.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Κυριακή, 1 Αυγούστου 2010

ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ κ. ΒΑΣΩΣ ΜΩΡΑΛΗ ΓΙΑ ΕΚΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΙΤΑΓΡΟΥΣ

Επιστολή της κας Βάσως Μώραλη, έγκριτης Δημοσιογράφου.
ΤΟ «ΑΔΕΙΑΣΜΑ» ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ

(ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ;) ΣΙΤΑΓΡΩΝ!Αγαπητοί φίλοι Δραμινοί,

Απευθύνω σε όλους σας αυτή την επιστολή γεμάτη οργή κι απογοήτευση για τον τρόπο που ορισμένοι στη Δράμα χειρίζονται δημόσια (ή δημοτικά –το ίδιο κάνει…) πράγματα, τορπιλίζοντας ουσιαστικά αγαθές προσπάθειες για οποιαδήποτε ανάκαμψη αυτού του δύσμοιρου τόπου.

Κρίνω πως πρέπει να δημοσιοποιήσω πράγματα στα οποία, από ειλικρινές ενδιαφέρον και αγάπη για τη Δόξα Δράμας, αναμίχθηκα τελευταία γιατί δεν ανέχομαι ορισμένοι να υποτιμούν ξεδιάντροπα τη νοημοσύνη μας και καλό είναι οι πράξεις ή οι παραλείψεις τους να δουν το φως της δημοσιότητας, προκειμένου ν’ αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Ας μη νομίζουν αυτοί οι «ορισμένοι» πως μπορούν να κοροϊδεύουν τον κόσμο, χωρίς να τηρούν καν τα προσχήματα…

Και εξηγούμαι:

Είμαι σε θέση να γνωρίζω από πρώτο χέρι τις αγωνιώδεις προσπάθειες που έχει κάνει ο μεγαλομέτοχος της Δόξας Δράμας Θανάσης Σάμιος, απ’ όταν πρωτοανέλαβε τις τύχες της ομάδας τον περασμένο Φεβρουάριο, σχετικά με τον εντοπισμό και την εξασφάλιση –με αγορά και όχι με δωρεάν παραχώρηση!- έκτασης επαρκούς για την ανέγερση ενός σύγχρονου μεγάλου αθλητικού κέντρου στο νομό Δράμας.

Για το σκοπό αυτό απευθύνθηκε από τις πρώτες εβδομάδες της άφιξής του στην περιοχή μας σε ΟΛΕΣ τις Αρχές της περιοχής (Νομάρχη, Δημάρχους Δράμας, Δοξάτου, Προσοτσάνης, Σιταγρών) κι άλλους αρμοδίους, προκειμένου να του γνωστοποιηθούν εκτάσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση ενός σημαντικού επενδυτικού σχεδίου -από τα πλέον φιλόδοξα των τελευταίων χρόνων σε τοπικό επίπεδο. Αρκετοί ήταν αυτοί που προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν… Τελικά, ο κ. Σάμιος επισκέφθηκε, πλαισιωμένος από ειδικούς (τοπογράφους, μηχανικούς κ.α. –τον συνόδευσα κι εγώ σε κάποιες επιτόπιες επισκέψεις), τουλάχιστον επτά διαφορετικές περιοχές που του υποδείχθηκαν από τους υπευθύνους, εξέτασε διεξοδικά τις λεπτομέρειες για την κάθε μία και κατέληξε στο δήμο Σιταγρών, καθώς –σύμφωνα με τις ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ που του έδωσε ο Δήμαρχος Θεόδωρος Αθανασιάδης- η δημοτική έκταση που θα ΑΓΟΡΑΖΟΤΑΝ από τον κ. Σάμιο εξυπηρετούσε και τις δύο φάσεις δημιουργίας ενός αθλητικού κέντρου – κοσμήματος για τη βόρεια Ελλάδα γενικότερα. Ενός κέντρου που θα κάλυπτε απόλυτα όχι μόνο τις ανάγκες της Δόξας Δράμας και των τμημάτων υποδομής της για τις επόμενες δεκαετίες, αλλά και τις γενικότερες αθλητικές ανάγκες του νομού –ενώ θα γινόταν συν τω χρόνω (προκειμένου να διασφαλιστεί η διαχρονική βιωσιμότητα της εγκατάστασης) πόλος έλξης χιλιάδων επαγγελματιών και μη αθλητών, με την τακτική διοργάνωση εκδηλώσεων (τουρνουά), φιλοξενία ελληνικών και ξένων ομάδων για προετοιμασία κ.λπ. κάθε χρόνο.

