.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Τρίτη 3 Αυγούστου 2010
ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Ηλεκτρισμένο SMS
Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ Στη Βουλή με... SMS φέρνει το θέμα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος, προειδοποιώντας τους «συντρόφους» βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα και να «ματώσουν» αν η κυβέρνηση συμφωνήσει με την τρόικα να ιδιωτικοποιηθούν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ή να πουληθεί ενέργεια σε τιμές κόστους.
Σε μια πρωτοφανή κίνηση άμυνας και στον απόηχο των εντολών της τρόικας προς την κυβέρνηση για συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ο επικεφαλής του ισχυρότερου συνδικάτου της χώρας (εκπροσωπεί πάνω από 22.500 εργαζομένους) και συνδικαλιστικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σπεύδει να προλάβει τις εξελίξεις, επιχειρώντας ούτε λίγο ούτε πολύ να θέσει προ των ευθυνών τους κυρίως βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης με τους οποίους ο ίδιος συνδέεται φιλικά ή -όπως λέει- έχει δώσει αγώνες μαζί τους «για να αλλάξουμε τον κόσμο».



Στο μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου που έστειλε σε δεκάδες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και κομμάτων της Αριστεράς, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Σύντροφοι βουλευτές, όταν πριν από 32 χρόνια μπήκα στο ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε τον κόσμο άκουγα τότε στις γιορτές νεολαίας που κάναμε πότε στη Ν. Σμύρνη πότε στη Ν. Φιλαδέλφεια πότε στου Ζωγράφου ένα πολύ ωραίο καταγγελτικό τραγούδι του Θωμά Μπακαλάκου για την αγροτιά που έλεγε "καημένη αγροτιά, θα κερδοσκοπήσουν οι μεσάζοντες...".

Ελπίζω, σύντροφοι βουλευτές, 32 χρόνια μετά να μην το κάνετε επίκαιρο (και στον χώρο της χονδρικής τής ενέργειας) επιτρέποντας στον κάθε αεριτζή να θησαυρίζει σε βάρος της επιχείρησης του ελληνικού λαού. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ούτε εργοστάσια πουλάμε ούτε ενέργεια στην τιμή κόστους στους αεριτζήδες. Καθαρές κουβέντες. Σε όλα υπάρχουν όρια. Ο αγώνας μας δεν είναι για μας, είναι για τον καταναλωτή, γι' αυτό θα φτάσουμε στα άκρα. Θα ματώσουμε. Και αυτό που σας λέω εκφράζει το σύνολο των εργαζομένων και πρωτίστως των συντρόφων μας».

Απειλή μπλακ άουτ

Η ΓΕΝΟΠ έχει ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τις συστάσεις που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας για βίαιη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων (και ορυχείων) και του 40% των υδροηλεκτρικών μονάδων, απειλώντας να προκαλέσει γενικευμένο μπλακ άουτ διαρκείας στην περίπτωση που η κυβέρνηση συμφωνήσει.

Οι εργαζόμενοι προβάλλουν δε τα συμφέροντα των καταναλωτών και τη «βεβαιότητα» ότι η απελευθέρωση θα πυροδοτήσει αυξήσεις στα τιμολόγια για να ενδυναμώσουν την επιχειρηματολογία τους κατά της εμπορευματοποίησης της ενέργειας.

Ενδεικτική των πιέσεων που ασκεί η ΓΕΝΟΠ προς την κυβέρνηση, για την οποία οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι δεν έχει δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, είναι η τελευταία ανακοίνωση της ομοσπονδίας στην οποία ανέφερε ότι «η φυλακή δεν μας τρομάζει».

Σε δηλώσεις του προς την «Ε» ο Νίκος Φωτόπουλος τόνισε πως οι εργαζόμενοι της επιχείρησης δεν «πρόκειται να αποδεχθούμε ούτε σήμερα ούτε αύριο ούτε ποτέ εκποίηση μονάδων της ΔΕΗ ή την πώληση ρεύματος σε τιμές κόστους και εάν το πράξει η κυβέρνηση, έχουμε τη δύναμη να θέσουμε αμέσως τις μονάδες της ΔΕΗ εκτός λειτουργίας, και για μια τέτοια εξέλιξη την ευθύνη δεν θα την έχει η ΓΕΝΟΠ».


«Θα φτάσουμε στα άκρα. Θα ματώσουμε», λέει ο Νίκος Φωτόπουλος
Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν δέχονται κουβέντα για εκποίηση μονάδων της επιχείρησης θεωρώντας ότι τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα είναι συνδεδεμένα με την πάγια περιουσία της εταιρείας, ενώ θεωρούν αιτία πολέμου την παραχώρηση λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων σε ιδιώτες για τη λειτουργία των οποίων εργάζονται χιλιάδες εργαζόμενοί της.

