.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2010

"ΘΕΡΙΖΕΙ" Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΟ Ν. ΔΡΑΜΑΣ - ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ κ. ΜΑΡΙΑΣ ΘΑΣΙΤΟΥ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε μια πολύ κατατοπιστική εκδήλωση στο Δημοτικό Κατάστημα του Τ.Δ. Δοξάτου σχετικά με την επίπτωση που θα έχει στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων πιθανή εκμετάλλευση των λιγνιτών στην περιοχή μας. Κάποια στιγμή τον λόγο πήρε η κ. Μαρία Θασίτου που είναι ταμίας στον Σύλλογο Καρκινοπαθών ν. Δράμας και ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως ο καρκίνος "θερίζει" στην περιοχή μας...


Μουσικές διαδρομές στις γειτονιές του Δοξάτου -Ημερολόγιο Πολιτιστικού Συλλόγου Δοξάτου 2011

Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010το ημερολόγιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Δοξάτου αφιερωμένο στις μουσικές διαδρομές του τόπου


Μουσικές διαδρομές στις γειτονιές του Δοξάτου
Φιλαρμονική Δοξάτου
Μια ιστορία μεγάλη, ρίγη εθνικής περηφάνιας, παρελάσεις λαμπρές, γαλάζια και κόκκινα χρώματα , λαμπερά κράνη, και επιβλητικά μουσικά όργανα που αστραποβολούσαν στον ήλιο. Τόνωναν το εθνικό φρόνημα , συγκινούσαν τις ψυχές των μαθητών και το αποτέλεσμα λαμπρό. Καλογυμνασμένα κορμιά ριγούσαν στο άκουσμα της μουσικής. Μαθητές και στρατός , νεολαία με δυναμισμό και πάθος βίωναν τη μουσική ως παλμό, δόνηση και φυσική δύναμη, που αντλούνταν από τα βάθη της ψυχής .
Πένθιμες πομπές , συνοδεία στην τελευταία κατοικία, παρήγορο μουσικό μέλος για τους οικείους. Μπροστά και στις λιτανείες τις θρησκευτικές για ανθοστόλιστους επιταφίους , αλλά και στις πανηγυρικές εκδηλώσεις για τον προστάτη άγιο μας και η μουσική σε ρόλο διαμεσολοβητή συναισθημάτων να συγκινεί τους πιστούς και να ανυψώνει τις ψυχές στα ουράνια.
Ποιος ξεχνά το «Εωθινόν» της Φιλαρμονικής που τα πρωινά των μεγάλων εθνικών εορτών διήγειρε το σώμα και το φρόνημα των Δοξατιανών; Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά τα κάλαντα αντηχούσαν στους δρόμους του χωριού συντηρώντας τον ευετηριακό τους χαρακτήρα.
Βαθαίνουν τα συναισθήματα και αναδεύουν οι μνήμες στη θωριά των βετεράνων της Φιλαρμονικής Δοξάτου που μαζί με τα εγγόνια τους σήμερα παρελαύνουν με περηφάνια στις εθνικές επετείους.
Είναι μια ιστορία πολλών ετών .
Σε μια προσπάθεια περιφρούρησης της εθνικής ταυτότητας αλλά και της θρησκευτικής οντότητας του τόπου αυτού, δημιουργούνται εστίες ανάπτυξης του πολιτισμού. Ιδρύεται η «Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα των Φιλίππων» στα 1874, η οποία περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, τη Φιλαρμονική και το συγκρότημα Μαντολινάτας.
Ιδιαίτερα η πορεία της Φιλαρμονικής, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα , γνώρισε στιγμές Δόξας . το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που υπάρχει στις συλλογές των Δοξατιανών , αλλά και το πολύτιμο αρχειακό υλικό που ευγενικά μας παραχωρήθηκε καταμαρτυρεί τη δράση της.
Μέσα από τα παλιά πρακτικά του Βιβλίου Αποφάσεων του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου «Αδελφάτου Φιλαρμονικής Δοξάτου» σταχυολογούμε πληροφορίες για αγορές στολών , προσλήψεις και μισθούς δασκάλων, για τα μέλη του Δ.Σ , αλλά και τους Δημάρχους που υπογράφουν ως πρόεδροι του αδελφάτου της Φιλαρμονικής.

Δάσκαλοι που υπηρέτησαν στη Φιλαρμονική Δοξάτου:
1.Μπρετσούλης Γ. ( από προφορικές μαρτυρίες).
2.Βαρούδογλου Αναστάσιος.
3.Ραΐδης Παναγιώτης
4.Νικόλαος Σχοινάκης στρατιωτικός Μουσικός από τον Φεβρουάριο του 1967
5. Αναστάσιος Βαρούδογλου από 1-10-1967
Από το 1982 δημιουργείται χορωδία υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Δοξάτου με δάσκαλο τον Αναστάσιο Βαρούδογλου.
6. Γιάννης Κολοκοτρώνης από το 1984 μέχρι και το 1991, δάσκαλος της Φιλαρμονικής και της χορωδίας
Αργότερα δημιουργήθηκε Μουσικός Σύλλογος Δοξάτου που λειτουργεί ως σήμερα .
7.Μάρκου Αλέξανδρος
8.Βόιτσος Κωνσταντίνος
Σήμερα η Φιλαρμονική Δοξάτου ως νομικό πρόσωπο έχει τρία τμήματα εκπαίδευσης :Δοξάτου , Αγίου Αθανασίου και Κυργίων και μόνιμο δάσκαλο τον Πασχάλη Αθανάσιο
Παλιά μέλη του Δ.Σ της Φιλαρμονικής Δοξάτου
Από το 1960
Ζ. Γιαμαλής
Ξ. Γιαννάκης
Μ. Μαδεμλής
Ι. Χατζηδημητρίου
Χ.Παγκούσης
Α. Καρατζόγλου
Α.Τασλής
Α. Κασάπης
Μ.Κατσίκας
Ι. Γανίτης
Π. Τζτζιμπάσης
Αρ. Γιαννάκης
Η. Μυλοθρόπουλος
Χ. Μουλιστάνος
Α. Πεφτίνας
Α.Καμπάκης
Δ. Καλαΐτζής
Δ. Παπαδόπουλος
Χ. Ζυρνόβαλης
Χ. Δαυίδης
Ι. Καρατζόγλου
Ν. Αλεξίου
Χ. Μάρκου
Η. Γκύρης

Ευχαριστούμε τους :
Ηρακλή Μυλοθρόπουλο, Τάσο Βεράνη, Αγαμέμνονα Γιαννάκη, Απόστολο Καρατζόγλου, Αλέξιο Πεφτίνα , Γιάννη Κολοκοτρώνη, Χρήστο Βόιτσο,πατέρα Αλέξανδρο και Αναστάσιο Βαρούδογλου.
Κείμενα
Μαρία Στυλίδου
Επιμέλεια Ξένια Παπατζικάκη, Ξανθή Καρκατζέλη και Βάσω Πετρά-Μπαχτσεβάνη

ΠΗΓΗ:http://neadoxatou.blogspot.com/