.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014

7 ψέματα για τις λάμπες εξοικονόμησης ενεργειας

7 ψέματα για τις λάμπες εξοικονόμησης ενεργειας


1. Ολοι οι λαμπτήρες χαμηλής ενέργειας είναι το ίδιο
Στην αγορά, υπάρχουν πλέον πολλών ειδών λάμπες χαμηλής κατανάλωσης που μπορούν να εξυπηρετήσουν κάθε ανάγκη φωτισμού εκτός από τα σποτ. Ομως είναι καλύτερα να προτιμάμε τις επώνυμες λάμπες γιατί έχουν καλύτερη τεχνολογία και άρα καλύτερη απόδοση. Επίσης, επειδή υπάρχει συχνά ένα πρόβλημα στην απόδοση των χρωμάτων με τις λάμπες χαμηλής ενέργειας, πρέπει να κοιτάμε πάνω στις συσκευασίες το δείκτη χρωματικής απόδοσης του λαμπτήρα.

2. Κοστίζουν περισσότερο
Κοστίζουν περισσότερο όταν τις αγοράζουμε και λιγότερο όταν τις χρησιμοποιούμε. Επειδή μετατρέπουν σε φως το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας μπορούμε να χρησιμοποιούμε λάμπες χαμηλότερης ισχύος. Μια λάμπα 20 W χαμηλής κατανάλωσης δίνει φως αντίστοιχο με μια λάμπα πυρακτώσεως 100 W. Ετσι έχουμε οικονομία τόσο από τη μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης όσο και από τη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Ενας κοινός λαμπτήρας 100 W κοστίζει 0,01 ευρώ όταν λειτουργεί μία ώρα, ενώ ένα λαμπτήρας χαμηλής κατανάλωσης 0,002 ευρώ σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ. Αν υπολογίσουμε ότι στο σπίτι μας έχουμε 8 λαμπτήρες, οι οποίοι λειτουργούν 3 ώρες ο καθένας ημερησίως, το χρόνο οι λάμπες του σπιτιού μας καίνε 8.640 ώρες συνολικά και μας κοστίζουν 86 ευρώ αν είναι πυρακτώσεως και 17 ευρώ αν είναι χαμηλής κατανάλωση.

3. Περιέχουν υδράργυρο και άρα είναι επικίνδυνοι για την υγεία μας
Είναι αλήθεια ότι περιέχουν υδράργυρο, ελάχιστο όμως σε σχέση με ένα θερμόμετρο, περίπου όσο και η μύτη ενός στυλό. Η ποσότητα του υδραργύρου που περιέχεται σε μια λάμπα είναι περίπου 2 mg και βέβαια δεν σπάνε κάθε μέρα οι λάμπες υπό φυσιολογικές συνθήκες.
4. Αν σπάσουν μέσα στο σπίτι κινδυνεύουμε
Η ποσότητα υδραργύρου είναι ελάχιστη. Ωστόσο, δεν πρέπει να ακουμπήσουμε με γυμνά χέρια τον υδράργυρο έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι από κάποια αμυχή δεν θα εισέλθει στον οργανισμό μας, ενώ δεν πρέπει να μαζέψουμε τα γυαλιά με ηλεκτρική σκούπα. Επίσης, καλό είναι να απομακρύνουμε τα μικρά παιδιά, που έτσι κι αλλιώς ισχύει όταν έχουν σπάσει γυαλιά. Ο καλύτερος τρόπος είναι να μαζέψουμε τα σπασμένα με ένα βρεγμένο πανί και για περισσότερη ασφάλεια να αερίσουμε για ένα τέταρτο της ώρας.

5. Αρα υπάρχει πρόβλημα
Κάθε συσκευή που χρησιμοποιούμε περιέχει τοξικά στοιχεία. Μάλιστα σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα είναι ελάχιστο. Αρκεί να σκεφτούμε ότι με τη χρήση αυτών των λαμπτήρων βοηθάμε ώστε κάθε νοικοκυριό να εκπέμπει περίπου 800 κιλά διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο άρα βοηθούμε να περιοριστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Επίσης, ξοδεύουμε λιγότερη ενέργεια. Αλλωστε, όταν παράγουμε ενέργεια από άνθρακα όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, στην ατμόσφαιρα εκλύονται πολλά τοξικά στοιχεία, ένα από τα οποία είναι επίσης ο υδράργυρος που στη συνέχεια «φτάνει» σε εμάς. Εχει υπολογιστεί ότι αν αντικαθιστούσαμε όλες τις λάμπες με εκείνες χαμηλής ενέργειας θα χρειαζόμασταν ένα εργοστάσιο που παράγει ενέργεια από λιγνίτη λιγότερο από τα 25 που διαθέτουμε.

6. Οι λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης παρουσιάζουν διακοπές που, αν και ελάχιστες, ενοχλούν και προκαλούν πονοκεφάλους
Οι καινούργιοι λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης δεν παρουσιάζουν διακοπές στην παροχή φωτισμού καθώς η τεχνολογία έχει βελτιωθεί σημαντικά.

7. Εκπέμπουν ακτινοβολία και μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο
Εκπέμπουν όπως άλλωστε και οι λαμπτήρες πυρακτώσεως ελάχιστη ακτινοβολία UV, υπεριώδη ακτινοβολία σαν αυτή του ήλιου που μαυρίζει. Ωστόσο, δεν υπάρχει πιθανότητα να αποκτήσετε μπρούντζινο χρώμα και σε καμιά περίπτωση δεν κινδυνεύετε από αυτή την ποσότητα ακτινοβολίας. Αν μείνετε σε χώρο που υπάρχει τέτοια λάμπα για ένα οκτάωρο είναι σαν να έχετε εκτεθεί μόλις ένα λεπτό στον ήλιο. Ασφαλώς επίσης αν ο λαμπτήρας σπάσει δεν τίθεται θέμα υπεριώδους ακτινοβολίας, εφόσον δεν υπάρχει καθόλου ακτινοβολία.

ΠΗΓΗ: http://www.ergon-energia.gr/90C559A3.el.aspx

9 φυσικά αντιβιοτικά στην κουζίνα!

9 φυσικά αντιβιοτικά στην κουζίνα!

  • Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014 - 14:21
9 φυσικά αντιβιοτικά στην κουζίνα!
Ζώντας σε ένα εξαιρετικά μολυσμένο περιβάλλον με πλήθος μικροβίων και βακτηριακών παραγόντων συχνά-πυκνά όλοι μας είμαστε εκτεθειμένεοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε σοβαρές ασθένειες.

Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το American College of Physicians, τα αντιβιοτικά είναι περιττά επειδή καταστρέφουν τα φιλικά προς το σώμα βακτήρια, ενώ τα μικρόβια γίνονται πιο ανθεκτικά και σε μια κρίσιμη κατάσταση τα φάρμακα δεν θα έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου μια στροφή στα φυσικά αντιβιοτικά είναι απαραίτητη, ειδικά σε αυτά που έχουμε στα ράφια της κουζίνας...

67ο και 68ο φύλλα της εφημερίδας "Νέα του Δοξάτου" που εκδίδει ο Πολιτιστικός & Μορφωτικός σύλλογος Δοξάτου

Κυκλοφόρησαν τα δύο τελευταία φύλλα της εφημερίδας "Νέα του Δοξάτου" του Πολιτιστικού & Μορφωτικού συλλόγου Δοξάτου, και, όπως πάντα άλλωστε, πλούσια η ύλη και ενδιαφέροντα τα άρθρα που φιλοξενούνται στις σελίδες της εφημερίδας που συνεχίζει να ενημερώνει εδώ και πολλά χρόνια τους Δοξατινούς, εντός και εκτός Δοξάτου.

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Σημ. "Δοξατινών Νέων" : Το παρακάτω κείμενο και οι φωτογραφίες ελήφθησαν με e-mail και μεταφέρονται εδώ ως έχουν.

ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΑΔΕΡΦΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΕΣ !
Σας στέλνω δυο φωτο που ίσως σας φανούν χρήσιμες.
Ο Σαμαράς στο Ληξούρι (Φωτογραφία Μάκης Μήλας)
ΤΟ ρήγμα του Χάρακα –επάνω από τον Μύρτο, στα αριστερά του βλέποντας την παραλία από επάνω. Κόπηκε ο δρόμος και έπεσε στη θάλασσα.( Φωτογραφία Σπύρος Παπαϊωάννου).
[Και με τους δυο (Μήλα και Παπαϊωάννου) συνεργάζομαι].
Στο Ληξούρι η κατάσταση είναι τραγική. Ο κόσμος διατηρεί την ψυχραιμία του. Είναι θαύμα Θεού και του Αγίου Γερασίμου που δεν υπήρξε ούτε ένας σοβαρός τραυματισμός, ούτε φυσικά θύμα.
Να είστε όλοι καλά
Φιλικότατα
Ευρυδίκη Λειβαδά από το Αργοστόλι και την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΩΝ