.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

O ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΡΝΕΡΟΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Πολιτική

Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Μαρτυρικό Δοξάτο

elet@enet.gr Στον πρωθυπουργό της χώρας απευθύνεται ο ποιητής Αργύρης Μαρνέρος, «δημότης του μαρτυρικού Δοξάτου»
Κύριε πρωθυπουργέ,

Αν η πολιτική έχει σχέση με το έγκλημα τότε στον Δήμο Δοξάτου Δράμας βρήκε την πιο τέλεια μορφή του, γιατί ενώ είχε όλα τα κριτήρια για να γίνει έδρα του Δήμου Δοξάτου, μικρόψυχα, ανιστόρητα μυαλά λειτούργησαν αρνητικά στα παρασκήνια.

Το Δοξάτο έχει μόνιμη έδρα στο αιώνιο βάθρο της Ιστορίας, γι' αυτό οι καιροσκόποι πολιτικοί, που σήμερα χαμογελούν, να είναι σίγουροι πως ο λαός του Δοξάτου θα τους πετάξει στον Καιάδα της λήθης.

Η τραυματική αυτή ιστορία αφήνει ένα βαθιά χαραγμένο μήνυμα στη μνήμη των Δοξατινών.

Η κουλτούρα του ρουσφετιού στην πολιτική θα είναι πάντα γείτονας με το βόθρο και ποτέ με το δέντρο της δάφνης».

ΔΟΞΑΤΟ-ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ-ΒΙΝΤΕΟ



Βίντεο από την εκπομπή "Μένουμε Ελλάδα" της 15ης Δεκεμβρίου του 2008.

Το βίντεο "ανέβασε" στο youtube ο χρήστης με το ψευδώνυμο ArgeadDynasty.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΩΝ 3 ΔΡΑΜΙΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ - STAR ΔΡΑΜΑΣ - ΒΙΝΤΕΟ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΧΑΡΑ-ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε πολύ τον συνάδελφο κ. Οικονόμου.
Η Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. κυρία Χαρά Κεφαλίδου από το Νομό Δράμας έχει το λόγο. και τη λένε Χαρά γιατί η Δράμα τελικά είναι από το νερό.
ΧΑΡΟΥΛΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Πολύ καλά ξέρετε την ιστορία. Μπράβο.
Αγαπητοί συνάδελφοι, η κρίση που ζούμε στις μέρες μας έφερε στο προσκήνιο ιλιγγιώδη προβλήματα του κράτους αλλά και την αναγκαιότητα ριζικών αλλαγών. Αλλαγών που θα βάλουν τέλος στο διεφθαρμένο, σπάταλο και συγκεντρωτικό κράτος. Η ίδια αναγκαιότητα υπάρχει και στην αυτοδιοίκηση. Οι δομές τις αυτοδιοίκησης πρέπει να αλλάξουν εκ βάθρων για να καλύψουν τις ανάγκες της σύγχρονης πολιτείας και τις απαιτήσεις για αποτελεσματική λειτουργία του κράτους. Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» που συζητάμε σήμερα, εισάγει ριζικές αλλαγές, αλλαγές απαραίτητες όσο και επείγουσες. Εξορθολογίζει διαδικασίες, δημιουργεί οικονομίες κλίμακας, εξαρθρώνει εστίες κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος και τέλος, επιβάλλει έλεγχο, λογοδοσία και διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων της αυτοδιοίκησης.






