.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΟΞΑΤΟΥ-ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΤΟΥ Γ. ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010
Ιστορία Δοξάτου
elet@enet.gr
*Το Δοξάτο με ιστορία 4.000 ετών (νεολιθική - χάλκινη εποχή).
Το Δοξάτο με ιστορία στους βυζαντινούς χρόνους. Το Δοξάτο μεγαλύτερο πνευματικό κέντρο της Ελλάδος στα 400 χρόνια της τουρκοκρατίας. Το Δοξάτο με τις 3 (τρεις) γενοκτονίες 1913 με 650 σφαγιασθέντες, πυρπόληση και καταστροφή σχεδόν όλων των κατοικιών. 1916-18 (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος), 300 θύματα ομηρίας των κατοίκων. 1941, 350 εκτελεσθέντες σε μια βραδιά από τους Βούλγαρους.
Το Δοξάτο, για όλα τα παραπάνω: 1) Εγινε το 1949 τιμής ένεκεν "Δήμος Δοξάτου". 2) Τιμής ένεκεν χτίστηκε ένα Καλλιμάρμαρο μέγαρο Δημαρχείου. 3) Εδωσαν το όνομα "Δοξάτο" σε 2 φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού. 4) Πήρε σειρά μεταλλίων και τον Πολεμικό Σταυρό του κράτους. 5) Ανακηρύχθηκε επισήμως "μαρτυρική πόλη".
Αυτό λοιπόν το "Δοξάτο", αντί σεβασμού με τον "Καποδίστρια" (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) το υποβάθμισαν (λαμβάνοντας υπόψη κομματικά κριτήρια), βάζοντάς το με άλλα 3 χωριά και έδρα του δήμου σε έναν οικισμό των Κυργίων 50-60 σπιτιών πάνω σε ένα βουνό ονόματι Βαθύσπηλο, ενώ έπρεπε να μείνει εκτός "Καποδίστρια" ως ιστορικός δήμος, τιμής ένεκεν. Προσπάθειες των κατοίκων του Δοξάτου να βγάλουμε εκτός "Καποδίστρια" το Δοξάτο, με υπουργό τότε τον κ. Παυλόπουλο κ.λπ. έπεσαν πάνω σε γαλάζιους ιθύνοντες: ανιστόρητους, μικρόψυχους, ασεβείς και ανίκανους για μια απλή διόρθωση του κακού "Καποδίστρια", ενώ διαλαλούσαν καθημερινώς την "επανίδρυση" του κράτους. Και τώρα το τρίτο χτύπημα για το Δοξάτο, ο "Καλλικράτης" (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ).
Δεν έφταναν 3 γενοκτονίες, ήρθαν και 2 καταστροφές!! Από τους στραβούς, ανάποδους, κακούς κομματικούς μηχανισμούς, τον "Καποδίστρια" και τον "Καλλικράτη", σε ρόλο 4ης και 5ης γενοκτονίας, για να αποτελειώσουν το θρυλικό και μαρτυρικό Δοξάτο».
Dr Γεώργιος Ε. Χατζηβασιλείου
νευρολόγος-ψυχίατρος διδάκτωρ του ΑΠΘ

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ



Διοξίνες απειλούν το γάλα από την Δράμα - H μεγάλη πυρκαγιά απειλεί με καραντίνα τον γαλακτοπαραγωγικό νομό
Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2010
-Το τοξικό κοκτέιλ, επιδρά σε όλη την τροφική αλυσίδα.
- Φόβοι για έκλυση διοξινών σε γάλα, κρέας και αγροτικά προιόντα.
- Δίνουν ζωοτροφές στους εμπόρους για να μην τρώνε χορτάρι τα ζώα
- "Σε 10 ημέρες θα ξέρουμε", δηλώνει στο Newsit ο διευθυντής του εργαστηρίου διοξινών του Δημόκριτου Λ. Λεοντιάδης.
Ο μεγαλύτερος νομός σε παραγωγή γάλακτος στην Ελλάδα, ο νομός Δράμας απειλείται με οικολογική αλλά και οικονομική καταστροφή μετά την πυρκαγιά που έκαιγε επι σχεδόν μια εβδομάδα σε αποθήκη ελαστικών.

Εκατοντάδες επαγγελματίες που ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τα αγροτικά προιόντα ανησυχούν αφού οι τεράστιες ποσότητες τοξικού νέφους που παράχθηκαν από την φωτιά σκέπασαν τον νομό.

Τώρα οι επιστήμονες ανησυχούν μήπως η τέφρα που θα "καθήσει" θα γεμίσει με διοξίνες το νερό και το χορτάρι καταστρέφοντας ζωική και φυτική παραγωγή.

Ήδη κλιμάκιο του Δημόκριτου με επικεφαλής τον Δρ. Λ. Λεωντιάδη συνέλεξε τα πρώτα δείγματα. Σύμφωνα με τον διευθυντή του εργαστηρίου για τις διοξίνες "η Δράμα θα παρακολουθείται στενά με αλλεπάλληλες αναλύσεις για τους επόμενους 6 μήνες ώστε να παρακολουθήσουμε την όποια μόλυνση σε βάθος χρόνου". Τα πρώτα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων αναμένονται στις επόμενες 10 ημέρες.

Ο Νομάρχης Δράμας μιλώντας στο Newsit ανέφερε πως προληπτικά ανα 5 ημέρες χορηγούνται στους κτηνοτρόφους ζωοτροφές ώστε να μην τρώνε τα ζωντανά το χορτάρι μέχρι να βγούν οι εργαστηριακές αναλύσεις. Παράλληλα ελέγχουν το γάλα που παράγετε καθημερινά ενώ δηλώνει αισιόδοξος πως η μόλυνση δεν θα φθάσει στον υδροφόρο ορίζοντα επικαλούμενος το ΙΓΜΕ.

Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για μεγάλη διασπορά του τοξικού κοκτέιλ που έχει φτάσει μέχρι τη Νότια Βουλγαρία, δημιουργώντας ένα μεγάλο πονοκέφαλο στις αρχές που θα χρειαστεί να διαχειριστούν αποτελεσματικά την επόμενη μέρα και να απομακρύνουν με ασφάλεια τους τόνους των καμένων ελαστικών που συγκαταλέγονται στην κατηγορία των επικίνδυνων αποβλήτων.

Σύμφωνα με τον κ. Σπύρο Ραψομανίκη, Διευθυντή Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το θέμα έχει πολύ σοβαρές προεκτάσεις στο περιβάλλον και την δημόσια υγεία καθώς επηρεάζει, τον αέρα που αναπνέουμε και ολόκληρη την τροφική αλυσίδα.

Σύμφωνα με τον κ. Ραψομανίκη, θα πρέπει να ξεκινήσει μια εντατική παρακολούθηση της περιοχής για τα επόμενα δύο χρόνια. Όπως εξηγεί, θα ερευνούνται ο αέρας, τα φυτά και όλη η τροφική αλυσίδα, επισημαίνοντας ότι η περιοχή της Βορείου Ελλάδας έχει μια εμπειρία σε θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης καθώς ανάλογα προβλήματα είχαν εμφανιστεί παλιότερα με τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία.

Σύμφωνα με το Ν. Κατσαρό πρώην Πρόεδρο του Δημόκριτου η πιθανότητα μόλυνσης από διοξίνη στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι μικρή καθώς όπως λέει η καύση των ελαστικών δεν παράγει διοξίνες.

Ο νομάρχης Δράμας περιμένει το πόρισμα της πυροσβεστικής που θα διαπιστώνει τα αίτια της φωτιάς στην μονάδα αποθήκευσης ελαστικών ώστε να επιμεριστούν οι ευθύνες.

Πηγή : www.newsit.gr

Τις φωτογραφίες τις είχα τραβήξει το απόγευμα της Τρίτης 22 Ιουνίου, δύο μέρες μετά από την εκδήλωση της πυρκαγιάς κι ενώ συνέχιζαν να καίγονται τα ελαστικά, ενώ βρισκόμουν στην κορυφή του βουνού του Κεφαλαρίου, στο εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου..