.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΟΝΟ ΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΟΞΑΤΟ ΨΗΦΙΣΑΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΩΝ.

«Όχι» από τα Ανώγεια και τους μαρτυρικούς Δήμους στην ίδρυση του «Γερμανο-ελληνικού ταμείου»


new
Τα σχέδια της Γερμανικής Πρεσβείας για την ίδρυση του ”Γερμανο-ελληνικού Ταμείου για  το μέλλον” προσέκρουσαν στις αντιδράσεις πλειοψηφίας των Δημάρχων των μαρτυρικών πόλεων και χωριών στην συνέλευση του Δικτύου Μαρτυρικών πόλεων που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 1  Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στη μνήμη των 149 κατοίκων του Χορτιάτη Θεσσαλονίκης,  του 1944 σφαγιάστηκαν από τους ναζί (2/9/44).
Η συνέλευση, έπειτα από ψηφοφορία, απέρριψε την πρόταση λήψεις απόφασης για συμμετοχή στο γερμανοελληνικό ταμείο και της γερμανικής πλευράς για ετήσια καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων ποσόν συνολικού ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ στις αναγνωρισμένες ως μαρτυρικές περιοχές, απευθείας από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας και την οριστική απόφαση συμμετοχής στο ταμείο να την παίρνουν ανεξάρτητα κάθε δημοτική αρχή.

Κατά της πρότασης ψήφισαν τα χωριάτου Δίστομου, της Βιάννου, των Ανωγείων, των Κερδυλίων, της Καντάνου, της Τυμφρηστού της Μακρακώμης, καθώς και ο Δήμος Λαμίας ενώ οι εκπρόσωποι των χωριών Κομμένο και Χορτιάτη ψήφισαν λευκό, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν θα λάβουν την εν λόγω αποζημίωση.
Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν μόνο ο δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος του Δ.Σ. του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας Γ. Λάζουρας και ο Δήμος Δοξάτου.
Στην συνέλευση παρέστησαν εκπρόσωποι του εθνικού συμβουλίου διεκδίκησης γερμανικών αποζημιώσεων, εκπρόσωποι ενώσεων θυμάτων (από τα Καλάβρυτα ο πρόεδρος της ένωσης θυμάτων Χαρίλαος Ερμείδης) βουλευτές, φορείς αλλά και ο Γερμανός Πρέσβης στην Ελλάδα Peter Shoof.
Να σημειώσουμε ότι ο Γερμανός Πρέσβης στην Ελλάδα Δρ Πέτερ Σόοφ παραβρέθηκε στην συνέλευση και μίλησε κιόλας παρόλο που στις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη την Γερμανική πλευρά εκπροσώπησε η αναπληρώτρια πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, όπως ορίζει το πρωτόκολλο και όχι ο Γερμανός πρέσβης…..
Εν μέσω αντιδράσεων για την παρουσία του, ο Γερμανός πρέσβης, μεταξύ άλλων, ανέφερε, ότι το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το μέλλον δεν είναι νομικό πρόσωπο ή κάποιος άλλος φορέας με καταστατικό κλπ., αλλά χρηματοδότηση από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ για κάθε ένα από τα έτη μέχρι το 2017 σε πρώτη φάση και μπορούν υποβάλλουν άμεσα αιτήσεις χρηματοδότησης οι ενδιαφερόμενοι για αυτό.
Η ανακοίνωση του Δήμαρχου Διστόμου
Ο Δήμος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας δηλώνει στη Γερμανική πλευρά, η οποία ζητά επιτακτικά από τα Δημοτικά Συμβούλια των Μαρτυρικών Πόλεων να απαντήσουν εάν θα αποδεχτούν ή όχι τους όρους των ιδρυτικών πράξεων του «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον», ότι είναι καθ’ όλα αντίθετος και αρνητικός στη συμμετοχή του Μαρτυρικού Δήμου στο «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον», ή στη με οποιοδήποτε άλλο τρόπο υποστήριξη αυτού.
Αν το Γερμανικό Κράτος πιστεύει πράγματι στην Ελληνογερμανική φιλία, ας σταματήσει να θέτει προσκόμματα στην εκτέλεση της απόφασης 11/2000 του Αρείου Πάγου η οποία επικύρωσε και κατέστησε οριστική και αμετάκλητη την απόφαση 137/97 του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς με την οποία δικαιώνονται οι ενάγοντες επιζήσαντες και οι συγγενείς των θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Διστόμου. Το ίδιο να πράξει και η Ελληνική Κυβέρνηση.
Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε ανάλογη προσέγγιση, η οποία παραπέμπει σε τακτικές «Δούρειου Ίππου» καθώς, όπως έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν, ο μόνος σκοπός που εξυπηρετούν οι εκάστοτε ανάλογες προσεγγίσεις της Γερμανίας είναι ο τερματισμός της διεκδίκησης των αποζημιώσεων από τα θύματα του Ναζισμού. Χαρακτηριστικό άλλωστε παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι στην αντίστοιχη συμφωνία με την Τσεχία, η οποία αποτελεί μάλλον το πρότυπο για το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον», υπάρχει διάταξη η οποία αναφέρει ότι «Οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι δεν θα επιβαρύνουν τις σχέσεις τους με πολιτικά και νομικά ζητήματα που απορρέουν από το παρελθόν».
Η επιλογή της δεδομένης χρονικής στιγμής για την πρόταση δημιουργίας του «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον» δεν είναι τυχαία. Έχει κορυφωθεί ο αγώνας για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, τόσο σε επίπεδο κοινωνίας, όσο και σε πολιτικό επίπεδο, με τη σύσταση, για πρώτη φορά, της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων από τη Βουλή των Ελλήνων.
Θα συνεχίσουμε τον αγώνα της διεκδίκησης των αποζημιώσεων με κάθε τρόπο για τη δικαίωση των θυμάτων μας και για να γνωρίζουν όσοι έχουν σκοπό να διαπράξουν τα ίδια εγκλήματα ότι θα τιμωρηθούν με κάθε τρόπο.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΣ
anogi.gr
ΠΗΓΗ: http://www.inotos.gr/2014/09/%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CF%8E%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%84%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF/

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ: ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ-ΑΘΛΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΑΡ ΔΡΑΜΑΣ -ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ www.dramini.gr

Δείτε το βίντεο από το Σταρ Δράμας.

Ορίστηκαν οι Αντιδήμαρχοι και Εντεταλμένοι Σύμβουλοι του Δήμου Δοξάτου

dimarxeio doxatou kalampaki fΟρίστηκαν με χθεσινή απόφαση του Δημάρχου Δοξάτου Δημήτρη Δαλακάκη οι Αντίδημαρχοι και Εντεταλμένοι Σύμβουλοι του Δήμου Δοξάτου. Συγκεκριμένα ορίζει: