.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Στο Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης Ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και οριακές εφημερίες των ιατρών


Στο Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης
Ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό
και οριακές εφημερίες των ιατρών
prosotsanh
Διευθυντής Κ.Υ.: «Όποιος συνταξιοδοτείται δεν αντικαθίσταται»


ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ συνέντευξη του διευθυντής του Κέντρου Υγείας Προσοτσάνης παρουσιάζει η ιστοσελίδα για θέματα Υγείας Life2day.gr, ο οποίος κάνει αναφορά στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης.


Όπως επισημαίνει στη δημοσιογράφο κα. Νικολέτα Ντάμπου ο κ. Πούλος, υπάρχει σοβαρή έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και οι εφημερίες των ιατρών είναι οριακές, ενώ όποιος συνταξιοδοτείται δεν αντικαθίσταται.
«Το Κ.Υ. Προσοτσάνης, δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση στην οποία βρισκόταν πριν πέντε ή έξι χρόνια σε όλους τους τομείς. Ειδικά οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι τραγικές, ενώ και το ιατρικό προσωπικό βγάζει οριακά τις εφημερίες του, αφού όποιος συνταξιοδοτείται δεν αντικαθίστανται. Παράλληλα υπάρχουν αρκετά προβλήματα στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Το Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης διαθέτει έξι γιατρούς. Έναν παιδίατρο και πέντε ακόμα γενικούς γιατρούς», λέει χαρακτηριστικά.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο κύριος Πούλος εκτός από διευθυντής είναι ο παιδίατρος του Κέντρου, ο οποίος όμως είναι αποσπασμένος και έρχεται στο Κέντρο μόλις μία φορά την εβδομάδα! Παλαιότερα υπήρχε και μικροβιολόγος αλλά και άλλοι γιατροί που μετά την συνταξιοδότηση τους δεν αναπληρώθηκαν ποτέ.
Στις εφημερίες του Κέντρου Υγείας συμμετέχουν και οι γιατροί που στελεχώνουν τα Περιφερειακά Ιατρεία με αποτέλεσμα η κατάσταση στις εφημερίες να είναι οριακή. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα όταν το Κέντρο Υγείας, που και αυτό βρίσκεται σε οριακή θέση, αναγκάζεται να συνδράμει σε άλλες μονάδες υγείας, όπως στο Νευροκόπι, που διαθέτει μόλις τρεις γιατρούς και έχει επίσης ανάγκη.
Ακόμα κι έτσι, δύο ακόμα άτομα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επάρκεια των εφημεριών με πιο άνετες συνθήκες. Επιτακτική ανάγκη θα ήταν η επιστροφή ενός μικροβιολόγου αλλά και η μόνιμη παρουσία του παιδιάτρου εκεί.
Νοσηλευτική υπηρεσία
Μεγάλο είναι το πρόβλημα στη νοσηλευτική υπηρεσία αφού από το υπάρχον προσωπικό υπάρχουν άτομα με «ειδικές ανάγκες». Πρόκειται για προσωπικό με καρκίνο, που είναι νεφροπαθείς ή που έχει πάθει εγκεφαλικό, ενώ όλα αυτά προστίθενται στο γεγονός πως άτομα που έφυγαν με σύνταξη, δεν αναπληρώθηκαν με αποτέλεσμα από τα οχτώ άτομα που υπάρχουν τώρα τα μισά να είναι με ειδικές ανάγκες κι έτσι να δημιουργούνται σοβαρό πρόβλημα με τις βάρδιες.
Για να βγαίνουν οι βάρδιες τους πάντως συνδράμουν μαίες, επισκέπτριες υγείας κι έτσι υπάρχει μια σχετική κάλυψη στο κέντρο υγείας. Σε ότι αφορά τους οδηγούς ασθενοφόρου, το κέντρο διαθέτει δύο που αποτελούν ένα πλήρωμα κι έτσι δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις βάρδιες με συνέπεια να δημιουργούνται αρκετές ακάλυπτες, τις οποίες και αναπληρώνει το ΕΚΑΒ το οποίο έρχεται από την Δράμα και διανύει είκοσι χιλιόμετρα για να φτάσει στο Κέντρο. Και στους οδηγούς πάντως είναι χαρακτηριστικό πως υπήρχαν τέσσερα άτομα τα οποία για διάφορους λόγους έφυγαν αφήνοντας το κέντρο με μόνο δύο.
Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνεται ότι το Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης, δεν έχει προβλήματα με ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά ή φάρμακα, αφού ακόμα κι αν υπάρχει έλλειψη τα προμηθεύονται με επάρκεια από το νοσοκομείο που αποτελεί αρωγό του Κέντρου κι έτσι δεν μένει αυτό εκτεθειμένο.
Ο διευθυντής σημείωσε πως σε ότι αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό το ακτινολογικό παρουσίασε για ένα διάστημα προβλήματα όμως αυτά πλέον έχουν αποκατασταθεί και λειτουργεί ομαλά. Παρόμοιο πρόβλημα υπήρχε και με το μικροβιολογικό που έχει συνεχή προβλήματα ωστόσο μετά και την φυγή του μικροβιολόγου το μηχάνημα παραμελήθηκε αφού έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για αντικατάστασή του. Το Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης εξυπηρετεί περίπου δεκαπέντε χιλιάδες κατοίκους μαζί με τα γύρω χωριά τα οποία βρίσκονται στον τομέα ευθύνης.
ΠΗΓΗ: http://www.proinos-typos.gr/gr/index.php?option=com_content&view=article&id=14546:2016-05-29-16-22-59&catid=1:2011-04-04-09-19-45&Itemid=4

Δεν υπάρχουν σχόλια: