.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Εκδηλώσεις μνήμης για το Δοξάτο - 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2010


Απαράδεκτη η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Δοξάτου www.doxato.gr και μας ενημερώνει για τις εκδηλώσεις Μνήμης της 29ης Σεπτεμβρίου στις οποίες καλούμαστε να τιμήσουμε και να θυμηθούμε τους σφαγιασθέντες από τους Βούλγαρους το 1941, όταν ο βουλγαρικός στρατός προέβη σε αντίποινα εκτελώντας 350 παλικάρια του Δοξάτου, εξαιτίας του χτυπήματος από Έλληνες αντάρτες του βουλγαρικού Αστυνομικού Σταθμού και την εκτέλεση 4 Βούλγαρων χωροφυλάκων κι ενός συνεργάτη τους.

Απλή καταγραφή του προγράμματος, χωρίς μια λέξη επιπλέον...
Ούτε καν για ποιο λόγο γίνονται αυτές οι εκδηλώσεις!


Στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση δείτε το αντίστοιχο πρόγραμμα του Δήμου Προσοτσάνης και συγκρίνετε...






Εκδηλώσεις μνήμης για το Δοξάτο
Πρόγραμμα

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

5:00 Τρισάγιο στο τόπο μνημειου των πεσόντων

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Τέλεση θείας λειτουργίας και μνημοσύνου στον Ιερό Ναό Αγ. Αθανασίου Δοξάτου

11:30μ.μ. Μετάβαση με πομπή στο μνημείο πεσόντων

12:00μ.μ. Επιμνημόσυνη δέηση

Προσκλητήριο νεκρών

Αφήγηση των γεγονότων από το Δήμαρχο Δοξάτου κ.Αναστάσιο Χατζηλαζάρου

Κατάθεση στεφάνων

Ενός λεπτού σιγή

Εθνικός Ύνμνος

Ανακήρυξη του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Δράμας κ.κ. Παύλου ως επίτιμου δημότη του Μαρτυρικού Δοξάτου

69η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ 1941. Προσοτσάνη 29 Σεπτεμβρίου 2010

69η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ 1941. Προσοτσάνη 29 Σεπτεμβρίου 2010
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Προσοτσάνη, ο ακριτικός και μαρτυρικός Δήμος του Νομού της Δράμας, που υπήρξε η γρανιτώδης έπαλξη του Ελληνισμού σε καιρούς δυσχείμερους για το Έθνος μας γιορτάζει εφέτος την 69η Επέτειο της Επανάστασης των τέκνων της κατά του Βούλγαρου κατακτητή την 29η Σεπτεμβρίου 1941.

Μεγάλη και καθοριστική η συμβολή της Επανάστασης της Προσοτσάνης στη νικηφόρο έκβαση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πανάκριβο όμως το τίμημα της Λευτεριάς. Κατάσπαρτη η Γη της Προσοτσάνης από τάφους μαρτύρων και ηρώων που με το καθαγιασμένο αίμα τους συντήρησαν, θέριεψαν και βοήθησαν να καρπίσει καρπούς εύγεστους και αγλαούς το δέντρο της Λευτεριάς.

Ο Δήμος Προσοτσάνης σας καλεί να παραστείτε στις εκδηλώσεις της 69ης Επετείου που θα γίνουν την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010.

Ο Δήμαρχος Προσοτσάνης
Βασίλειος Φατράλης


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

29ης Σεπτεμβρίου 2010
- Ημέρα Τετάρτη -
09:45:- Συγκέντρωση των Αρχών, Οργανώσεων,
Σχολείων κ.λ,π. στο χώρο του Ηρώου Σφαγιασθέντων (Δημοτικά Νεκροταφεία). Παράταξη Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίου, Λυκείου, Φιλαρμονικής κ.λ.π. στον παραπάνω χώρο.

10:00:- Πέρας προσέλευσης επισήμων – Έπαρση Σημαίας

- Έναρξη επιμνημόσυνης δέησης.
- Ομιλία για το Ιστορικό της επετείου.
- Προσκλητήριο Σφαγιασθέντων.
- Κατάθεση στεφάνων.
- Σιγή ενός λεπτού.
- Εθνικός ύμνος.
- Δεξίωση από το Δήμο στην αίθουσα δεξιώσεων των Νεκροταφείων.
- Μετάβαση των συγγενών των θυμάτων και εκπροσώπων των Αρχών, στο μνημείο του Δήμου που βρίσκεται στη γέφυρα Αλιστράτης, όπου θα ψαλεί Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Σφαγιασθέντων κατοίκων Προσοτσάνης το έτος 1941 από τους Βουλγάρους.

Τελετάρχη ορίζουμε τον κ. Ζιώγα Γεώργιο
Δημοτικό υπάλληλο.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ

Την 29η Σεπτεμβρίου 1941, όταν η Ευρώπη όλη στέναζε κάτω από την φασιστική μπότα κι ο κόσμος όλος ένιωθε άμεσα τον κίνδυνο του φασιστικού ολοκληρωτισμού, οι υπόδουλοι κάτοικοι της Προσοτσάνης, με αυταπάρνηση και αυτοθυσία και με κίνδυνο της ζωής της δικής τους και των οικογενειών τους επαναστάτησαν κατά του Βουλγάρου κατακτητή.

Ήταν μια πράξη αυταπάρνησης και ηρωισμού, ήταν το ξεκίνημα του αγώνα της ένοπλης Εθνικής Αντίστασης κατά του Άξονα του Γ 'Ράιχ.

Από την Προσοτσάνη ξεκίνησε την ημέρα εκείνη ο αγώνας της Ένοπλης Εθνικής Αντίστασης για να επεκταθεί σύντομα σ' όλη την Ελληνική επικράτεια αλλά και στα υπόδουλα κράτη της Ευρώπης.
Το τίμημα ήταν βαρύ αφού στοίχισε τη ζωή 300 και πλέον Ελλήνων Προσοτσανιωτών και την καταστροφή σε μεγάλη έκταση της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους ΑΛΛΑ και η προσφορά στην Πατρίδα μεγάλη.

Η ηρωική αυτή πράξη των κατοίκων της Προσοτσάνης, η πράξη θυσίας και αυταπάρνησης στο βωμό της λευτεριάς, το ξεκίνημα του αγώνα της ένοπλης Εθνικής Αντίστασης κατά του άξονα του Γ' Ράιχ με την καθοριστική θετική συμβολή στη νικηφόρο έκβαση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που αναγνωρίστηκε από όλες τις συμμαχικές δυνάμεις και μόνο στο Πανελλήνιο παραμένει ουσιαστικά άγνωστη, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να καταγραφεί στο ΠΑΝΘΕΟ των Ελληνικών Αγώνων και να της αποδοθεί δημόσια προβολή και αναγνώριση.

Ο Δήμος Προσοτσάνης σαν ελάχιστο φόρο τιμής στη μεγάλη αυτή προσφορά και θυσία των συμπατριωτών του, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου καθιέρωσε την ημέρα της 29ης Σεπτεμβρίου 1941 ως ημέρα δημόσιας εθνικής εορτής για την Προσοτσάνη.

ΠΗΓΗ: www.dramina.gr