.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΧΑΡΑ-ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε πολύ τον συνάδελφο κ. Οικονόμου.
Η Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. κυρία Χαρά Κεφαλίδου από το Νομό Δράμας έχει το λόγο. και τη λένε Χαρά γιατί η Δράμα τελικά είναι από το νερό.
ΧΑΡΟΥΛΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Πολύ καλά ξέρετε την ιστορία. Μπράβο.
Αγαπητοί συνάδελφοι, η κρίση που ζούμε στις μέρες μας έφερε στο προσκήνιο ιλιγγιώδη προβλήματα του κράτους αλλά και την αναγκαιότητα ριζικών αλλαγών. Αλλαγών που θα βάλουν τέλος στο διεφθαρμένο, σπάταλο και συγκεντρωτικό κράτος. Η ίδια αναγκαιότητα υπάρχει και στην αυτοδιοίκηση. Οι δομές τις αυτοδιοίκησης πρέπει να αλλάξουν εκ βάθρων για να καλύψουν τις ανάγκες της σύγχρονης πολιτείας και τις απαιτήσεις για αποτελεσματική λειτουργία του κράτους. Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» που συζητάμε σήμερα, εισάγει ριζικές αλλαγές, αλλαγές απαραίτητες όσο και επείγουσες. Εξορθολογίζει διαδικασίες, δημιουργεί οικονομίες κλίμακας, εξαρθρώνει εστίες κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος και τέλος, επιβάλλει έλεγχο, λογοδοσία και διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων της αυτοδιοίκησης.






(GM)

