.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Σπάνιο χειρόγραφο του 9ου μ.Χ. αιώνα επιστρέφει στη Μονή Εικοσιφοινίσσης Παγγαίου

Στη Δράμα αρχές Δεκεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριο
Σπάνιο χειρόγραφο του 9ου μ.Χ. αιώνα επιστρέφει στη Μονή Εικοσιφοινίσσης Παγγαίου
Τα επιστρέφει στην Ελλάδα η Λουθηρανή Προτεσταντική Θεολογική Σχολή του Σικάγου ως δωρεά
Επιβεβαιώνεται το ρεποράζ του "Πρωινού Τύπου"
Από τα σπανιότερα χειρόγραφα της Καινής Διαθήκης στον κόσμο
ÂÂ
xeirografo_01_copy 


Του Θανάση Πολυμένη
ΠΡΩΤΟΣ είχε αποκαλύψει με σχετικό ρεπορτάζ στο φύλλο της 2 Νοεμβρίου 2016 ο "Πρωινός Τύπος", ότι έρχεται στη Δράμα στις 3 Δεκεμβρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος φέρνει μαζί του ένα από τα πλέον σπάνια χειρόγραφα της Καινής Διαθήκης, το οποίο είχε κλαπεί από την Μονή Εικοσιφοινίσσης το 1917.


Όπως είχε ήδη δημοσιεύσει ο «Πρωινός Τύπος», το σπάνιο χειρόγραφο φέρνει στην Ελλάδα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και θα το  παραδώσει στον Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο, σε μια σχετική τελετή που θα γίνει στη Μητρόπολη Δράμας. Το πλήρες πρόγραμμα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα επίσημα.
Στο μεταξύ, αργά χθες το βράδυ, απόγευμα ώρα Ηνωμένων Πολιτειών, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση όσον αφορά το γεγονός του επαναπατρισμού του χειρογράφου, με την οποία επιβεβαιώνεται πλήρως το από 2 Νοεμβρίου 2016 ρεπορτάζ της εφημερίδας μας.
Το κειμήλιο ονομάζεται «Κώδικας 1424» αποτελεί το παλαιότερο στον κόσμο πλήρες χειρόγραφο της Καινής Διαθήκης, γραμμένο στην ελληνική γλώσσα σε ρέουσα γραφή. Πρόκειται για ένα ανεκτίμητης αξίας βυζαντινό κειμήλιο.
Είχε πουληθεί στις ΗΠΑ -όπου κατέληξε- το 1920 από έναν Ευρωπαίο βιβλιοπώλη, και βρέθηκε στην κατοχή της Λουθηρανής Θεολογικής Σχολής του Σικάγου, όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα. Η διοίκηση της Σχολής απάντησε θετικά μετά από πολλές προσπάθειες στο αίτημα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και θα παραδώσει το κειμήλιο στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, σε εκδήλωση στις 15 Νοεμβρίου.
ΠΗΓΗ: http://www.proinos-typos.gr/gr/index.php?option=com_content&view=article&id=15599:-9-&catid=45:themaproinoutypou&Itemid=107

Δεν υπάρχουν σχόλια: