.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΛΙΓΝΙΤΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΟΞΑΤΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

Ξεκίνησε και πάλι η συζήτηση γύρω από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων λιγνίτη στην περιοχή μας.

Μεταφέρω εδώ την ερώτηση του Βουλευτή Ν.Δ. Δράμας κ. Τζίμα Μαργαρίτη προς την Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη.

Ερώτηση του Βουλευτή Δράμας κ. Μαργαρίτη Τζίμα προς την Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ.Τίνα Μπιρμπίλη
Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010
ΘΕΜΑ:Αξιοποίηση λιγνιτικού κοιτάσματος Δράμας
Κυρία υπουργέ
Αναμφισβήτητο γεγονός είναι ότι ο κάμπος της Δράμας πέρα από έφορος είναι και ιδιαίτερα πλούσιος στο υπέδαφος του καθώς μελέτες έδειξαν ότι διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα λιγνιτών σʼ όλη την Ελλάδα.

Το 1991 η ΔΕΗ πρότεινε ένα σχέδιο εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων με την δημιουργία εργοστασίων εξόρυξης λιγνιτών και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι περισσότεροι είδαν στον ορίζοντα μια νέα Πτολεμαΐδα και άμεσα μια μαζική κινητοποίηση πολιτών ξεκίνησε με την βοήθεια Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με οικολογικές ευαισθησίες και του Δήμου Δράμας που κατάφεραν να συγκεντρώσουν 40000 υπογραφές με αποτέλεσμα το σχέδιο να μπει στο συρτάρι.

Αν οι κυβέρνηση της χώρας σήμερα επιθυμεί να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας, και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ μπορεί να το κάνει μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (αέρας, ήλιος, νερό) με γενναία μάλιστα επιδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να αξιοποιηθούν τα λιγνιτικά κοιτάσματα του κάμπου της Δράμας είναι οι παρακάτω.

1) Η έκταση που καλύπτει το λιγνιτικό πεδίο δεν ανήκει στο Δημόσιο, αλλά σε αγρότες καλλιεργητές.

2) Πάνω στο λιγνιτικό πεδίο είναι εγκατεστημένοι τρεις μεγάλοι οικισμοί.

3) Σε περίπτωση απαλλοτρίωσης οι κάτοικοι δεν θα στερηθούν μόνο τα χωράφια τους, τις κατοικίες τους και τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, υπόστεγα, στάβλους), αλλά θα απολέσουν και το επάγγελμά τους (αυτό του γεωργού ή κτηνοτρόφου).

4) Όλες οι οφειλές των αγροτών θα κηρυχθούν ληξιπρόθεσμες και απαιτητές από την Αγροτική Τράπεζα, αφού δεν θα υπάρχουν πλέον τα ενυπόθηκα αγροκτήματά τους που εγγυώνται και διασφαλίζουν την ΑΤΕ.

5) Από τα ποσά των απαλλοτριώσεων θα πληρωθεί πρώτη η ΑΤΕ.

6) Θα μείνουν όλοι οι κάτοικοι άστεγοι.

7) Θα πουληθούν χιλιάδες αγροτικά μηχανήματα σε εξευτελιστικές τιμές.

8) Πολλοί θα στερηθούν τα πλεονεκτήματα των προγραμμάτων στα οποία εντάχθηκαν και θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν χρήματα.

9) Ολόκληρος ο γύρω από το ορυχείο αγροτικός χώρος δεν θα προσφέρεται σε καλλιέργεια ή θα μειωθούν σημαντικά οι αποδόσεις της γης λόγω πτώσης του υπογείου υδροφόρου ορίζοντα.

10) Υπάρχει κίνδυνος υφαλμύρωσης όλου του κάμπου από θαλασσινό νερό.

11) Ελλοχεύει ο κίνδυνος μετά την εξάντληση του λιγνίτη να προχωρήσουν στην εκμετάλλευση της τύρφης, αφού θα μειωθεί το σημερινό ποσοστό υγρασίας της.

12) Δεν θα μπορούν να καλλιεργηθούν σε όλον τον κάμπο πλατύφυλλα αγροτικά προϊόντα και οπωροφόρα δένδρα.

13) Θα καταστραφεί ο πλουσιότερος κάμπος της χώρας,.

14) Θα καταστραφεί το αρδευτικό δίκτυο και θα αλλάξει ο οδικός χάρτης τριών Δήμων, Δράμας, Σιταγρών, Καλαμπακίου.

15) Θα δημιουργήσει πλέον των 3.000 ανέργων.

16) Μετά τη λήξη της εκμετάλλευσης δεν είναι βέβαιο ότι η έκταση του ορυχείου θα προσφέρεται σε χρήση αγροτική, αν θα αποκατασταθεί ο χώρος ή θα μετατραπεί σε ένα τεράστιο έλος.

17) Το προσωπικό που θα απασχοληθεί στο στάδιο κατασκευής του εργοστασίου θα είναι λίγο και πολύ λιγότερο στο στάδιο λειτουργίας, ενώ το εξειδικευμένο προσωπικό θα αναζητηθεί από άλλες περιοχές.

18) Θα επιβαρυνθεί το περιβάλλον της πλέον πυκνοκατοικημένης περιοχής του Νομού, αφού το 80% του πληθυσμού του Νομού έχει συγκεντρωθεί στο 10% της έκτασης.

19) Θα έχουμε αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων αναπνευστικού συστήματος, καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών, καρκίνου κ.λπ..

Τέλος οι προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης του νομούςΔράμας,του νομού με τα καλλίτερα δάση και πλούσιο υδατικό απόθεμα θα ακυρωθούν.

