.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ - ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ 24ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 - ΦΩΤΟ



Με την ερασιτεχνική μου βιντεοκάμερα τράβηξα μερικές φωτογραφίες του ολόγιομου φεγγαριού τα ξημερώματα της Δευτέρας 24 Ιουνίου 2013 από δω απ' το Δοξάτο . Αυτή εδώ πιστεύω πως είναι μια από τις καλύτερες..

Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜ. ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ - 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 - ΒΙΝΤΕΟ

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΙΟΥΝ 2013


















Πραγματοποιήθηκε η Επιστημονική Ημερίδα στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από το Πρώτο Ολοκαύτωμα του Δοξάτου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κ.Α.Π.Η. Δοξάτου το Σάββατο 22 Ιουνίου 2013.

Από το πρωί μέχρι το μεσημέρι και μετά από ένα ολιγόωρο διάλειμμα ξανά μέχρι τις 9 το βράδυ, οι ομιλητές κατόρθωσαν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών σε όλη την διάρκεια της Ημερίδας.

Σε επόμενες αναρτήσεις θα "ανεβάσω" αρκετά βιντεάκια από τις ανακοινώσεις των ομιλητών, και βέβαια να ζητήσω συγνώμη επειδή δεν θα μπορέσω να παρουσιάσω αποσπάσματα από την αρχή της εκδήλωσης.

Πάντως, υπήρχε κάλυψη και καταγραφή συνεχής από τον κ. Τάκη Ελμαζίδη σε όλη τη διάρκεια της Ημερίδας, οπότε, όλη αυτή η εξαιρετική προσπάθεια των οργανωτών θα παραμείνει ως είχε για τις επόμενες γενιές. Και προφανώς, θα εκδοθούν τα πρακτικά.

Αλλά επειδή θεωρώ πως σε ένα τόσο κορυφαίο γεγονός της ιστορίας της κωμοπόλεώς μας, προφανώς το σημαντικότερο και αυτό που σημάδεψε την πορεία του Δοξάτου τα τελευταία 100 χρόνια, πρέπει να αναφέρονται τα γεγονότα ως έχουν και να μην προσπαθούμε να κρύψουμε τα κακώς κείμενα "κάτω απ' το χαλί" θα σταθώ σε μερικά σημεία που πραγματικά με προβλημάτισαν πολύ και θα καταθέσω εδώ τις απόψεις μου με μοναδικό σκοπό φυσικά την μεγαλύτερη επιτυχία των επόμενων εκδηλώσεων, είτε αυτές πραγματοποιηθούν φέτος είτε τα επόμενα χρόνια, αφού, όπως τόνισε ο συντοπίτης μας Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου η προσπάθεια δεν πρέπει να σταματάει στην διοργάνωσης κάποιας Ημερίδας ή στην έκδοση κάποιου βιβλίου, αλλά να είναι συνεχής..

Πρώτα απ' όλα, πιστεύω πως ο χώρος που επιλέχθηκε για την συγκεκριμένη σπουδαία εκδήλωση, την "μίκρυνε" πολύ ! Και επειδή είναι καιρός που  πρέπει πλέον να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, προσωπικά πιστεύω πως επιλέχθηκε ακριβώς αυτή η μικρή σε χωρητικότητα αίθουσα στο φιλόξενο κτίριο του Κ.Α.Π.Η. της μικρής μας πόλης μόνο και μόνο για να αποφευχθεί το "κάζο", σε ό, τι αφορά την μη παρουσία  πολλών Δοξατινών στην προηγούμενη Ημερίδα που διοργανώθηκε το 2007 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημ. Σχολείου! Φυσικά και η Αίθουσα του ΚΑΠΗ μας "γέμισε" (όχι πάντως ασφυκτικά - σε καμιά περίπτωση οι παρευρισκόμενοι δεν ξεπέρασαν τους 100) αλλά επιμένω πως τέτοιου μεγέθους εκδήλωση "χαραμίστηκε" στην μικρή αίθουσα!

Από κεί και πέρα, μου φαίνεται αδιανόητο το γεγονός της μη παρουσίας συγκεκριμένων συμπολιτών μας ! Εννοώ απλά πως δεν μπορεί να απουσιάζουν άνθρωποι που αν μη τι άλλο έχουν τελειώσει Πανεπιστήμια, ή είναι επιφορτισμένοι από την Πολιτεία για την Εκπαίδευση των νέων γενεών της Ελλάδας, αλλά και οι πολλοί συνταξιούχοι ανώτερου και ανώτατου μορφωτικού επιπέδου που υπάρχουν στο Δοξάτο !

Φυσικά, θεωρώ απαράδεκτο το να μπορούσε ο καθένας να  έρθει και να παρακολουθήσει μέρος ή και ολόκληρη την Ημερίδα, ασχέτως από το επίπεδο της μόρφωσής του, και να μην το έκανε!

Αλλά πιστεύω πως το "αμάρτημα" είναι μεγαλύτερο για την πρώτη κατηγορία των συγχωριανών μας, και μάλιστα θα έλεγα πως αυτοί που γνωρίζουν, στο κάτω κάτω, περισσότερα "γράμματα" θα έπρεπε να παρακινούν και τους υπόλοιπους να παραβρεθούν, γιατί υποτίθεται πως γνωρίζουν πολύ καλύτερα πως "όποιος αγνοεί το παρελθόν του δεν έχει μέλλον!" και πως αξίζει να μείνουν μερικές ώρες απότιστα τα ζαρζαβατικά στον λαχανόκηπο ή να μην επισκεφθούμε τις όμορφες παραλίες της Καβάλας για μια μέρα, προκειμένου να "ποτιστεί" το μυαλό μας με πολύτιμη Γνώση για τον τόπο μας αλλά και να τιμήσουμε με την παρουσία μας όλους αυτούς που τιμούν τους προγόνους μας και εμάς με το σπουδαίο έργο τους και την παρουσία τους!

Ακόμη, αυτό που επίσης με ενόχλησε είναι η απουσία των φορέων της πόλης μας με επίσημη εκπροσώπηση, κάτι που θεωρώ πως θα προσέδιδε κύρος στην όλη εκδήλωση και πρωτίστως στο ίδιο το Δοξάτο. Ενδεικτικά αναφέρω τους πολλούς συλλόγους που διαθέτουμε στο Δοξάτο, τα σχολεία μας, το Αστυνομικό Τμήμα κ.λ.π.

Από τους πολιτικούς του νομού μας ουδείς! Φυσικά, θα δώσουν το παρών σε λίγες μέρες που θα έρθει ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης στο Δοξάτο. αλλά και την 30η Ιουνίου στο Ηρώο στο κέντρο της κωμόπολης.. Πιο "πιασάρικες" εκδηλώσεις..

Τέλος, πιστεύω πως θα έπρεπε να υπάρχει επίσημη εκπροσώπηση από φορείς των γειτονικών μας κοινοτήτων που ανήκουν στον Δήμο Δοξάτου, και σε δεύτερο βαθμό και των κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής. Το Ολοκαύτωμα του Δοξάτου του 1913 δεν ανήκει μόνο στους τωρινούς κατοίκους του Δοξάτου, αλλά σε όλη την περιοχή, σε όλη τη Μακεδονία, σε όλη την Ελλάδα!