πως κάποτε είχα γράψει στην εφημερίδα "Νέα του Δοξάτου", στην στήλη "Γλυκόπικρα" κάτι σχετικό..
Έψαξα στο προσωπικό μου αρχείο και το βρήκα. Είχε δημοσιευθεί στο 31ο φύλλο, του Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου του 2006.
Φυσικά, σε εκείνη τη στήλη, προσπαθούσα με χιουμοριστικό τρόπο να καταγράφω, εκτός των άλλων, και την γενικότερη "ατμόσφαιρα" της επικαιρότητας της τοπικής μας κοινωνίας.. Έτσι, βρήκα αφορμή τότε, με την ευκαιρία του exit-poll της Ε.Ρ.Τ. έξω από το εκλογικό τμήμα στο οποίο είχα ψηφίσει για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές του 2006, να αναφέρω και την έντονη φημολογία που υπήρχε τότε για συνένωση των δύο γειτονικών Δήμων..

5 ΔΗΜΟΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΔΡΑΜΑΣ -ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ ΜΕ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΠΑΚΙΟΥ

Πέντε δήμοι στο νομό με τον «Καλλικράτη»
16/4/2010 - Προβλήθηκε: 32 φορές

Πέντε δήµοι θα υπάρχουν στο νοµό Δράµας µετά την εφαρµογή του σχεδίου Καλλικράτης, σύµφωνα µε όλες τις ενδείξεις αλλά και µετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, Δηµόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης µεταξύ του Υπουργού κ. Γιάννη Ραγκούση και των βουλευτών Δράµας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Χρήστου Αηδόνη και Χαράς Κεφαλίδου.
Η σύσκεψη αυτή έγινε στα πλαίσια των επαφών της ηγεσίας του Υπουργείου µε τα µέλη της Κοινοβουλευτικής οµάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., εν όψει της ανακοίνωσης του χωροταξικού τµήµατος της µεταρρύθµισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Όπως έγινε γνωστό στη σύσκεψη συζητήθηκε η προοπτική των συνενώσεων δήµων στο νοµό Δράµας και παρά την αρχική εισήγηση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη δηµιουργία τριών Δήµων στο νοµό Δράµας, τελικά αποφασίστηκε η δηµιουργία πέντε Δήµων.
Ο νέος χάρτης της
Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νοµό Δράµας
Σύµφωνα µε όσα έχουν γίνει γνωστά µετά την εφαρµογή της µεταρρύθµισης θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν µε τη σηµερινή τους µορφή οι δήµοι Κάτω Νευροκοπίου και Προσοτσάνης.
Σε ότι αφορά τις συγχωνεύσεις αυτές αφορούν:

1) Τους Δήµους Παρανεστίου και Νικηφόρου οι οποίοι θα αποτελέσουν ένα Δήµο. Είναι γνωστό ότι στο διάστηµα που προηγήθηκε στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης στους δύο ορεινούς Δήµους, προέκριναν µια τέτοια εξέλιξη έναντι οποιασδήποτε άλλης.

2) Τους Δήµους Δράµας, Σιταγρών και την Κοινότητα Σιδηρονέρου. Η συγχώνευση αυτή δηµιουργεί ένα µεγάλο Δήµο, τόσο πληθυσµιακά, όσο και από πλευράς έκτασης, καθώς στο νέο Δήµο θα αντιστοιχούν περίπου τα 3/5 του πληθυσµού του νοµού, ενώ θα καταλαµβάνει περίπου το ¼ της συνολικής έκτασης του.


3) Τους Δήµους Δοξάτου και Καλαµπακίου οι οποίοι θα αποτελέσουν ένα Δήµο. Ο νέος Δήµος θα είναι ο µικρότερος σε έκταση από τους πέντε νέους, αλλά θα είναι ο δεύτερος πληθυσµιακά περιλαµβάνοντας Καλαµπάκι Δοξάτο, Άγιο Αθανάσιο και Κύργια.


Η τελική πρόταση της κυβέρνησης για το «χωροταξικό» του Καλλικράτη αναµένεται να ανακοινωθεί και να τεθεί σε διαβούλευση της προσεχείς ηµέρες.
Σε ότι αφορά τις πρώτες αντιδράσεις για τα αποτελέσµατα της χθεσινής σύσκεψης υπάρχει κατ’ αρχάς µια ικανοποίηση από τους περισσότερους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μοναδικό αγκάθι µέχρι στιγµής φαντάζει η ονοµασία των νέων Δήµων και ο ορισµός των εδρών στους Δήµους Δοξάτου – Καλαµπακίου και Νικηφόρου – Παρανεστίου.
ΠΗΓΗ: www.hxo.gr –εφημερίδα «Ηχώ» της Δράμας.