«Κόκκινες γραμμές» για την ομοσπονδία είναι τόσο η διατήρηση υπό κρατικό έλεγχο του 51% της ΔΕΗ και η αποτροπή εισόδου στρατηγικού επενδυτή όσο και η εμπόδιση του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού δραστηριοτήτων της επιχείρησης, της πώλησης οποιουδήποτε εργοστασίου.

«Θα πάμε σε απεργία διαρκείας μέχρι να συλληφθεί και το τελευταίο συνδικαλιστικό στέλεχος», είναι η θέση της ΓΕΝΟΠ.

Απαιτήσεις δανειστών

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι κρατά μια καυτή πατάτα στα χέρια της και προς το παρόν προβάλλει τη θέση ότι «δεν πουλάμε» προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στις απαιτήσεις των δανειστών της χώρας να έχει λάβει πολιτικές αποφάσεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και στις απειλές της ΓΕΝΟΠ να βυθίσει τη χώρα στο σκοτάδι από το φθινόπωρο.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν πέσει στο τραπέζι προτάσεις που πιθανόν να οδηγήσουν σε «ισοδύναμο αποτέλεσμα», με το ΥΠΕΚΑ να θεωρεί κάτι τέτοιο την απευθείας πώληση ενέργειας σε ιδιώτες σε τιμές κόστους, ταυτόχρονα με τη νομοθετική ρύθμιση για τον διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού της ΔΕΗ με την παραχώρηση δικτύων σε ιδιώτες. *

Θεσσαλονίκη: Κατατέθηκε η πρώτη προσφυγή κατά του «Καλλικράτη»

Θεσσαλονίκη: Κατατέθηκε η πρώτη προσφυγή κατά του «Καλλικράτη»
18:31 - Δευ 02/08/2010, tvxsteam [ - ] Μέγεθος [ + ]
Ο δήμος Σοχού Θεσσαλονίκης καθώς και 18 κάτοικοι του ίδιου δήμου προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του «Καλλικράτη». Ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός, αντίθετος στην Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ο εν λόγω Ν. 3852/2010, σύμφωνα με τον οποίο καταργείται ο δήμος Σοχού και ενσωματώνεται στον δήμο Λαγκαδά, μαζί με τους Δήμους Λαχανά, Ασσήρου, Καλλινδοίων, Κορώνειας και Βερτίσκου.

Συγκεκριμένα, ο δήμος Σοχού υποστηρίζει ότι ο Ν. 3852/2010 είναι αντίθετος στα άρθρα 26, 95 και 102 του Συντάγματος, καθώς οι καταργήσεις και ενσωματώσεις των δήμων ανά την Ελλάδα έγιναν με τον ίδιο το νόμο, χωρίς να προβλέπεται η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων ή άλλων αποφάσεων διοικητικών οργάνων.

Με τον τρόπο αυτό όμως, δεν έχουν την δυνατότητα οι θιγόμενοι δήμοι να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη και να ζητήσουν δικαστική προστασία και έλεγχο της νομιμότητας των συνενώσεων, καθώς ευθέως ο Ν. 3852/2010 δεν μπορεί να προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείς, παρά μόνο αποφάσεις (υπουργικές, νομαρχιακές, κ.λ.π.) που εκδόθηκαν σε εκτέλεση του εν λόγω νόμου.

Παράλληλα, ο «Καλλικράτης» σύμφωνα με την προσφυγή, η οποία είναι η πρώτη που κατατίθεται, είναι αντίθετος και στο άρθρο 102 του Συντάγματος που προστατεύει και καθορίζει την διαχείριση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τέλος, είναι αντίθετος και στην Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Λισσαβόνας οι οποίες προστατεύουν τις ορεινές περιοχές από την ερήμωση και την φτώχεια και εξασφαλίζουν την ανάπτυξή τους.

ΠΗΓΗ: http://tvxs.gr

Αλογοπάζαρο στο Διμήνι Μαγνησίας

Αλογοπάζαρο στο Διμήνι
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 3 Αυγούστου 2010, 14:39


Στην περιοχή Λάμια του Διμηνίου Μαγνησίας θα πραγματοποιηθεί στις 5 Αυγούστου το αλογοπάζαρο που διοργανώνεται εκεί κάθε χρόνο. Άλογα, μουλάρια, πόνυ, άλογα αμαξών και γαϊδούρια θα πωληθούν από 100 ευρώ έως και 5.000 ευρώ.

Πηγή: volospress.blogspot.com