.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Σημαία κατά της ΝΕΟΓΑΛ σήκωσε ο ΣΥΡΙΖΑ


Σημαία κατά της ΝΕΟΓΑΛ σήκωσε ο ΣΥΡΙΖΑ
Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά της ΝΕΟΓΑΛ για την προώθηση επιχειρησιακής σύμβασης με μειώσεις μισθών 20%. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να κυβερνήσει, πρέπει να μάθει πώς μπορεί μία επιχείρηση να είναι πετυχημένη, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΟΓΑΛ
13 Δεκ 2012 - 14:05
Picture 0 for Σημαία κατά της ΝΕΟΓΑΛ σήκωσε ο ΣΥΡΙΖΑ
της Αθανασίας Μπίδιου
abidiou@voria.gr
Στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία της Δράμας ΝΕΟΓΑΛ με αφορμή την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης που προβλέπει οριζόντιες μειώσεις της τάξεως του 20%




Ο λόγος για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε, σε μία εποχή που οι μειώσεις μισθών και οι επιχειρησιακές συμβάσεις αποτελούν πλέον καθημερινότητα, να σηκώσει τη σημαία κατά της ΝΕΟΓΑΛ είναι προφανής: Η δραμινή γαλακτοβιομηχανία ήταν η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που υπέγραψε στο τέλος του 2010 επιχειρησιακή σύμβαση για τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 9%. Στη συνέχεια όμως υπό την πίεση των αντιδράσεων η διοίκηση της επιχείρησης πήρε πίσω τη μείωση των αποδοχών για τους περίπου 125 εργαζόμενους αποφασίζοντας να διατηρήσει τους μισθούς στα ίδια επίπεδα με πάγωμα των ωριμάνσεων.

Δύο χρόνια μετά η διοίκηση της ΝΕΟΓΑΛ προτείνει στο πλαίσιο νέας επιχειρησιακής σύμβασης την οριζόντια μείωση των μισθών κατά 20%. Μία ενέργεια που προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και την κατάθεση ερώτησης στη Βουλή προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση με την οποία ερωτάται «σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύει να προβεί ο ίδιος και το υπουργείο του για την αντιμετώπιση της ασύδοτης και κερδοσκοπικής πρακτικής της εργοδότριας ΝΕΟΓΑΛ σε βάρος των εργαζομένων της».

Η ερώτηση ήρθε λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον βουλευτή και υπεύθυνου της επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου του υπουργείου Εργασίας Δημήτρη Στρατούλη.
Τι λέει η εταιρεία
Έκπληκτος από την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος τηςΝΕΟΓΑΛ Χριστόφορος Σεβαστίδης. Όπως δηλώνει στη Voria.gr με την επιχειρησιακή σύμβαση οι μειώσεις των αποδοχών για τους εργαζόμενους είναι μικρότερες σε σχέση με όσα προβλέπονται από τη Γενική Συλλογική Σύμβαση(η ΝΕΟΓΑΛ δεν υποχρεούται σε εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης γιατί δεν είναι μέλος της Ομοσπονδίας Ποτών και Τροφίμων). «Εάν πάμε με τη Συλλογική Σύμβαση οι μειώσεις -συνολικά σε μισθούς και επιδόματα- για ποσοστό άνω του 60% των εργαζομένων θα ήταν της τάξεως του 35-37%. Είμαστε σε φάση διαπραγμάτευσης με τους εργαζόμενους και θα δούμε τους χαμηλόμισθους και τα επιδόματα. Στόχος μας είναι να καταλήξουμε στην λιγότερο επώδυνη λύση για τους εργαζόμενους», επισημαίνει ο κ.Σεβαστίδης. Προσθέτει, δε, ότι η όποια μείωση στους μισθούς θα περάσει στις τιμές των προϊόντων.

«Για να μην συνδέσω τη ΝΕΟΓΑΛ με την πρώτη μείωση μισθών στη χώρα απέσυρα πριν δύο χρόνια την υπογεγραμμένη επιχειρησιακή σύμβαση. Ήταν λάθος μου που δεν την εφάρμοσα τότε γιατί οι μειώσεις στις αποδοχές θα είχαν περάσει στις τιμές των προϊόντων μας. Με αυτόν τον τρόπο θα είχα ενδυναμώσει την εταιρεία και θα είχα θωρακίσει και τους εργαζόμενους», υπογραμμίζει ο κ.Σεβαστίδης.

Τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας το 2012 αναμένεται να κλείσουν στα ίδια επίπεδα με το 2011, οπότε ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 16 εκατ.ευρώ και τα κέρδη σε 1,2 εκατ.ευρώ.

«Δέχθηκα την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ για να δούνε ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο όχι για να μου πούνε πώς να διοικήσω την επιχείρηση. Αν πρόκειται να κυβερνήσουν πρέπει να μάθουν πώς μπορεί μία επιχειρηματική δραστηριότητα να είναι πετυχημένη. Η ΝΕΟΓΑΛ δεν είναι βιώσιμη χάρη στον... αέρα αλλά μιας επιτυχημένης στραγητικής», καταλήγει ο κ.Σεβαστίδης.

ΠΗΓΗ: http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=118412#.UMnux3MFPKs.facebook


Δεν υπάρχουν σχόλια: