.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

29 Σεπτεμβρίου 1941 Δοξάτο - 74 χρόνια μετά .. Ημέρες μνήμης - ΠΗΓΗ: http://neadoxatou.blogspot.gr/2015/09/blog-post_86.html

Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015

Ημέρες μνήμης

Εκδηλώσεις που λάμπρυναν το Δοξάτο
74 χρόνια μετά
Η Δημοτική Κοινότητα Δοξάτου τίμησε με τον καλύτερο τρόπο τη θυσία των ηρωικών προγόνων μας.
Από την Κυριακή τα μέλη της μικτής χορωδίας Καλαμαριάς έψαλλαν στον ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου και ενώσαμε τις προσευχές μας, με τη διδασκαλία του μαέστρου Γιάννη Κούκα. Οι φιλοξενούμενοι εντυπωσιάστηκαν από την αρχιτεκτονική των αρχοντικών του Δοξάτου. Μυήθηκαν στην ιστορία του τόπου με βιωματικό τρόπο. Δοκίμασαν γεύσεις Δοξάτου. Μας μάγεψαν με τις φωνές τους και την γλυκιά μελωδία τους.
Παράλληλα το βράδυ χορέψαμε σε ειρηνικά μονοπάτια
Δοξάτο, εύφορος κάμπος στη σκιά του Παγγαίου, και των γειτονικών βουνών. 
Μάχες, δρόμοι στρατιωτικοί , αλλά και δρόμοι που διαβαίνει η σκέψη, η φιλοσοφία, 
η θρησκεία, τα αγαθά. Θέατρο, δράμα, δράση, δρώμενα.
Φύση, νερά και βάπτισμα. Χώμα, πηλός και λάσπη.
Βουνά και κάστρα και προσκυνήματα. Βουνά και μονοπάτια και φρυκτωρίες.
 Δάση και πλοία. Ορυχεία, χρυσός και ασήμι. Κάμπος και γλεύκος. Ληνοί και ληνοβάτες. .....
Ίπποι αγέρωχοι, αναβάτες δεινοί. Συνδέουν το χθες με το σήμερα. Κάτω από το βλέμμα του Παγγαίου στο πέρασμα της αρχαίας Εγνατίας ανάμεσα σε Αμφίπολη και Φιλίππους το Δοξάτο ορθώνεται θάλλουσα κώμη. Κάστρο απόρθητο και Προπύργιο του Ελληνισμού...!
Και πολλοί εζήλωσαν την δόξα του Δοξάτου….
Κι ήρθαν εχθροί και κούρσεψαν τα υπάρχοντα του τόπου, έσφαξαν τα παλικάρια .
Κι όμως δε λύγισε κανείς. Χαλυβώθηκαν οι συνειδήσεις και το φρόνημα.
Οι γυναίκες μαυροφορέθηκαν, αλλά δεν έπεσαν. Με ορθό το ανάστημα συνέχισαν....
Μεγάλη τιμή για μας να συνεχίσουμε αυτό το έργο....
Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου
Οι συγγενείς των θυμάτων τελούν κάθε χρόνο τρισάγιο στη μνήμη των οικείων τους και προσπαθήσαμε να καταγράψουμε στοιχεία από τα βιογραφικά τους, με μικρή παρουσίαση οπτικού υλικού.
Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015
Θεία Λειτουργία και τρισάγιο στη μνήμη των ηρωικών θυμάτων.
Καφές στην αίθουσα του ιερού Ναού και με πομπή συνοδεία της Φιλαρμονικής Δοξάτου με τον δάσκαλο Αθανάσιο Πασχάλη.
Στον ιερό χώρο του μνημείου χοροστατούντων των σεβασμιότατων Δράμας κ.κ Παύλου και Θηβών και Λεβαδείας κ.κ Γεωργίου. Του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, του βουλευτή κ. Κυριαζίδη, του Διοικητή Πυροσβεστικής κ. Μάριου Αποστολίδη, εκπροσώπου του διοικητή φρουράς Δράμας και του Διοικητή Αστυνομικού Τμήματος Δοξάτου. Παρών όπως πάντα ο πρόεδρος των «εν Αθήναις Δοξατινών» κ. Λυσίμαχος Σαμαράς και ο επίτιμος κ. Νικόλαος Μπίκας. Με την φροντίδα πάντα των μελών του δραστήριου συλλόγου «Πρωτοβουλίας και Κοινωνικής Παρέμβασης».
 Οι μαθητές των σχολείων τίμησαν με την παρουσία τους και την ιδιαίτερη προσοχή τους, αλλά και την ενεργό συμμετοχή με το προσκλητήριο νεκρών και την συμμετοχή στη φιλαρμονική, αλλά και στον Πολιτιστικό Σύλλογο. Με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών και την ανάλογη προετοιμασία, διεκπεραιώνεται ένα μάθημα ακόμη τοπικής, αλλά και εθνικής ιστορίας. Αρωγοί εδώ και τα μέλη της Φιλαρμονικής και του Πολιτιστικού Συλλόγου.
Στο δύσκολο αυτό ταξίδι είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση της εκκλησιαστικής επιτροπής Δοξάτου και του εφημερίου μας. Αγωνιστήκαμε οι Δημοτικοί σύμβουλοι Δοξάτου, ο πρόεδρος και τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας με την στήριξη της Δημοτικής Αρχής.

 Παρουσία του φίλου του Δοξάτου από τα παλιά για τους «επαΐοντες» ο   Peter katsabis. Φωτογραφίζει, απαθανατίζει, επισημαίνει τα καίρια , αλλά και τα καθημερινά με ιδιαίτερη αγάπη για τα μαρτυρικά μέρη της χώρας μας.