Σε κάθε ενδεχόμενο αξιοποίησης των λιγνιτών στη Δράμα θα υπάρξει σθεναρή αντίδραση όλων των Δραμινών.

ΕΡΩΤΑΤΕ

Η κυρία Υπουργός

1.Προτίθετε η κυβέρνηση να δημοπρατήσει την αξιοποίηση του λιγνιτικού κοιτάσματος της Δράμας για αξιοποίησή του;

2.Είναι στα σχέδια της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσεις δράσεις για εγκατάσταση φωτοβολταικών στο νομό Δράμας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας;



Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΖΙΜΑΣ

Ενδιαφέρον όμως έχει και η άποψη της Δ.Ε.Η. σχετικά με την εκμετάλευση των λιγνιτών..
Το παρακάτω κείμενο βρίσκεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Δ.Ε.Η.



Ο λιγνίτης και η παραγωγή του


Παράγοντας το λιγνίτη

Το ηλεκτρικό ρεύμα παράγεται από διάφορες ύλες .Μια από αυτές είναι και ο λιγνίτης.
Τι είναι όμως ο λιγνίτης (εικόνα) και πώς δημιουργείται;
Ο λιγνίτης είναι ορυκτό. Είναι άνθρακας ( κάρβουνο) με κοκκινωπό χρώμα. Δημιουργείται από φυτά και δέντρα που φυτρώνουν δίπλα σε έλη, τα οποία καταπλακώνονται από κατολισθήσεις με το πέρασμα των χρόνων. Για να δημιουργηθεί ο λιγνίτης πρέπει να περάσουν πολλά εκατομμύρια έως και δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι γεωλόγοι μετά από έρευνες εντόπισαν μεγάλα κοιτάσματα λιγνίτη στην Ελλάδα στις εξής περιοχές: Αλιβέρι, Πτολεμαϊδα, Μεγαλόπολη, Δράμα, Ελασσόνα, Φλώρινα.

Η ΔΕΗ δημιούργησε λιγνιτικά κέντρα και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (εικόνα) στο Αλιβέρι Ευβοίας το 1952, στην Πτολεμαϊδα Κοζάνης το 1957 και στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας το 1970. Αναξιοποίητα παραμένουν ακόμα τα μεγάλα κοιτάσματα στην Ελασσόνα και στη Δράμα, ενώ το λιγνιτικό κέντρο Αλιβερίου δε λειτουργεί πλέον.

Στα λιγνιτικά κέντρα υπάρχουν τα ορυχεία. Το ορυχείο είναι ένας βαθύς και πλατύς κρατήρας (λάκκος), ο οποίος είναι χωρισμένος σε χωμάτινα επίπεδα. Το βάθος του κρατήρα μπορεί να φτάσει έως και τα τριακόσια (300) μέτρα.

Στα ορυχεία υπάρχουν μεγάλα μηχανήματα, οι εκσκαφείς (εικόνα), τα οποία σκάβουν και βγάζουν το χώμα. Στο χώμα αυτό υπάρχει ο λιγνίτης αλλά υπάρχουν και πολλά άχρηστα υλικά ανακατεμένα (άγονα χώματα).

Αφού γίνει ο διαχωρισμός από τα υλικά αυτά, ο λιγνίτης τοποθετείται στους ταινιόδρομους (εικόνα), ενώ με τον αποθέτη τα άγονα χώματα τοποθετούνται σε ειδικούς χώρους.
Οι ταινιόδρομοι οδηγούν τον καθαρό λιγνίτη στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος . Εκεί καίγεται και παράγεται το ηλεκτρικό ρεύμα. Οι ταινιόδρομοι επιστρέφουν πίσω στο ορυχείο φορτώνουν λιγνίτη και παίρνουν πάλι το δρόμο για το εργοστάσιο παραγωγής.

Τα λιγνιτωρυχεία και οι σταθμοί παραγωγής λειτουργούν αδιάκοπα νύχτα και μέρα, όλο το χρόνο, με όλες τις καιρικές συνθήκες προκειμένου να μη δημιουργούνται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η ΔΕΗ , όταν τα κοιτάσματα λιγνίτη σε κάποιο μέρος τελειώσουν, φροντίζει να αποκαταστήσει περιβαλλοντικά το χώρο του ορυχείου.

Πιο συγκεκριμένα επανατοποθετούνται στον κρατήρα του ορυχείου τα άγονα χώματα και εκεί δημιουργούνται τεχνητές λίμνες ,φυτεύονται δέντρα, λουλούδια κ.α. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν φυτευτεί πάνω από επτά εκατομμύρια (7.000.000) δέντρα.

Επιπλέον έχουν γίνει πολλές πειραματικές καλλιέργειες(εικόνα), έχει δημιουργηθεί θερμοκήπιο στην Πτολεμαϊδα και χώροι εκτροφής θηραμάτων και πτηνών στη Μεγαλόπολη.

Επιπλέον στη Μεγαλόπολη σε χώρο παλαιού ορυχείου έχει δημιουργηθεί η πιο μεγάλη πίστα μότο-κρος στην Ευρώπη .

Αντίστοιχα στην Πτολεμαϊδα έχει μεταξύ των άλλων δημιουργηθεί ένα μεγάλο υπαίθριο θέατρο, στο οποίο λαμβάνουν χώρα παραστάσεις και συναυλίες.

ΠΗΓΗ: http://www.dei.gr/Default.aspx?id=3355&nt=18&lang=1

Τέλος, υπάρχουν αρκετά βιντεάκια στο youtube σχετικά με τα εργοστάσια της Δ.Ε.Η. στην Πτολεμαϊδα και τις συνέπειες στους ανθρπωπους και στο περιβάλλον της περιοχής.

Ενδεικτικά μεταφέρω δύο από αυτά εδώ..