.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Με τα χρώματα της Δόξας Δράμας θα αγωνίζεται και πάλι ο Βάντερσον

Δόξα Δράμας: Βάντερσον... μέρος δεύτερο

Συντάκτης: Γρηγόρης ΡαχωβίτσαςΔημοσίευση: Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013 22.07
Δόξα Δράμας: Βάντερσον... μέρος δεύτερο | onsports.gr
Με τα χρώματα της Δόξας Δράμας θα αγωνίζεται και πάλι ο Βάντερσον, ο οποίος συμφώνησε με τη διοίκηση της ΠΑΕ για να επιστρέψει στους Μακεδόνες.
Ο 18χρονος Βραζιλιάνος μέχρι το 2012 ανήκε στον Ολυμπιακό, ενώ τη σεζόν 2011-2012 παραχωρήθηκε από τους «ερυθρόλευκους» δανεικός στη Δόξα Δράμας. Την επόμενη σεζόν όμως μετακόμισε σε ομάδα της Αφρικής. Τα πράγματα όμως δεν πήγαιναν όπως ήθελε ο νεαρός μεσοεπιθετικός και έτσι επέστρεψε στην Ελλάδα και τη Δόξα Δράμας

1η και 2α Ιουλίου 1940 - ΙΕ' Πανθρακικοί αγώνες στη Δράμα - Η τελετή εις το Δοξάτον - Εφ. Πρωινός Τύπος Δράμας



ΔΥΟ ΗΜΕΡΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ
Λαμπραί, επιβλητικαί
ΑΙ ΕΟΡΤΑΙ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ
Οι ΙΕ΄ Πανθρακικοί αγώνες
ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ
ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΥΠΗΡΞΕΝ Η ΚΟΣΜΟΣΥΡΡΟΗ - ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ - ΑΙ ΩΡΑΙΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ - ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ - Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΙΣ ΤΟ ΔΟΞΑΤΟΝ

1η ΙΟΥΛΙΟΥ 1940. Η Δράμα αναλαμβάνει και πάλι την διοργάνωση των ΙΔ΄Πανθρακικών αγώνων.
Οι λόγοι κυρίως δύο. Ο πρώτος για τον εορτασμό των 27 χρόνων από την απελευθέρωσή της και ο δεύτερος γιατί εκείνα τα χρόνια διέθετε ένα από τα καλύτερα στάδια της Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Είχαν προηγηθεί οι Πανθρακικοί του 1938.
Η εφημερίδα της Θεσσαλονίκης ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ καλύπτοντας το μεγάλο αυτό αθλητικό γεγονός σε εκτενέστατο ρεπορτάζ γράφει:
ΔΡΑΜΑ 1. ( Του απεσταλμένου συντάκτου μας). Δράμα, Δοξάτον, δύο πόλεις ξεχωριστές που τις τραγούδησαν τα ελληνικά χείλη, οι θρύλοι με τα φτερά τους, τις έφεραν στην πιο λαμπρή θέσι του εθνικού ηρώου και η ιστορία μας αφιέρωσε γι΄ αυτές τις πιο λαμπρές σελίδες της.
Αυτές οι σελίδες ζωντάνεψαν σήμερα και χθες κατά τον πιο επιβλητικό. κατά τον πιο συγκινητικό τρόπο. Η Δράμα και το Δοξάτο γιορτάζουν ένα γεγονός που η ακραιφνής ελληνική ψυχή τους νοσταλγούσε και περίμενεν αιώνες. Την επέτειο της απελευθερώσεώς τους. Σαν χθες ( (30 Ιουνίου 1913) στο Δοξάτο επάνω από ένα ταμπλώ σφαγμένων γυναικοπαίδων απ΄λωθηκε και κυματίζει    η γαλανόλευκη και σαν σήμερα ( 1η Ιουλίου 1913 ) πίσω από το ποδηβολητό μιας εχθρικής ίλης που κάλπαζε στα λιθόστρωτα της Δράμας ακούσθηκε η χαρμόσυνη κραυγή:
-         Έρχονται οι δικοί μας?...
Μιλούσαν κάποιοι αυθόρμητοι αγγελιοφόροι που είχαν ιδή τους ελυθερωτάς να πλησιάζουν στις παρυφές της πόλεως. Μιλούσεν ίσως η Νίκη της Σαμοθράκης, που ξύπνησε κι  αυτή μαζί με τους ξαναξυπνημένους εθνικούς θρύλους και φτερούγησε να φέρη το χαροποιό άγγελμα στην πατρίδα του Ορφέως.
Αυτές οι μέρες με την αξέχαστη χρονολογία ζωντάνεψαν χθες και προχθές με τον πιο υποβλητικό  και περίλαμπρο τρόπο. Σύσσωμος η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη συνέρρευσεν επί τη ευκαιρία του εορτασμού και η Δράμα και το Δοξάτο έγιναν το προσκύνημα της βορειοελλαδικής ψυχής με τους δυνατούς και ασίγαστους ελληνικούς παλμούς.  Είναι τόση η συρροή του κόσμου εκ των άλλων πόλεων, ώστε εις τα ξενοδοχεία δεν υπάρχει ούτε κλίνη διαθέσιμος, θα εδημιουργείτο δε πρόβλημα αν έλειπεν η εγνωσμένη των δραμινών φιλοξενία.
Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΗΜΕΡΑ
Η πόλις της Δράμας εξύπνησεν χθες με όψιν εορτάσιμον και πλέουσα απ΄ άκρου εις άκρον εις τα εθνικά χρώματα. Δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, οικίαι καταστήματα έχουν σημαιοστολισθή, ωραίαι δε αψίδες με πατριωτικάς επιγραφάς έχουν στηθή εις διάφορα σημεία.
Την 9.30 π.μ. ήρχισεν η παρέλασις των αθλητών. Η εκκίνησις ήρχισεν από το εθνικόν ορφανοτροφείον αρρένων όπου εστεγάζοντο αι αθλητικαί ομάδες των διαφόρων πόλεων αι οποίαι ήλθαν να μετάσχουν εις τους αγώνας.
Οι αθληταί μας ευσταλείς, αρρενωποί, γεμάτοι αλκή και λεβεντιά προκαλούσαν φρενίτιδα ενθουσιασμού  και η εμφάνισίς των εγένετο δεκτή με χειροκροτήματα και ζητωκραυγάς. Κατηυθύνθησαν εις το μνημείον του Αγνώστου Στρατιώτου δια την κατάθεσιν στεφάνου. Τον στέφανον κατέθεσεν ο πρωταθλητής Κομοτινής Ελευθεριάδης, συνοδεύσας την κατάθεσιν με ολίγας λέξεις εμπνευσμένης ευλαβείας. Τα πλήθη τα οποία είχον κατακλύσει  εν τω μεταξύ τον χώρον του μνημείου  υπεδέχθησαν τους αθλητάς με ενθουσιώδεις επευφημίας αι οποίαι εξέσπασαν και μετά την αναχώρησίν των εκ του μνημείου.
ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ
Όλως ιδιαιτέραν σημασίαν και αίγλην προσέδωσεν εις τον εορτασμόν η παρουσία των επισήμων. Πλην του υπουργού Γενικού Διοικητή Θράκης κ. Καλλαντζή  ο οποίος είχε φθάσει δια να παρακολουθήση τους προκριματικούς αγώνας από προχθές αφίχθησαν εξ Αθηνών χθες την πρωϊαν ο υπουργός παιδείας κ. Σπέντζας ο κυβερνητικός επίτροπος των Ε.Ο.Ν. της Ελλάδος κ. Κανελλόπουλος.
Έχουν αφιχθή επίσης οι νομάρχαι και έπαρχοι και οι δήμαρχοι μετ΄ αντιπροσωπειών όλων των πόλεων της Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Εξ Αθηνών ήλθον επίσης τρεις επίλεκτοι μακεδονομάχοι ο ναύαρχος κ. Μαυρομιχάλης ( καπετάν Μαυρομμάτης), ο κ. Μαζαράκης ( Αινιάν) και ο κ. Μίκης Μελάς.
Εκ Κομοτηνής επίσης είχε κατέλθει συνοδεύων τον κ. Υπουργόν ο γενικός γραμματεύς Γεν. Διοικήσεως κ. Μάντζαρης εκ μέρους δε των Ε.Ο. Ν. Θεσσαλονίκης ο περιφερειακός διοικητής των κ. Λεμπέσης.
ΕΙΣ ΔΟΞΑΤΟΝ
Την 11η π.μ. ο υπουργός Γενικός Διοικητής κ. Καλλαντζής, συνοδευόμενος υπό του γενικού γραμματέως κ. Μάντζαρη, οι νομάρχαι Δράμας κ. Δήμας, Καβάλας κ. Δαμουράς και ΄βρου κ. Παζιώνης μετά του κ. Χούντρα, ο ανώτερος διοικητής    Χωροφυλακής Θράκης κ. Πολυκράτης, οι έπαρχοι  Ξάνθης, Διδυμοτείχου και Σουφλίου, οι δήμαρχοι και αντιπροσωπείαι πόλεων, πατριωτικών οργανώσεων και σωματείων, ο διοικητής Ε.Ο.Ν. Κ. Δημητρίου. η διοικήτρια κ.Παρασκυοπούλου. ο πρόεδρος Μακεδονομάχων κ. Ζουλούμης ο κ. Μίκης Μελάς, οι γυμνασιάρχαι Γιαννίτσης και Θερειανός, οι σύμβουλοι Δράμας κ.κ. Μελισηνός, Ζαχάρης, Κουμπαρούλης, ο πρόεδρος κοινότητος Καλαμπακίου κ.             Κεχαγιάς και άλλοι μτέβησαν εις Δοξάτον όπου θα ετελείτο επιμνημόσυνος δέησις υπέρ των μαρτυρικώς σφαγιασθέντων την 30ην Ιουνίου 1913.
Η μαρτυρική κωμόπολις είχε σημαιοστολισθή,  όλοι δε οι κάτοικοι τιμώντες την μνήμην των εθνομαρτύρων είχον συγκεντρωθή παρά το ηρώον.
Την 11.30 π.μ. εψάλη κατανυκτικώτατα επιμνημόσυνος δέησις χοροστατούντων των μητροπολιτών Δράμας Βασιλείου και Ελευθερουπόλεως, καθ΄ ον δε  χρόνον η δέησις εψάλλετο τέσσαρες νεάνιδες του Δοξάτου με ολόλευκον περιβολήν αι δίδες Κατίνα  Νάνου, Μυρσίνη Καραγεωργάκη, Ναυσικά Παπαϊωάννου και Θεοδώρα Μαδεμλή έρραινον το Ηρώον με άνθη.
Επηκολούθησε το προσκλητήριον των πεσόντων.
Ο γραμματεύς της κοινότητος Χατζηβασιλείου ανέγνωσε τα ονόματα των 225 σφαγιασθέντων Δοξατινών. Επίσημοι και λαός ήκουσαν το συγκινητικόν προσκλητήριον  χωρίς να κατορθώσουν να συγκρατήσουν τους λυγμούς  των και τα δάκρυα που είχαν ανεβή εις τους κανθούς των ματιών τους.
Μετά το προσκλητήριον ο πρόεδρος της κοινότητος κ. Μουμτζής κατέθεσεν εκ μέρους της κοινότητος στέφανον, συνοδεύσας την κατάθεσιν αυτού με συγκινητικήν προσφώνησιν.
Στεφάνους κατέθεσαν επίσης ο υπουργός γεν. διοικητής κ. Καλλαντζής, ο ναύαρχος κ. Μαυρομιχάλης ο δήμαρχος κ. Αποστολίδης εκ μέρους του Δήμου Δράμας, ο διοικητής ΕΟΝ κ. Δημητρίου, η διοικήτρια Θηλέων ΕΟΝ κ. Παρασκευοπούλου, ο πρόεδρος των Μακεδονομάχων κ Ζουλούμης, ο κ. Μίκης Μελάς, η αστική σχολή Δοξάτου και η ΕΟΝ Δοξάτου.
Μετά το πέρας της τελετής παρήλασαν προ των επισήμων η ΕΟΝ αρρένων Δοξάτου με επικεφαλής τους λοχίτες Κύρου, Ανδρούτσον, Χατζηβασιλείου, Ζαχάρην και τους τετράρχας Κασάπην και Καπάλγαν     και η ΕΟΝ Θηλέων με φαλαγγάρχην την δίδα Φιλιοπούλου και λοχίτας τας δίδας Στεπάνου, και Τσεμίδου. Επικολούθησε παρέλασις των μαθητών των σχολείων με τον διευθυντήν των κ. Θωμάν Μιγαγλήν και τον καθηγητήν κ. Αναστασιάδην. Των παρελαυνουσών φαλάγγων προηγείτο η μουσική της ΕΟΝ υπό την διεύθυνσιν του λοχίτου Γούναρη.
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ  ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Εις τους αγώνες έλαβον μέρος οι κάτωθι οργανώσεις:
  1. Αθλητική Ένωσις Αλεξανδρουπολεως 2. Α.Ε. Διδυμοτείχου 3. Α.Ε. Καβάλας 4. Α.Ε.Κ. Κομοτηνής 5 Α.Ε. Ορφεύς Ξάνθης 6. Γυμναστικός σύλλογος Άρης Δράμας 7. Γ.Σ. Ασπίς Ξάνθης 8. Γ.Σ. Ορέστης Ορεστιάδος 9. Γ.Σ. Δόξα Δράμας 10. Γ.Σ. Ελπίς Δράμας 11. Γ.Σ. Ηρακλής Καβάλας 12. Γ.Σ. Φίλιπποι Καβάλας.

Κεφαλλονίτικη Σάτιρα - Αληθινό συμβάν με δώρο ένα ασθενοφόρο

Σημ. "Δοξατινών Νέων": Το παρακάτω σατιρικό ποίημα ελήφθη με e-mail και μεταφέρεται εδώ ως έχει.


Κεφαλλονίτικη Σάτιρα - Αληθινό συμβάν με δώρο ένα ασθενοφόρο
Εισερχόμενα
x

EVI LIVADA 
5:08 μ.μ. (Πριν από 17 ώρες)
προς agora.freepressinfolaosverev_typosxronosinfoev-gnomioreokastrosaladfresh_oreoEnpatraiskamposnewsinfoneaflorinainfonegnatiainfoinfomaknewsta.pragmatainfoinfoinfoΕμέναinfoinfo
Το ποντίλιο* για τ’ ασθενοφόρο



Ρουτίνα καθημερινή

να βγω για καφεδάκι

σε κάποιο απ’ όλα τα καφέ

που ‘χει τ’ Αργοστολάκι.


Σημερα τ΄ αποφάσισα

τραβάω για την πλατεία

αλλά κοντοσταμάτησα

έξω απ’ τη Δημαρχία.

Γιατί είδα είχε κίνηση,

κάμερες, φωτογράφους

αρχές, γνωστούς και άγνωστους

και δημοσιογράφους.