.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ-ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μεταφέρω από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "Τα Νέα":

Γρίπη με ελληνικό διαβατήριο
19χρονος φοιτητής που σπουδάζει στις ΗΠΑ το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νανά Νταουντάκη Μάνος Χαραλαμπάκης Μάρθα Καϊτανίδη, Εύη Σαλτού
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 19 Μαΐου 2009



Έναν μήνα χρειάστηκε τελικά η νέα γρίπη για να φθάσει στην Ελλάδα. Ένας 19χρονος φοιτητής μουσικής είναι το πρώτο κρούσμα που καταγράφηκε στη χώρα μας, η οποία από χθες νωρίς το βράδυ αποτελεί το 41ο κράτος όπου παρουσιάστηκε η γρίπη των χοίρων. Οι ειδικοί τονίζουν πως η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη και συστήνουν ψυχραιμία στους πολίτες, καθώς δεν «συντρέχει λόγος ανησυχίας».
O νεαρός που σπουδάζει μουσική στη Νέα Υόρκη και διαμένει σε φοιτητική εστία από τις αρχές του ακαδημαϊκού έτους επέστρεψε από τις ΗΠΑ το περασμένο Σάββατο. Το μεσημέρι της επομένης εκδήλωσε τα πρώτα συμπτώματα γρίπης- ο πυρετός που τον ταλαιπωρεί άγγιξε τους 39 βαθμούς Κελσίου και παράλληλα έχει έντονο βήχα- τα οποία συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα.

Αυτός ήταν ο λόγος που ο 19χρονος επικοινώνησε το πρωί της Δευτέρας με την ειδική τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών για τον νέο ιό της γρίπης του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Έλέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στο ειδικό φυλλάδιο που του δόθηκε όταν έφθασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Οι ειδικοί του Κέντρου τού συνέστησαν να επισκεφθεί αμέσως το «Σισμανόγλειο», καθώς τόσο τα συμπτώματα όσο και και η προέλευσή του από χώρα όπου έχουν παρουσιαστεί χιλιάδες κρούσματα ήταν ύποπτα. Πάντως, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, οι ειδικοί σύστησαν στον νεαρό να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με ιδιωτικό μέσο και όχι με μέσα μαζικής μεταφοράς, ώστε να μη μεταδοθεί ο ιός στους συνεπιβάτες.

Σημειώνεται πως το «Σισμανόγλειο» και το «Σωτηρία» έχουν οριστεί, από τις πρώτες κιόλας ημέρες όπου τέθηκε η χώρα σε ετοιμότητα για επιδημία της γρίπης των χοίρων, ως τα δύο νοσοκομεία αναφοράς, έχοντας έτσι εξασφαλίσει το υπουργείο Υγείας τέσσερις θαλάμους αρνητικής πίεσης (η υποδομή τους είναι τέτοια ώστε να μην επιτρέπεται η έξοδος του μολυσμένου αέρα στο περιβάλλον).

Ο πυρετός
Όταν ο νεαρός φοιτητής έφθασε στο νοσοκομείο ο πυρετός είχε υποχωρήσει (37 με 37,5 βαθμούς Κελσίου), καθώς το τελευταίο 24ωρο είχε λάβει αντιπυρετικά για να περιορίσει την ένταση των συμπτωμάτων, τα οποία αρχικά πίστεψε πως οφείλονταν σε κοινή γρίπη. Ο ασθενής κλήθηκε να δώσει το ιατρικό ιστορικό. Παράλληλα οι γιατροί τον εξέτασαν και πήραν δείγμα βιολογικού υλικού στον ειδικό διαμορφωμένο χώρο, στο Τμήμα των Επειγόντων του «Σισμανογλείου».

Ειδικότερα, οι γιατροί αφαίρεσαν επίχρισμα από τον ρινοφάρυγγα (με αποστειρωμένη μπατονέτα λαμβάνουν εκκρίσεις από το πίσω τοίχωμα της μύτης), το οποίο και έστειλαν στο μικροβιολογικό εργαστήριο για βιολογικό έλεγχο. Οι ειδικοί χορήγησαν Τamiflu- ένα εκ των δύο ισχυρότερων, όπως έχει διαπιστωθεί, αντιιικών φαρμάκων στα οποία είναι ευαίσθητος ο ιός Η1Ν1- και του συνέστησαν κατ΄ οίκον περιορισμό. Θεραπευτική αγωγή για προληπτικούς λόγους χορήγησαν οι γιατροί και στους κοντινούς συγγενείς του φοιτητή, με τους οποίους έχει έρθει σε άμεση επαφή τις τελευταίες ημέρες μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.

Οι πρώτες εξετάσεις που διενεργήθηκαν στο «Σισμανόγλειο» βγήκαν θετικές, με αποτέλεσμα να σταλεί δείγμα αίματος στο Ινστιτούτο Παστέρ για επαλήθευση.
ΣΤΟ «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ»
Ο ασθενής βρίσκεται από χθες σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Σαφείς οδηγίες στην οικογένειά του σε περίπτωση που εκδηλώσουν συμπτώματα

Μειωμένες πιθανότητες να μεταδόθηκε ο ιός στους συνεπιβάτες του

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ σήμανε χθες για τους συνεπιβάτες του 19χρονου φοιτητή που ταξίδεψε αεροπορικώς από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα, όταν επιβεβαιώθηκε πως φέρει τον νέο μεταλλαγμένο ιό. Όπως ωστόσο αναφέρθηκε από τους ειδικούς κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Υγείας, οι πιθανότητες μετάδοσης της γρίπης των χοίρων στους συνταξιδιώτες του είναι... μειωμένες.

Και αυτό, γιατί «η νόσος μεταδίδεται μία ημέρα πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και κατά τη διάρκεια της μίας περίπου εβδομάδας όπου διαρκεί, άρα περιορίζεται σημαντικά ο κίνδυνος να έχει κολλήσει κάποιος στο αεροπλάνο. Παρ΄ όλα αυτά, οι συνεπιβάτες του έχουν ιχνηλατηθεί και έχουν ενημερωθεί σχετικά σε περίπτωση που εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σημάδι».

«Ελαφρύ»
Όπως σημείωσε ο υφυπουργός Υγείας κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, «επιβεβαιώθηκαν δυστυχώς, οι εκτιμήσεις των επιδημιολόγων πως θα έρθει η νέα γρίπη και στη χώρα μας». Ο ίδιος ωστόσο τόνισε πως το πρώτο αυτό περιστατικό χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς «ελαφρύ».

Στο μεταξύ, εσπευσμένα επέστρεψε χθες αργά το βράδυ και ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος από τη Γενεύη όπου διεξάγεται η 62η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος έχει προγραμματίσει έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο σήμερα το πρωί.


Με ειδικό ασθενοφόρο στο νοσοκομείο

ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ βγήκαν θετικές για τον ιό της νέας γρίπης, το ΕΚΑΒ δέχθηκε κλήση από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας στις 18.15 χθες το απόγευμα, για άμεση διακομιδή του 19χρονου στο «Σισμανόγλειο». Χρειάστηκαν περίπου 10 λεπτά ώστε το πλήρωμα να φορέσει τις ειδικές προστατευτικές στολές, όπως ορίζουν οι κανονισμοί για τέτοιες περιπτώσεις, και άλλη μισή ώρα για να φτάσει το ασθενοφόρο στο Αιγάλεω, όπου διαμένουν ο φοιτητής και η οικογένειά του.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ κ. Νίκο Παπαευσταθίου, το ασθενοφόρο με το οποίο διακομίστηκε ο φοιτητής είναι ειδικό: «Δεν διαθέτει εξοπλισμό και ιατρικά μηχανήματα, για λόγους αποστείρωσης, ενώ παράλληλα το όποιο υλικό στο εσωτερικό του καταστρέφεται αμέσως μετά τη χρήση του. Επιπλέον, το σύστημα κλιματισμού είναι απομονωμένο, δεν επικοινωνεί δηλαδή με την καμπίνα του πληρώματος, ώστε να εμποδίζεται η μετάδοση ιών».

Ο φοιτητής βρίσκεται από χτες το βράδυ σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, ενώ η οικογένειά του και τα εξαδέλφια του που τον επισκέφτηκαν στο σπίτι του έχουν λάβει σαφείς οδηγίες από τους ειδικούς για την περίπτωση που εκδηλώσουν συμπτώματα γρίπης. Παρ΄ όλα αυτά, όπως υπογράμμιζαν φορείς του υπουργείου Υγείας, έως χθες το βράδυ ουδείς είχε εμφανίσει ανησυχητικά σημάδια.