.

==► Α.Σ. ΔΟΞΑΤΟΥ "ΤΟ ΗΡΩΙΚΟ ΔΟΞΑΤΟ" - Στην 145η θέση ανάμεσα σε 342 σωματεία στίβου και 2η θέση στον Ν. Δράμας στην αξιολόγηση του ΣΕΓΑΣ για το 2022!  ==► Πάμε ξανά, όπως παλιά!  ==► 2ο μερος 28 Οκτωβρίου 2020 Δοξατο  ==► 1ο μερος 28η Οκτωβριου 2020 Δοξατο  ==► Φ.Γ.Σ ΔΟΞΑΤΟΥ " ΟΙ ΦΙΛΙΠΠΟΙ" - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΛΥΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΟΜΠΑΣΗ - ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ Ο κ. ΤΑΣΟΣ ΛΕΥΚΟΠΟΥΛΟΣ  ==► Στη μνήμη του Άρη Χατζηδημητρίου..  ==► Σε αναστολή το 2ο Νηπιαγωγείο Καλαμπακίου λόγω θετικού κρούσματος Covid-19 από τις 19/10/2020  ==► ΣΙΓΗ ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ 29 ΣΕΠ 2020 ΔΟΞΑΤΟ  ==► ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ 29 ΣΕΠ 2020 ΔΟΞΑΤΟ  ==► ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΧΟΡΟΣΤΑΤΟΥΝΤΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΡΑΜΑΣ κ κ ΠΑΥΛΟΥ 2...  ==► ΟΜΙΛΙΑ κ ΚΩΝ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ 29 ΣΕΠ 2020 ΔΟΞΑΤΟ  ==► Ο Θεός να αναπαύσει τη ψυχή σου φίλε. 21 ΣΕΠ 2020  ==► ΔΟΞΑΤΟ - ΚΑΣΤΡΙΝΟΣ 0-5 - 1η ΑΓ. Α' Ε.Π.Σ.ΔΡΑΜΑΣ - 12 ΣΕΠ 2020 - ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΡ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ  ==► ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ Θ. ΖΕΚΕΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ME 820.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ  ==► Επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στη Χωριστή Δράμας  ==► Σάββατο 12/9/2020 - Ώρα 17:30 - Ξεκινάει το πρωτάθλημα της Α' κατηγορίας της Ε.Π.Σ. ΔΡΑΜΑΣ - Οι ΦΙΛΙΠΠΟΙ ΔΟΞΑΤΟΥ υποδέχονται την " ΔΟΞΑ - ΑΝΤ. ΚΑΣΤΡΙΝΟΣ"  ==► 2ο μερος Παρεμβάσεις 21 8 2020 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΛΑΚΑΚΗΣ  ==► Παρεμβάσεις 21 8 2020 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΛΑΚΑΚΗΣ  ==► Ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ Δοξάτου - 25 ΑΥΓ 2020  ==► 21 ΑΥΓ 2020 - ΔΟΞΑΤΟ - ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΟΔΟΥ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ - ΦΩΤΟ  ==► 19/8/2020. Πευκακια - Οδος Εθν. Αντιστασης - Δοξατο  ==► ΚΥΡΙΑΚΗ 16/8/2020 - Φ.Γ.Σ. " ΟΙ ΦΙΛΙΠΠΟΙ " ΔΟΞΑΤΟΥ - ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ.  ==► 15 ΑΥΓ 2020 - ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ - ΦΩΤΟ  ==► 23 Νοεμβρίου του 1925 Τα εγκαίνια του σχολείου Δοξάτου - Εφ. " Πρωινός Τύπος" Δράμας - 10/8/2020  ==► Παρεμβάσεις Τετάρτη 5 8 2020 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΛΑΚΑΚΗΣ    By The best widgets

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Δεν υπάρχει σπίτι στο Δοξάτο Δράμας, που τη μέρα των Χριστουγέννων δεν θα έχει στο τραπέζι του το παραδοσιακό «μπουμπάρι». - Χριστίνα Ζαμπούνη.

Η συνταγή της ημέρας: Μπουμπάρι ή μπάμπω

Η συνταγή της ημέρας: Μπουμπάρι ή μπάμπω
Δεν υπάρχει σπίτι στο Δοξάτο Δράμας, που τη μέρα των Χριστουγέννων δεν θα έχει στο τραπέζι του το παραδοσιακό «μπουμπάρι».
«Μπουμπάρι»  όπως το λένε στο Δοξάτο, ή «μπάμπω»  όπως το λένε στην ευρύτερη Θράκη είναι ουσιαστικά ένα λουκάνικο που φτιάχνεται από το έντερο και γεμίζεται με τα εντόσθια μαζί με μπαχαρικά και ρύζι. 
Ένα «ιδιαίτερο» χριστουγεννιάτικο φαγητό που απαιτεί χρόνο και μαεστρία από τη νοικοκυρά και γι' αυτό ετοιμάζεται από την προηγούμενη!
Τα φαγητά που μαγείρευαν στις γιορτές απανέκαθεν, οι Δοξατινές νοικοκυρές, ήταν πλούσια και το γιορτινό τραπέζι στο Δοξάτο ξεχώριζε από πάντα μέχρι και σήμερα που κι οι νέες νοικοκυρές διατηρούν ζωντανές τις παραδόσεις.
Οι γιαγιάδες στις επάλξεις τέτοιες μέρες, σηκώνουν τα μανίκια να μεταδώσουν τις παραδοσιακές συνταγές σε κόρες, νύφες κι εγγονές!
Πρώτες στα κουμάντα. Είναι θέμα γοήτρου η κάθε οικογενειακή συνταγή! Κάθε νοικοκυρά έχει τα δικά της μυστικά επιτυχίας.
Παλιότερα που κάθε σπίτι είχε το γουρούνι του, τα Χριστούγεννα οι οικογένειες το έσφαζαν και το έτρωγαν με διάφορους τρόπους. Τα εντόσθια όμως παραδοσιακά, γινόταν μπουμπάρι. 
Σήμερα σε μια πιο εξευγενισμένη παραλλαγή της συνταγής το μπουμπάρι φτιάχνεται με μοσχαρίσια εντόσθια.
Οι παραδοσιακές συνταγές περνάν από γενιά σε γενιά κι είναι αξίας ανεκτίμητης!
Υλικά:
1 μοσχαρίσια αντεριά
1 συκωταριά περίπου 1 κιλό
1 μεγάλο κρεμμύδι
1/2 κ. κιμά
1 πράσο (προαιρετικά)
1 1/2 φλιτζάνι ρύζι 
αλάτι, ρίγανη, πιπέρι
1 ποτήρι ζωμό (απ' το συκώτι)
5-6 πατάτες 
1 φλ. ελαιόλαδο
1 λεμόνι
Εκτέλεση: 
Αποβραδίς ετοιμάζουμε τα έντερα. Τα πλένουμε πολύ καλά μέσα έξω, αφαιρούμε το πάχος και τ' αφήνουμε μέσα σε λεκάνη με νερό ξύδι και λεμόνι. (το λεμόνι τα ασπρίζει ,το ξύδι κόβει τη μυρωδιά). 
Βράζουμε τη συκωταριά και τη κόβουμε σε μικρά κυβάκια. 
Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και πράσο , προσθέτουμε τα μπαχαρικά και στη συνέχεια το συκώτι και τον κιμά και κατόπιν το ρύζι (ή το πληγούρι) κι ένα ποτήρι από το ζωμό που βράσαμε το συκώτι ή ζεστό νερό.
Μόλις φουσκώσουν λίγο τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώνουν. Τα έντερα είναι έτοιμα για γέμισμα.
Δένουμε το έντερο από την μία του άκρη με κλωστή και από την άλλη τοποθετούμε ένα χωνί και με την βοήθεια ενός κουταλιού γεμίζουμε το εντεράκι. Προσέχουμε να μην γεμίσουμε πολύ το έντερο γιατί μπορεί να σπάσει όταν το ρύζι ψηθεί. Το τοποθετούμε σε ένα ταψί, σε σχήμα σαλιγκάρι και το τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα σε διάφορα σημεία για να ψηθεί χωρίς να τρυπήσει. Αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγες πατάτες κυδωνάτες. 
Χτυπάμε στο μπλέντερ λίγο λάδι και το χυμό ενός λεμονιού και περιχύνουμε το μπουμπάρι. Προσθέτουμε μέχρι την μέση περίπου του ταψιού, ζεστό νερό, ή ζωμό από το συκώτι. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγη ρίγανη και το ψήνουμε στους 180C για δύο ώρες περίπου.
Tip: 
Μπορούμε αντί για ρύζι να χρησιμοποιήσουμε πληγούρι, ή μίξη και των δύο. 
Καλή επιτυχία και Καλά Χριστούγεννα! 
ΠΗΓΗ: http://www.ewoman.gr/726/e-syntage-tes-emeras-mpoympari-e-mpampo

Δεν υπάρχουν σχόλια: