.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

ΔΟΞΑΤΟ - ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΜΑΙ 2017 - ΩΡΑ 17:30 - ΜΕΓΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΑΓ. ΚΩΝ/ΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΣΦΑΓΙΑΣΘΕΝΤΩΝ 1941 - ΠΕΥΚΑΚΙΑ



Το Σάββατο 20 Μαΐου 2017 και ώρα 17:30 θα τελεσθεί Μέγας Εσπερινός και Αρτοκλασία στο εκκλησάκι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης που βρίσκεται στον χώρο του Ηρώου των σφαγιασθέντων την 29η Σεπτεμβρίου 1914 ("πευκάκια").


ΕΦ. "ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ" ΤΟΥ Π.Μ.Σ. ΔΟΞΑΤΟΥ - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 2 - ΙΟΥΛΙΟΣ 2001 - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΟΞΑΤΟΥ

Σημ. "Δοξατινών Νέων": Με την ευκαιρία της σημερινής μαύρης επετείου για την Ποντιακή Γενοκτονία, ας θυμηθούμε τις εκδηλώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί το 2001 στον τότε Δήμο Δοξάτου, μέσα από το 2ο φύλλο της εφημερίδας "Νέα του Δοξάτου" (Ιούλιος 2001) που εκδίδει ο Πολιτιστικός & Μορφωτικός σύλλογος Δοξάτου.





Η Γενοκτονία των Ποντίων

Η Γενοκτονία των Ποντίων

Ένα εκλεκτό τμήμα του Ελληνισμού ζούσε στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή του Πόντου, μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η άλωση της Τραπεζούντας το 1461 από τους Οθωμανές δεν τους αλλοίωσε το φρόνημα και την ελληνική τους συνείδηση, παρότι ζούσαν αποκομμένοι από τον εθνικό κορμό. Μπορεί να αποτελούσαν μειονότητα -το 40% του πληθυσμού, αλλά γρήγορα κυριάρχησαν στην οικονομική ζωή της περιοχής, ζώντας κυρίως στα αστικά κέντρα.