.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ (13 & 14)

Σημ. "Δοξατινών Νέων": Λόγω "ανωτέρας βίας" υπάρχει μια καθυστέρηση στην δημοσίευση των παρακάτω δελτίων τύπου της "Ανοιχτής Παρέμβασης", όπως άλλωστε και στην ομαλή λειτουργία των "Δοξατινών Νέων". Επανερχόμαστε πλέον σε κανονικούς ρυθμούς.. Φυσικά και δεν υπάρχει κάποια σκοπιμότητα, ούτε απέναντι στην παράταξη του κ. Παπάζογλου, ούτε και σε οποιονδήποτε φορέα ή μεμονωμένο πολίτη που επιθυμεί να μεταφερθούν 
εδώ οι απόψεις του .


  
    
ΔΗΜΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 14
Ενημέρωση: Την Δευτέρα 4 Μαΐου 2015 το απόγευμα έγινε σύσκεψη όλων των Δημάρχων και των Επικεφαλής των Αντιπολιτεύσεων με πρωτοβουλία του Δημάρχου Δράμας. Θέμα της σύσκεψης ήταν τα απορρίμματα της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.
Αποφασίστηκε να επιδιωχθεί ένα ραντεβού με το ΥΠ.ΕΣ. και ιεραρχήθηκαν οι παρακάτω προτάσεις:
1.   Να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να βγει νέα Κ.Υ.Α. για τα απορρίμματα.
2.  Να βρεθεί δημόσιος χώρος  στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.
3.  Να επαναληφθεί η συνάντηση την επόμενη εβδομάδα.
Στη συνάντηση αυτή αντιληφθήκαμε ότι:
·      Η Ανοιχτή Παρέμβαση, πιστεύοντας «λαθεμένα» ότι δεν είναι δυνατόν να είναι ο ανάδοχος ελεύθερος επαγγελματίας ιδιώτης αλλά κάποιος διαδημοτικός δημόσιος φορέας ιδρυμένος ή που θα συσταθεί (π.χ. Αναπτυξιακή Δράμας), υπερψήφισε την Προγραμματική Σύμβαση.
Στη σύμβαση μάλιστα αναφέρεται ότι θα γίνει δημοπράτηση για τη μηχανική διαλογή  των απορριμμάτων των πράσινων κάδων με ανάδοχο ιδιώτη, ο όποιος μάλιστα θα επιλέξει και τον χώρο.
Σημείωση: Το Δ.Σ. του Δήμου Δοξάτου στη συνεδρίαση του της Τρίτης 28/4/2015 έλαβε ομόφωνη απόφαση για σύναψη: «Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου Δοξάτου και της ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ για: Υποστηρικτικές ενέργειες για την υλοποίηση του έργου με τίτλο:  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ  ΠΕ ΔΡΑΜΑ (ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΡΟΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ)».
Στο δελτίο τύπου με αρ.12/13-5-2015 δηλώσαμε ότι για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε.
·      Το Δ.Σ. του Δήμου Παρανεστίου και αυτό ψήφισε ομόφωνα την προγραμματική σύμβαση μη γνωρίζοντας όλη τη προγραμματική σύμβαση (περί ανάθεσης σε ιδιώτη).
·      Τα Δ.Σ. των Δήμων Δράμας, Προσοτσάνης και Νευροκοπίου δεν έλαβαν καμία απόφαση.
Η Ανοιχτή Παρέμβαση με βάση τα παραπάνω κατέθεσε ερώτηση προς τον κ. Δήμαρχο στο Δ.Σ. της 19ης Μαΐου 2015.
Η απάντηση του ήταν ότι δεν έγινε το ραντεβού με το ΥΠ.ΕΣ. λόγω έλλειψης χρόνου του Υπουργού κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Χαλκιδική καθώς επίσης ότι σε σύσκεψη στην Περιφέρεια στην Κομοτηνή μεταξύ των Δημάρχων και του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης τα σκουπίδια δεν θα δοθούν σε ιδιώτες σύμφωνα με τη βούληση της Κυβέρνησης.
Μετά την απάντηση αυτή, προτείναμε να ανακληθεί η απόφαση μας για την Προγραμματική Σύμβαση. Φυσικά απάντηση δεν λάβαμε!
Ανανεώνουμε τη δήλωση μας: Θα επανέλθουμε.

Καλαμπάκι, 2-6-2015                                  Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της
                                        «ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ»
                                        Βούλα Καραγιαννίδου-Συμεωνίδου
                                         Ελένη Κωνσταντινίδου

                                                    Μιχάλης Γ. Παπάζογλου


   
          
ΔΗΜΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13

Την Τρίτη  19 Μάιου 2015 στο Δημαρχείο Καλαμπακίου κλήθηκε σε τακτική συνεδρίαση  (10η) και ώρα 19:00 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δοξάτου.
Παρόντες Δημοτικοί Σύμβουλοι 18/27 (2/3 από την Ανοιχτή Παρέμβαση, 6/8 από τη Μείζονα Αντιπολίτευση, 10/15 από τη Συμπολίτευση).
 Ο δημοτικός σύμβουλος Στάντζιος Π. αποχώρησε στο 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Χατζηλαζάρου Α., Μπερμπερίδης Α., Χαριτωνίδης Ι., Δημητριάδου Ι., Φυρινίδης Ε., Τίρλας Δ., Παπάζογλου Μ., Καραγιαννίδου – Συμεωνίδου Π. αποχώρησαν στο 5ο θέμα της ημερήσιας διάταξης.
Να σημειώσουμε ότι η 19 Μαΐου είναι η μέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων.
Αμέσως μετά την διαπίστωση απαρτίας ζήτησε το λόγο ο δημότης κ. Χατζηπέτρου Κ. για ζήτημα που αντιμετωπίζει στην Τραχεία Κυργίων με τους ελεύθερα κατασκηνώνοντες Αθίγγανους.
Στη συνέχεια ζήτησε το λόγο η κα Τσαουσίδου Σοφία, Σύμβουλος της Τοπικής Κοινότητας εκλεγμένη με την παράταξη της Δημοτικής Αρχής, και δήλωσε την ανεξαρτητοποίηση της, γιατί σπανίως πραγματοποιούνται συμβούλια στην Κοινότητα των Κυργίων και, όταν γίνονται, οι αποφάσεις που λαμβάνονται ανατρέπονται από τον Πρόεδρο με την ανοχή του Δημάρχου.
Εκτός Ημερήσιας διάταξης συζητήθηκαν δύο θέματα, τα οποία ψηφίστηκαν ομόφωνα:
1ο θέμα: «Μερική τροποποίηση της αριθ. 82/2015 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Περί μείωσης των θέσεων υδρονομέων και της χρονικής περιόδου άρδευσης»
2ο θέμα: «Μερική τροποποίηση της αριθ. 13/2015 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Περί Συντήρησης και  Επισκευής μεταφορικών  μέσων, Ανταλλακτικά  μεταφορικών μέσων»
Στη συνέχεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν τα τακτικά θέματα:
1ο Θέμα:   Ψήφισμα για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στον τομέα ΕΚΑΒ Δράμας.
Ψηφίστηκε ομόφωνα.
2ο Θέμα:   Λήψη απόφασης για τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δοξάτου (σχετική απόφαση Δ.Σ. 145/2011).
Ο κανονισμός Λειτουργίας του Δ.Σ. ψηφίστηκε από το Δ.Σ. (απόφαση 145/2011) ομόφωνα με 26/27 ψήφους. Ψηφίστηκε μάλιστα και από Δημοτικούς Συμβούλους που ήταν τότε αντιπολίτευση και σήμερα συμπολίτευση (Βαϊραμίδης Σ., Ζουμπούλογλου Α., Ζεκερίδης Χ., Ιωάννου Χ., Σερέτης Α.).
Στις 30/3/2015 με την 84/2015 απόφαση του το Δ.Σ. κατά πλειοψηφία [12 υπέρ, 4 κατά (Κωνσταντινίδου Ε., Παπάζογλου Μ., Σερέτης Α. και Χατζηλαζάρου Α.) και 1 παρών (Φυρινίδης Ε.)] αποφάσισε την τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του Δ.Σ. Τότε καταγγείλαμε την απόπειρα φίμωσης των Δημοτικών Συμβούλων της Αντιπολίτευσης και δηλώσαμε ότι θα προσφύγουμε κατά της απόφασης αυτής (βλέπε Δελτίο Τύπου 11 της Ανοιχτής Παρέμβασης στις 4/4/2015), πράγμα το οποίο κάναμε την 16/4/2015 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης. Η προσφυγή μας αυτή   απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη, αν και μας είπαν προφορικά ότι είμαστε εντός των χρονικών ορίων.Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης όμως ακύρωσε την 84/2015 απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Δοξάτου, γιατί δεν είχε την απαιτούμενη πλειοψηφία (14 τουλάχιστον από τους 27 ψήφους των μελών του Δ.Σ. του Δ. Δοξάτου).