XF
Αγαπητοί συνάδελφοι κυρίως της Νέας Δημοκρατίας ας μην αντιμετωπίζουμε τον «Καλλικράτη» με βάση μόνο κομματικά αντανακλαστικά. Τον «Καλλικράτη» τον χρειάζεται η αυτοδιοίκηση, τον χρειάζεται η κοινωνία, τον χρειάζεται η χώρα, όχι το ΠΑΣΟΚ.
Στην Αίθουσα αυτή μέχρι τώρα έχουν ακουστεί –είναι αλήθεια- πάρα πολλά. Επιτρέψτε μου όμως να πιστεύω ότι η τοπική αυτοδιοίκηση όσο κι εμείς οι Βουλευτές οφείλουμε όλοι μας να βάλουμε στην άκρη κάθε πνεύμα τοπικισμού και να σταθούμε πάνω από προσωπικές πολιτικές και μικροφιλοδοξίες.
Με λύπη μου διαπιστώνω ότι στελέχη της αυτοδιοίκησης δείχνουν να μην έχουν καταλάβει. Όλο αυτό το διάστημα της διαβούλευσης που ακούγεται και συζητείται ο «Καλλικράτη» σε πολλά σημεία οι τοπικοί παράγοντες ασχημονούν διαμαρτυρόμενοι, κλείνουν δρόμους και χωματερές, ωρύονται, αντί να ανοίξουν τα αφτιά και τα μάτια τους στην πραγματικότητα, εγείρουν τεράστια θέματα για ήσσονα ζητήματα, αναστατώνουν τη χώρα και επιβαρύνουν την οικονομία, κάνουν πολύ κακό για το τίποτα δραματοποιώντας μία κατάσταση η οποία τελικά μόνο καλό θα κάνει στις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση.
Για παράδειγμα προσπαθώ να καταλάβω -και κάνω φιλότιμη προσπάθεια, πιστέψτε με- γιατί όλη η συζήτηση για τον «Καλλικράτη» πρέπει να εξαντληθεί στο που θα είναι η έδρα ενός δήμου. Σε πολλά μέρη και στη δική μου περιφέρεια στο Νομό Δράμας έχει αναχθεί σε μείζον υπαρξιακό ζήτημα. Απ’ όλες τις δομικές αλλαγές αυτό που φαίνεται να ενδιαφέρει κάποιους είναι πόσοι και ποιοι θα είναι οι δήμοι και που θα είναι η έδρα τους, όχι το αν το δημόσιο χρήμα θα διατίθεται με σωφροσύνη και με διαφάνεια, όχι το αν θα υπάρχει ή όχι έλεγχος στις παρανομίες, όχι το αν θα σταματήσει ή όχι ο κάθε δήμαρχος να χρησιμοποιεί θνησιγενείς δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις για να βολεύει την εκλογική του πελατεία σε βάρος των δημόσιων ταμείων. Τίποτα από όλα αυτά δεν φαίνεται να τους νοιάζει.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το παρόν νομοσχέδιο δεν περιορίζει απλά τον αριθμό των δήμων, συνενώνει δυνάμεις, δημιουργεί εύρωστους δήμους, ώστε να μπορούν να ασκήσουν αποτελεσματικά τις νέες αρμοδιότητες που τους εκχωρούνται, αρμοδιότητες και πόροι, όπως λέγαμε πάντα στην αυτοδιοίκηση, ώστε να έχουμε ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της ανάπτυξης, σύγχρονες δομές για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τη μετριότητα και τον τοπικισμό.
Ο «Καλλικράτης» επαναθεμελιώνει την αυτοδιοίκηση με επίκεντρο τόσο τον πολίτη όσο και την ανάπτυξη. Είναι μία υπεύθυνη απάντηση στις ανάγκες μίας οικονομίας που βρίσκεται στην πιο κρίσιμη μεταπολεμική καμπή. Εξοικονομεί πόρους δραστικά. Πέρα από τις οικονομίες κλίμακας που προκύπτουν από τις συνενώσεις καταργούνται χιλιάδες αμειβόμενες θέσεις αιρετών, καθώς και επιχειρήσεις και οργανισμοί που είχαν ιδρυθεί. Οι σπατάλες, τα βολέματα και οι αμαρτωλές χάρες σε ημέτερους τελείωσαν.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είχα την τιμή για επτά χρόνια να υπηρετήσω την αυτοδιοίκηση από τη θέση του Αναπληρωτή Νομάρχη της Αθήνας και πιστέψτε με γνωρίζω και τις αδυναμίες και τις δυσκολίες που έχει αυτός ο χώρος. Η αυτοδιοίκηση, λοιπόν, θέλει χώρο, θέλει χώρο αποτελεσματικής δράσης, θέλει πόρους σταθερούς, θέλει εξορθολογισμό και έλεγχο δαπανών.
Κάθε φορά που από αυτό το Βήμα –και το κάνουμε συχνά- καλούμε τον κόσμο να κάνει θυσίες, ο κόσμος ασφυκτιά. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να ζητούμε θυσίες χωρίς θετική αντιπροσφορά, δεν μπορούμε να διατηρήσουμε ένα παλαιό, χρεωμένο, διεφθαρμένο, αποτυχημένο μοντέλο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης. Οι καιροί και οι πολίτες απαιτούν διαφάνεια, συλλογικότητα και αξιοκρατία. Με τη χρηματοδότηση των αρμοδιοτήτων επιλέχθηκαν σταθεροί πόροι. Δεν υπάρχει ούτε ένας νέος φόρος για τους πολίτες. Τα έσοδα της τοπικής αυτοδιοίκησης συνδέονται με τα έσοδα του προϋπολογισμού. Μεταφέρονται αρμοδιότητες από την κεντρική εξουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση και για όλες αυτές προβλέπονται με σαφήνεια οι κωδικοί του προϋπολογισμού από τους οποίους προκύπτουν. Περιορίζονται στο μισό οι τοπικοί άρχοντες και περικόπτεται η διπλομισθία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε μία ιστορική ευκαιρία και όπως ξέρετε ο πολιτικός χρόνος μας είναι ελάχιστος. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για υπαναχωρήσεις, δεν έχουμε την πολυτέλεια για διαβρωτικά «ναι μεν, αλλά». Παρά την κοινή διαπίστωση για την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών, που φάνηκε σχεδόν από όλες τις τοποθετήσεις που ακούστηκαν από τους συναδέλφους, συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας δείχνετε να φοβάστε να στηρίξετε τομές. Τομή δεν είναι να αλλάζεις αποσπασματικά μόνο τα κακώς κείμενα, αυτό είναι μπάλωμα, αλλά τομή είναι να δημιουργείς δυναμική για το μέλλον, να απελευθερώνεις δυνάμεις, να δημιουργείς προϋποθέσεις ανάπτυξης, τομή είναι να τολμάς να συγκρουστείς με κατεστημένες στρεβλώσεις, με μικροσυμφέροντα, με μειωτικές πολιτικές.
Αγαπητοί συνάδελφοι, ψηφίζω αυτό το νομοσχέδιο επειδή θέλω μία αυτοδιοίκηση που θα έχει μυαλό, θα έχει χρόνο και χρήμα για να εξυπηρετεί τους πολίτες. Μην ξεχνάμε όλοι μας ότι η αυτοδιοίκηση είναι ο αντιπρόσωπος του κράτους σε κάθε γωνιά της χώρας μας, είναι αυτό που ο πολίτης αισθάνεται και εννοεί όταν μιλάει για το κράτος. Γι’ αυτό είναι χρέος όλων μας εδώ μέσα να φροντίσουμε το κράτος μας να έχει μυαλό, να έχει ήθος, να έχει τσίπα, να έχει πρόσωπο. Δεν νομίζω ότι κανείς σε αυτήν εδώ την Αίθουσα μπορεί να διαφωνεί, δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να θέλει κάτι διαφορετικό. Σίγουρα όμως χρειαζόμαστε να ανοίξουμε λίγο περισσότερο τα μάτια μας και να το δούμε.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Χαρά Κεφαλίδου.

