.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Η ΜΕΡΙΜΝΑ ΔΙΑ ΑΠΟΡΟΥΣ -ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΛΑΪΚΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ - ΕΦ. "ΕΛΛΑΣ" ΔΡΑΜΑΣ 5 ΝΟΕ 1935

78 χρόνια πριν το δημοσίευμα, αλλά θα μπορούσε εύκολα να θεωρηθεί σημερινό...

 Σύσκεψη όλων των φορέων της περιοχής μας για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της σίτισης  του άπορου πληθυσμού..

 Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός πως στα συσσίτια που θα διοργανωθούν οι "σχετικώς άποροι" θα πληρώνουν 5 δρχ., ενώ θα είναι τελείως δωρεάν "δια τους αποδεδειγμένως τελείως απόρους"..
 
Λίγο παρακάτω διαβάζουμε πως ξεκίνησε τη λειτουργία του το αντλιοστάσιο του Συνδέσμου Κοινοτήτων Δοξάτου "Και ούτω εξησφαλίσθη πλέον επάρκειαν ύδατος..".


ΠΗΓΗ: http://srv-web1.parliament.gr/display_doc.asp?item=40840&seg=

ΚΑΠΝΟΦΥΤΕΙΑ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ - ΕΦ. ΠΡΟΟΔΟΣ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 1926


Εφ. "Πρόοδος" Δράμας - Καβάλας 4 Ιουνίου 1926

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ ΚΑΙ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΟΞΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦ. "ΠΡΟΟΔΟΣ" - 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 1926



Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η (ανώνυμη δυστυχώς..) επιστολή που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Πρόοδος" Δράμας - Καβάλας την 14η Ιουνίου 1926 !

Πληροφορούμαστε πως ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος "Οι Φίλιπποι" ιδρύθηκε τον περασμένο χειμώνα από την εποχή που δημοσιεύθηκε η επιστολή, οπότε, λογικά, τέλη του 1925 με αρχές του 1926. Φυσικά, αυτή η πληροφορία ελέγχεται, αφού ως γνωστόν, η χρονολογία ιδρύσεως του συλλόγου θεωρείται πως είναι το 1924.

 Ακόμη, μέσα από την επιστολή δικαιολογείται και ο επιθετικός προσδιορισμός "φιλοπροοδευτικός" στην επωνυμία του συλλόγου, σύμφωνα πάντα με τον συντάκτη της επιστολής ο οποίος αναφέρει πως υπήρχαν προσδοκίες, με την ίδρυση του συλλόγου, για δημιουργία βιβλιοθήκης και, προφανώς, ορχήστρας ή μπάντας και " εν γένει ένα τέτοιο κέντρο που με την ύπαρξί του θάδιδε ζωή και πρόοδο" (διατηρώ τη σύνταξη και την ορθογραφία από το αρχικό κείμενο..), ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά στον άλλο επιθετικό προσδιορισμό ("Γυμναστικός") με τον οποίο γνωρίζουμε τον σύλλογο εδώ και πολλές δεκαετίες, δηλαδή ως Φ.Γ.Σ. "Οι Φίλιπποι" Δοξάτου..

Όσο για τον τότε Κυνηγετικό Σύλλογο, ο συντάκτης της επιστολής δεν αναφέρεται και με τα καλύτερα λόγια, μεταφέροντας μάλιστα ένα ποιηματάκι που με σκωπτικό τρόπο τα "σέρνει" για τα καλά στους τότε υπεύθυνους του συλλόγου, κατηγορώντας τους πως δημιούργησαν έναν σύλλογο που δραστηριοποιείται μόνο κάθε Αύγουστο!

ΠΗΓΗ: http://srv-web1.parliament.gr/display_doc.asp?item=42061&seg=