Στη χειμαζόμενη από την ανεργία και την οικονομική δυσπραγία Δράμα, το σχεδιαζόμενο αθλητικό κέντρο της Δόξας θα αποτελούσε «θείο δώρο», αφού όχι μόνο θα δημιουργούσε σε βάθος χρόνου δεκάδες ΜΟΝΙΜΕΣ θέσεις εργασίας, αλλά και θα τροφοδοτούσε κύκλο εκατοντάδων άλλων επιχειρήσεων της Δράμας (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, χώρους αναψυχής, εμπορικά καταστήματα, δημόσια συγκοινωνία κ.α.).

Με την οριστικοποίηση της επιλογής του χώρου (ΑΓΟΡΑ 130 στρεμμάτων, σε πρώτη φάση) στο δήμο Σιταγρών, ο κ. Σάμιος αποδύθηκε σ’ έναν αγώνα δρόμου, για να προσαρμοστούν σχεδιαστικά (τοπογραφικά) στον χώρο που επιλέχθηκε τα αρχιτεκτονικά σχέδια του αθλητικού κέντρου από ειδικό μελετητικό γραφείο και για να ξεπεραστούν το συντομότερο τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα ανέκυπταν ημέρα με την ημέρα, με στόχο τα βοηθητικά γήπεδα τουλάχιστον να είναι έτοιμα γύρω στην αρχή της επικείμενης αγωνιστικής περιόδου.

Στο πλαίσιο της ΔΙΑΦΑΝΕΣΤΑΤΗΣ συναλλαγής του με τον δήμο Σιταγρών, ο κ. Σάμιος παρέστη αυτοπροσώπως σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σιταγρών και ανέλυσε το σχέδιό του για την αξιοποίηση της έκτασης, σε πρώτη και δεύτερη φάση, και κατέθεσε τα σχέδια του αθλητικού κέντρου. Εκεί έκανε σαφή και την πρόθεσή του να ΑΓΟΡΑΣΕΙ (μέσω ανοιχτής εκπλειστηρίασης –όπως είναι η νόμιμη διαδικασία προκειμένου περί δημοσίων ή δημοτικών εκτάσεων) και μία επιπλέον έκταση (συνεχόμενη με τα 130 στρέμματα -ελεύθερη έως τώρα) σχεδόν επτά στρεμμάτων για να τη χρησιμοποιήσει ως «βιτρίνα» του αθλητικού κέντρου, μια που η προς μεταβίβαση έκταση που του παραχωρείται «επισκιάζεται» από υφιστάμενη εγκατάσταση/επιχείρηση ιατρικού αντικειμένου.

Η μικρή αυτή έκταση όμως, μόλις εκδήλωσε ενδιαφέρον για την ανέγερση αθλητικού κέντρου ο κ. Σάμιος (ΤΥΧΑΙΟ; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ!) κατέστη επίμαχη και διεκδικήσιμη από την παράπλευρη ιατρική επιχείρηση, η οποία έως τότε (και επί δύο χρόνια και πλέον) δεν είχε επιδείξει κανένα έμπρακτο ενδιαφέρον για την αγορά – προσάρτησή της! Έτσι, με ευθείς ή πλαγίους τρόπους, υποδείχθηκε στον κ. Σάμιο να αποχωρήσει από τη διεκδίκησή της, καθώς η έκταση φαινόταν να ήταν «ταμένη» αλλού!

Ο μεγαλομέτοχος της Δόξας σε επανειλημμένες επαφές του με τον Δήμαρχο Σιταγρών Θ. Αθανασιάδη (στη μία απ’ αυτές -7 Ιουλίου- ήμουν προσωπικά ΠΑΡΟΥΣΑ!) κατέστησε ΣΑΦΕΣ πως εάν δεν διασφαλιστεί η επί ίσοις όροις συμμετοχή του στην εκποίηση –με «φανερή πλειοδοτική δημοπρασία», όπως αναφέρει και η διακήρυξη του Δημάρχου Σιταγρών της 16ης Ιουλίου- ώστε να πλειοδοτήσει και να αγοράσει την επίμαχη έκταση των επτά στρεμμάτων, θα ΜΑΤΑΙΩΝΕ το όλο επενδυτικό σχέδιο καθώς θα κινδύνευε άμεσα η βιωσιμότητα του αθλητικού κέντρου (ελλείψει βασικού χορηγού, που θα προβαλλόταν σε περιορισμένη εγκατάσταση στο χώρο των επτά στρεμμάτων). Ζήτησε μάλιστα (και σε συναντήσεις του από κοινού με τον Δήμαρχο Σιταγρών και τον εκπρόσωπο της γειτονικής -και ξαφνικά ενδιαφερόμενης- ιατρικής επιχείρησης) τη φιλική διευθέτηση της διαφοράς, μια που η υλοποίηση του σχεδίου του αθλητικού κέντρου θα μπορούσε να αποβεί πολλαπλώς ωφέλιμη τόσο για τον δήμο Σιταγρών και τους δημότες του, όσο και για τη γειτονική επιχείρηση!

Οι «διαβεβαιώσεις» του κ. Αθανασιάδη για την επίλυση του ζητήματος που ανέκυψε …επισφραγίστηκαν τελικά με τη διακήρυξή του της 16ης Ιουλίου (που γνωστοποιήθηκε μόλις προχθές στην ΠΑΕ Δόξα Δράμας)ως Δημάρχου Σιταγρών, με την οποία ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ εξαγγέλλει πλειοδοτική δημοπρασία της επίμαχης έκτασης με αποκλειστικό σκοπό τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΗΜΕΡΕΥΣΗς – ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ!!!

Πράγμα που, εκ των πραγμάτων και ΕΠΙΤΗΔΕΣ, ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΗΝ ΠΑΕ ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ από τη συμμετοχή της στη δημοπρασία. Και πραγματικά υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας ο Δήμαρχος Σιταγρών που με δημόσιες δηλώσεις του καλεί και τη … Δόξα Δράμας να συμμετάσχει στη δημοπρασία («που είναι ανοιχτή και δημόσια» -όπως δήλωσε ο κ. Αθανασιάδης), προφανώς για να δημιουργήσει (η …Δόξα!) Κέντρο για ΑΜΕΑ!!! (Ασφαλώς και ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΙ με τα ΑΜΕΑ –μακάρι να δημιουργηθούν όχι ένα, αλλά ΔΕΚΑ τέτοια κέντρα στην περιοχή μας!)

Ο ορισμός του εμπαιγμού, δηλαδή, από έναν δημόσιο άνδρα που εκπροσωπεί την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων ν. Δράμας (ως πρόεδρός της) και φιλοδοξεί να διεκδικήσει και τον διευρυμένο δήμο Προσοτσάνης προσεχώς…

Επιτρέψτε μου να ρωτήσω:

Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Σιταγρών είναι σε γνώση της ενέργειας του Δημάρχου τους –και αν ναι, την επικροτούν;

Οι δημότες Σιταγρών συνειδητοποιούν ότι η «φωτογραφική» δημοπρασία θα γίνει ουσιαστικά με έναν και μοναδικό «παίκτη», που φυσικά θα καταβάλει το ελάχιστο δυνατό αντίτιμο για ν’ αποκτήσει την έκταση (αφού δεν θα υπάρχει αντίπαλος για να «χτυπήσει» την τιμή του ακινήτου), στερώντας έτσι τον δήμο Σιταγρών από επιπλέον έσοδα σε μια περίοδο οικονομικής ξηρασίας;

Οι φίλαθλοι της Δόξας –κι όσοι πραγματικά αγαπούν κι ενδιαφέρονται γι’ αυτόν τον τόπο- εκτιμούν το ειδικό βάρος της συγκεκριμένης επένδυσης για την ομάδα τους και το μέλλον της και τη ΖΗΜΙΑ που υφίσταται αυτή τη στιγμή η ομάδα;

Η τοπική κοινωνία ως σύνολο αντιλαμβάνεται την πραγματική απώλεια μιας επένδυσης με δεκάδες θέσεις εργασίας και προσφοράς ΥΓΙΟΥΣ ΔΙΕΞΟΔΟΥ για τη νεολαία της;

Είναι, άραγε, σύννομη η διακήρυξη της Δημοπρασίας -έτσι όπως διατυπώθηκε;

Το αν είναι και ηθική η πρακτική που μεταχειρίστηκαν κάποιοι έναντι της Διοίκησης της Δόξας Δράμας, κρίνεται και από μας που εμπλακήκαμε στις διαδικασίες (με όποιον τρόπο) αλλά και απ’ όποιον έχει κοινό νου, ΦΙΛΟΤΙΜΟ και μια σταγόνα αγάπης γι’ αυτόν τον τόπο,

Το σίγουρο όμως είναι πως συγκεκριμένοι άνθρωποι, που εμφανίστηκαν με μανδύα προβάτου ως «φίλοι» της Δόξας, όχι μόνο στέκονται απέναντι στα καλώς εννοούμενα συμφέροντά της, αλλά την εμπαίζουν κιόλας!

Καλώς έκανε, λοιπόν, κατ’ εμέ ο κ. Θ. Σάμιος κι απάντησε δημοσίως στην αδιαντροπιά που επιφυλάχθηκε στην ομάδα που εκπροσωπεί, αποσύροντας το ενδιαφέρον της ΠΑΕ Δόξα Δράμας για την έκταση στο δήμο Σιταγρών!

Ο μεγαλομέτοχος της Δόξας μπορεί να έχασε μια ευκαιρία στην επιχειρηματική ζωή του στην περίπτωση αυτή –και ειλικρινά δεν γνωρίζω πόσο βαθιά απογοητεύθηκε και τι συνέπειες θα έχει η εξέλιξη αυτή στα γενικότερα σχέδιά του για την ομάδα και την περιοχή. Είμαι όμως σίγουρη ότι η Δόξα έχασε εξαιτίας αυτής της απαράδεκτης υπόθεσης ΤΗΝ ιστορική της ευκαιρία ν’ αλλάξει άμεσα επίπεδο και να φωτοδοτήσει ξανά την περιοχή μας με κάτι πραγματικά σπουδαίο και κοινωφελές.

Ας μετρήσουμε όλοι τις ευθύνες μας –Αρχές και πολίτες- κι ας μην μας φταίνε συνεχώς οι άλλοι (ή η «ζωή που μας μισεί») για το κατάντημα του τόπου μας.

Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας -και για να πάψει η δημόσια κοροϊδία εις βάρος της Δόξας!

Με αηδία (για πρόσωπα και μεθοδεύσεις)

Βάσω Μώραλη

Δημοσιογράφος – Νομικός

Καταχωρήθηκε: 30/07/2010 - 15:51

ΠΗΓΗ: http://www.draminaspor.gr/index_news.php?subaction=sf&id=1280494271&archive=&start_from=&ucat=1&