9 σχόλια:

trolloptolemos είπε...

ΜΟΝΟ ΑΕΚ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

Ανώνυμος είπε...

την παραμονή των χριστουγέννων, νεαρή εργαζόμενη σε λογιστήριο εταιρίας πήγε να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα μηνών καθως και το δώρο των χριστουγέννων. αντ' αυτού ξυλοφορτώθηκε από τον ερδοδοτη της, χτυπώντας της το κεφάλι στο γραφείο και κάνοντάς την κυριολεκτικά μαύρη. η κοπέλα αποφάσισε να κάνει μήνυση αλλα δεν τα κατάφερε αφού οι ανδρες του τοπικού α/τ προσπαθούσαν να την πείσουν να τα βρούνε!!!

ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΗΝ ΚΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟ ΕΧΕΙ ΥΠΟΨΙΝ ΤΗς ΤΟ ΓΕΓΟΝΟς ΚΑΙ ΠΟΙΑ Η ΓΝΩΜΗ ΤΗς Ως ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ Ως ΒΟΥΛΕΥΤΗς ΕΝΟς ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟς ΣΑΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ..ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΓΕΓΟΝΟς ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΙΜΑΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑς?

trolloptolemos είπε...

η κυρια βουλευτου δεν μπορει να αφησει το παντεσπανι για να ασχοληθει με το σουσαμι.

Ανώνυμος είπε...

επιτρεπετε στην εποχη μας στην δραμα να δερνουν τα αφεντικα κοπελες επειδη ζητανε τα δεδουλευμενα τους;
δεν πρεπει να μεριμνησει του θεματος η κυρια βουλευτης;

Ανώνυμος είπε...

fantazomai tha energisei amesa giati prokeitai gia atomo ithiko kai poly kalh kopela..den nomizo oti tha afhsei ayton ton axreio na dernei to prosopiko kai ginaikes to pasok kanei agona gia ayta

Ανώνυμος είπε...

διαβαζα τωρα την ομιλια της στη βουλη για τον καλικρατη.
πολυ ευκολα χρησιμοποιει τις λεξεις "μεταπολεμικη ελλαδα" δεν εχει τα μπαλακια να πει οτι βρισκομαστε στη νεα προπολεμικη ελλαδα..............

Ανώνυμος είπε...

α να μην ξεχασω κυρια μου μαζευτε το μπουμπουκι σας που στελνει απειλες σε ολη τη χωρα γιατι θα ερθουμε να βρουμε εμεις εκει http://tro-mpa-ktiko.blogspot.com/2010/12/blog-post_7409.html

Doxatinos είπε...

Δεν έχω καμμία πρόθεση να διαγράφω κανένα σχόλιο, όσο σκληρό κι αν είναι, όσο κι αν διαφωνώ μαζί του.

Ύβρεις όμως χυδαίες για οποιονδήποτε δεν έχουν θέση σε αυτό το ιστολόγιο.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ θα ρωτήσω απλώς αν η κυρία βουλευτής καταδίκασε με κάποια δήλωση, δελτίο τύπου κλπ τον ξυλοδαρμό της νεαρής εργαζόμενης από τον εργοδότη της...