(GM)

XF
Αγαπητοί συνάδελφοι κυρίως της Νέας Δημοκρατίας ας μην αντιμετωπίζουμε τον «Καλλικράτη» με βάση μόνο κομματικά αντανακλαστικά. Τον «Καλλικράτη» τον χρειάζεται η αυτοδιοίκηση, τον χρειάζεται η κοινωνία, τον χρειάζεται η χώρα, όχι το ΠΑΣΟΚ.
Στην Αίθουσα αυτή μέχρι τώρα έχουν ακουστεί –είναι αλήθεια- πάρα πολλά. Επιτρέψτε μου όμως να πιστεύω ότι η τοπική αυτοδιοίκηση όσο κι εμείς οι Βουλευτές οφείλουμε όλοι μας να βάλουμε στην άκρη κάθε πνεύμα τοπικισμού και να σταθούμε πάνω από προσωπικές πολιτικές και μικροφιλοδοξίες.
Με λύπη μου διαπιστώνω ότι στελέχη της αυτοδιοίκησης δείχνουν να μην έχουν καταλάβει. Όλο αυτό το διάστημα της διαβούλευσης που ακούγεται και συζητείται ο «Καλλικράτη» σε πολλά σημεία οι τοπικοί παράγοντες ασχημονούν διαμαρτυρόμενοι, κλείνουν δρόμους και χωματερές, ωρύονται, αντί να ανοίξουν τα αφτιά και τα μάτια τους στην πραγματικότητα, εγείρουν τεράστια θέματα για ήσσονα ζητήματα, αναστατώνουν τη χώρα και επιβαρύνουν την οικονομία, κάνουν πολύ κακό για το τίποτα δραματοποιώντας μία κατάσταση η οποία τελικά μόνο καλό θα κάνει στις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση.
Για παράδειγμα προσπαθώ να καταλάβω -και κάνω φιλότιμη προσπάθεια, πιστέψτε με- γιατί όλη η συζήτηση για τον «Καλλικράτη» πρέπει να εξαντληθεί στο που θα είναι η έδρα ενός δήμου. Σε πολλά μέρη και στη δική μου περιφέρεια στο Νομό Δράμας έχει αναχθεί σε μείζον υπαρξιακό ζήτημα. Απ’ όλες τις δομικές αλλαγές αυτό που φαίνεται να ενδιαφέρει κάποιους είναι πόσοι και ποιοι θα είναι οι δήμοι και που θα είναι η έδρα τους, όχι το αν το δημόσιο χρήμα θα διατίθεται με σωφροσύνη και με διαφάνεια, όχι το αν θα υπάρχει ή όχι έλεγχος στις παρανομίες, όχι το αν θα σταματήσει ή όχι ο κάθε δήμαρχος να χρησιμοποιεί θνησιγενείς δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις για να βολεύει την εκλογική του πελατεία σε βάρος των δημόσιων ταμείων. Τίποτα από όλα αυτά δεν φαίνεται να τους νοιάζει.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το παρόν νομοσχέδιο δεν περιορίζει απλά τον αριθμό των δήμων, συνενώνει δυνάμεις, δημιουργεί εύρωστους δήμους, ώστε να μπορούν να ασκήσουν αποτελεσματικά τις νέες αρμοδιότητες που τους εκχωρούνται, αρμοδιότητες και πόροι, όπως λέγαμε πάντα στην αυτοδιοίκηση, ώστε να έχουμε ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της ανάπτυξης, σύγχρονες δομές για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τη μετριότητα και τον τοπικισμό.
Ο «Καλλικράτης» επαναθεμελιώνει την αυτοδιοίκηση με επίκεντρο τόσο τον πολίτη όσο και την ανάπτυξη. Είναι μία υπεύθυνη απάντηση στις ανάγκες μίας οικονομίας που βρίσκεται στην πιο κρίσιμη μεταπολεμική καμπή. Εξοικονομεί πόρους δραστικά. Πέρα από τις οικονομίες κλίμακας που προκύπτουν από τις συνενώσεις καταργούνται χιλιάδες αμειβόμενες θέσεις αιρετών, καθώς και επιχειρήσεις και οργανισμοί που είχαν ιδρυθεί. Οι σπατάλες, τα βολέματα και οι αμαρτωλές χάρες σε ημέτερους τελείωσαν.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είχα την τιμή για επτά χρόνια να υπηρετήσω την αυτοδιοίκηση από τη θέση του Αναπληρωτή Νομάρχη της Αθήνας και πιστέψτε με γνωρίζω και τις αδυναμίες και τις δυσκολίες που έχει αυτός ο χώρος. Η αυτοδιοίκηση, λοιπόν, θέλει χώρο, θέλει χώρο αποτελεσματικής δράσης, θέλει πόρους σταθερούς, θέλει εξορθολογισμό και έλεγχο δαπανών.
Κάθε φορά που από αυτό το Βήμα –και το κάνουμε συχνά- καλούμε τον κόσμο να κάνει θυσίες, ο κόσμος ασφυκτιά. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να ζητούμε θυσίες χωρίς θετική αντιπροσφορά, δεν μπορούμε να διατηρήσουμε ένα παλαιό, χρεωμένο, διεφθαρμένο, αποτυχημένο μοντέλο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης. Οι καιροί και οι πολίτες απαιτούν διαφάνεια, συλλογικότητα και αξιοκρατία. Με τη χρηματοδότηση των αρμοδιοτήτων επιλέχθηκαν σταθεροί πόροι. Δεν υπάρχει ούτε ένας νέος φόρος για τους πολίτες. Τα έσοδα της τοπικής αυτοδιοίκησης συνδέονται με τα έσοδα του προϋπολογισμού. Μεταφέρονται αρμοδιότητες από την κεντρική εξουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση και για όλες αυτές προβλέπονται με σαφήνεια οι κωδικοί του προϋπολογισμού από τους οποίους προκύπτουν. Περιορίζονται στο μισό οι τοπικοί άρχοντες και περικόπτεται η διπλομισθία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε μία ιστορική ευκαιρία και όπως ξέρετε ο πολιτικός χρόνος μας είναι ελάχιστος. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για υπαναχωρήσεις, δεν έχουμε την πολυτέλεια για διαβρωτικά «ναι μεν, αλλά». Παρά την κοινή διαπίστωση για την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών, που φάνηκε σχεδόν από όλες τις τοποθετήσεις που ακούστηκαν από τους συναδέλφους, συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας δείχνετε να φοβάστε να στηρίξετε τομές. Τομή δεν είναι να αλλάζεις αποσπασματικά μόνο τα κακώς κείμενα, αυτό είναι μπάλωμα, αλλά τομή είναι να δημιουργείς δυναμική για το μέλλον, να απελευθερώνεις δυνάμεις, να δημιουργείς προϋποθέσεις ανάπτυξης, τομή είναι να τολμάς να συγκρουστείς με κατεστημένες στρεβλώσεις, με μικροσυμφέροντα, με μειωτικές πολιτικές.
Αγαπητοί συνάδελφοι, ψηφίζω αυτό το νομοσχέδιο επειδή θέλω μία αυτοδιοίκηση που θα έχει μυαλό, θα έχει χρόνο και χρήμα για να εξυπηρετεί τους πολίτες. Μην ξεχνάμε όλοι μας ότι η αυτοδιοίκηση είναι ο αντιπρόσωπος του κράτους σε κάθε γωνιά της χώρας μας, είναι αυτό που ο πολίτης αισθάνεται και εννοεί όταν μιλάει για το κράτος. Γι’ αυτό είναι χρέος όλων μας εδώ μέσα να φροντίσουμε το κράτος μας να έχει μυαλό, να έχει ήθος, να έχει τσίπα, να έχει πρόσωπο. Δεν νομίζω ότι κανείς σε αυτήν εδώ την Αίθουσα μπορεί να διαφωνεί, δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να θέλει κάτι διαφορετικό. Σίγουρα όμως χρειαζόμαστε να ανοίξουμε λίγο περισσότερο τα μάτια μας και να το δούμε.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Χαρά Κεφαλίδου.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. κ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΔΟΞΑΤΟ

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ-ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΝΑ ΟΡΙΣΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΔΡΑ-ΣΑΜΑΡΑΣ: ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ

Ο «Καλλικράτης» πέρασε αλλά οι κόντρες μένουν
Αποστάσεις της κυβέρνησης από Πετσάλνικο- Επίθεση Σαμαρά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Νταλιάνη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 28 Μαΐου 2010



Ψηφίστηκε επί της αρχής σε ονομαστική ψηφοφορία χθες το απόγευμα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αλλαγή του αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας («Καλλικράτης»). Υπέρ ψήφισαν όλοι- και οι τρεις βουλευτές που διεγράφησαν πρόσφατα- οι 160 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατά 124, ενώ «παρούσα» από πλευράς Ν.Δ. ψήφισε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.
Πάντως με 156 «ναι», 112 «όχι» (μεταξύ των οποίων και η κ. Μπακογιάννη, η οποία επί της αρχής ψήφισε «παρούσα») υπερψηφίστηκε και το άρθρο 1 (για τα χωροταξικά) του «Καλλικράτη» στη... δεύτερη ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε χθες η Νέα Δημοκρατία μετά την επί της αρχής συζήτηση. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι τρεις διαγραφέντες (Ι. Δημαράς, Σ. Σακοράφα, Β. Οικονόμου) και η Αντζελα Γκερέκου.

Στο μεταξύ αποστάσεις από τις προχθεσινές τοποθετήσεις του προέδρου της Βουλής πήρε η κυβέρνηση- ο κ. Πετσάλνικος είχε ταχθεί υπέρ τού να διατηρηθεί ως δημοτική οντότητα ο Δήμος Μακεδνών της ιδιαίτερης εκλογικής του περιφέρειας- ενώ επίθεση στον κ. Ραγκούση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ν.Δ. Α. Σαμαράς.

Ο Γιώργος Πεταλωτής αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της απάντησής του κατά το μπρίφινγκ για να εγκωμιάσει τη δουλειά που έκανε ο κ. Γ. Ραγκούσης, οι υφυπουργοί και οι συνεργάτες του«μία εξαιρετική δουλειά και μάλιστα χωρίς εκπτώσεις», όπως είπε- ενώ για την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής αρκέστηκε να πει ότι «ακόμη και σήμερα ο κ. Πετσάλνικος δήλωσε ότι ο “Καλλικράτης” είναι ένα άλμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς τα εμπρός». Οπως υπογράμμισε μάλιστα ο κ. Πεταλωτής, «δεν θα βρει κανείς διαφωνίες επί του “Καλλικράτη” και επί της τεράστιας σημασίας που έχει». Και είπε με νόημα πως «εάν σε κάποιες περιοχές υπάρχουν αμφισβητήσεις- και είναι επόμενο να υπάρχουν ως προς τη χωροθέτηση και την ονομασία κάποιων δήμων, την έδρα κάποιων δήμων- αυτά είναι θεμιτά και είναι στο πλαίσιο του ρόλου του βουλευτή, ο οποίος βλέπει διαφορετικά τα πράγματα στην εκλογική του περιφέρεια».
ΔΙΑΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΓΚΕΡΕΚΟΥ
Στη δεύτερη ονομαστική ψηφοφορία απουσίαζαν οι 3 διαγραμμένοι από το ΠΑΣΟΚ και η Γκερέκου που στην πρώτη είχαν υπερψηφίσει
Λάδι στη φωτιά
Την ώρα που στο μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «υποβάθμιζε» την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής σε ρόλο «απλού βουλευτή», στην Ολομέλεια της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έριχνε λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης. Αφού ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε τον «Καλλικράτη» «μνημείο για το πώς δεν πρέπει να γίνεται μια διοικητική μεταρρύθμιση», είπε: «Οργίασε η κομματική κοπτοραπτική, όπως είπε και ο πρόεδρος της Βουλής».

Η επίμαχη φράση έδωσε την ευκαιρία στον πρόεδρο της Βουλής να πάρει τον λόγο και να διαβάσει εκ νέου φράσεις από την προχθεσινή ομιλία του, αλλά στη συνέχεια επιχείρησε να ρίξει τους τόνους επαναλαμβάνοντας ότι ο «Καλλικράτης» είναι άλμα προς τα εμπρός, ότι είναι δύσκολο εγχείρημα και δεν αμφιβάλλει καθόλου ότι η ηγεσία του υπουργείου «συνέλεξε απόψεις».

«Ξεβολεύει πολλούς»
Αμέσως μετά κι ενώ ήδη είχε προηγηθεί μια ολομέτωπη επίθεση του Αντώνη Σαμαρά κατά της μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη», πήρε τον λόγο ο υπ. Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος με μια φράση «διπλής ανάγνωσης», αφού τόνισε ότι «μας ενδιαφέρει μέσα στο πλαίσιο του θεσμικού μας ρόλου, όλοι οι πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες, άρα και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μην εκτίθενται», αναφέρθηκε στα παραδείγματα που έδωσε ο κ. Σαμαράς εξηγώντας για ποιο λόγο έγιναν συγκεκριμένες συνενώσεις, ενώ μίλησε για «ανακρίβειες» του προέδρου της Ν.Δ. Ο κ. Ραγκούσης επισήμανε ακόμα με νόημα πως για να γίνει μια τόσο μεγάλη μεταρρύθμιση, που σίγουρα ξεβολεύει πολλούς και ταράζει τους «μη μου τους κύκλους τάραττε» τοπικών κοινωνιών και τοπικών συμφερόντων, χρειάζεται την αμέριστη στήριξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά πάνω απ΄ όλα την πολιτική βούληση του ίδιου του Πρωθυπουργού.


Διάταξη - πυροσβέστης

ΔΙΑΤΑΞΗ- ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ με την οποία θα επιτρέπεται στα δημοτικά συμβούλια των νέων δήμων να ονοματίζουν «ιστορική έδρα» της περιοχής τους όποια περιοχή θέλουν, ανακοίνωσε ότι θα φέρει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, λίγο πριν αρχίσει η δεύτερη ονομαστική ψηφοφορία επί του άρθρου 1 του «Καλλικράτη» χθες αργά το βράδυ στη Βουλή.


Σαμαράς: Θα αλλάξουμε τις συνενώσεις Ραγκούσης: Κατηφόρα χωρίς φρένο

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, αφού διαβεβαίωσε πως η Ν.Δ. όταν γίνει κυβέρνηση θα αλλάξει τις συνενώσεις δήμων, επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως «το ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε τίποτε να γίνει σε συμφωνία με την αντιπολίτευση, ήθελε να περάσει το δικό του σχέδιο, το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να μαθαίνει από τα λάθη του, το μόνο που μαθαίνει είναι να τα... επαναλαμβάνει».

Και ανέφερε, ως παραδείγματα, πως «δεν σεβάστηκαν την ιστορικότητα» του Μυστρά και της Βεργίνας, ενώ στη συνέχεια επεκτάθηκε και σε άλλες περιπτώσεις- Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκης, Ελευθέριο Κορδελιό, Μενεμένη, Κερατσίνι, Νίκαια, Αρναία Χαλκιδικής - για να καταλήξει: «Τι τη θέλουν τη διαβούλευση όταν την αγνοούν;».

Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας ότι «ο κατήφορος, όταν ειδικά τον κατεβαίνει κανείς χωρίς φρένα, έχει τα όριά του. Και ναι μεν είναι αναμενόμενο, γιατί είναι ένα ακόμα μεγάλο “όχι” που βγαίνει από τη Ν.Δ. σε μια μεγάλη αλλαγή που επιχειρείται για την αλλαγή αυτού του παλαιοκομματικού πελατειακού κράτους, αλλά τουλάχιστον να τηρούνται τα προσχήματα μιας προσχηματικής διαφωνίας».

ΠΗΓΗ: www.tanea.gr