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. πρότεινε την αναβολή του θέματος, γιατί θέλουν να το ξανασυζητήσουν στην  παράταξη της Δημοτικής Αρχής (συμπολίτευση), λες και δεν είχαν μέχρι τώρα χρόνο να το συζητήσουν. Μήπως απλά δεν μπορούν να μαζέψουν 14 ψήφους Δημοτικών Συμβούλων;
 Διαμαρτυρηθήκαμε έντονα και ζητήσαμε να αποσυρθεί το θέμα, γιατί η μέχρι τώρα ιστορία της λειτουργίας του Δ.Σ. έχει καλώς.
Τελικά, το θέμα αναβλήθηκε με πλειοψηφία 9 υπέρ και 7 κατά.
3ο Θέμα:   Λήψη απόφασης για αντικατάσταση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Δοξάτου.
Η Ανοιχτή Παρέμβαση το καταψήφισε, γιατί πιστεύει ότι μπορούσαμε να πάρουμε απόφαση χωρίς να προστρέξουμε σε νομική ανάλυση και στην τελική γιατί δεν το έκανε το Πρόεδρος πριν φέρει το θέμα προς ψήφιση; Το θέμα αναβλήθηκε κατά πλειοψηφία.
4ο Θέμα:   Λήψη απόφασης για συμμετοχή του Δήμου Δοξάτου στο «Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη»  Ψηφίστηκε ομόφωνα.
5ο Θέμα:   Λήψη απόφασης για έγκριση διενέργειας προμήθειας καυσίμων & ελαιολιπαντικών για τις ανάγκες του Δήμου και των νομικών του προσώπων.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Χατζηλαζάρου Α., παίρνοντας πρώτος το λόγο  ρώτησε, γιατί καθυστέρησε τόσο ο Δήμος και φτάσαμε στο σημείο να προβούμε σε απευθείας αναθέσεις, αν και από τον Αύγουστο του 2014 (πριν την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής) ενημερώθηκε από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή.
Στην αίθουσα δεν υπήρχε ο Δήμαρχος για να απαντήσει, ούτε αρμόδιος αντιδήμαρχος.
Ο πρόεδρος ανέφερε ότι μπορεί να δοθεί απάντηση βάσει κανονισμού  σε ένα μήνα.
Η Ανοιχτή παρέμβαση είπε ότι αυτό δεν είναι δυνατό, γιατί τότε θα ψηφίσουμε σε ένα μήνα!
Εμφανίστηκε ξαφνικά ο Δήμαρχος από το γραφείο του που γειτνιάζει στην αίθουσα του Δ.Σ. και είπε ότι άλλαξε η νομοθεσία και έτσι έχουμε την καθυστέρηση αυτή και αποχώρησε.
Ο κ. Χατζηλαζάρου Α. ζήτησε να ενημερωθούμε για την αλλαγή της νομοθεσίας, αλλά απάντηση δεν πήραμε. Να σημειωθεί ότι στην εισήγηση της υπηρεσίας δεν αναφέρεται πουθενά κάτι τέτοιο!
Μετά από αυτήν την εξέλιξη σύσσωμες οι αντιπολιτεύσεις (Μείζων και Ελάσσων) αποχωρήσαμε σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Επίσης, δηλώσαμε ότι δεν είναι δυνατόν το Δημοτικό Συμβούλιο δήμου να είναι Παιδική Χαρά!
Κατόπιν τούτου το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα με 9 παρόντες Δ.Σ. της Συμπολίτευση
6ο Θέμα:   Λήψη απόφασης για επιστροφή ποσού 348,68€ στη Δάντη Ειρήνη ως αχρεωστήτως εισπραχθέν από λανθασμένη δήλωση εσόδων.  Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα με 9 παρόντες Δ.Σ. της Συμπολίτευσης.
7ο Θέμα:   Λήψη απόφασης για αποδοχή χρηματοδότησης για την ειδική εκλογική αποζημίωση των υπαλλήλων που απασχολήθηκαν κατά την προπαρασκευή και διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015 και τροποποίηση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2015. Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα με 9 παρόντες Δ.Σ. της Συμπολίτευσης.

Καλαμπάκι, 29-5-2015                          Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της
                                        «ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ»
                                        Βούλα Καραγιαννίδου-Συμεωνίδου
                                         Ελένη Κωνσταντινίδου
                                                    Μιχάλης Γ. Παπάζογλου