.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ Δ. ΔΟΞΑΤΟΥ

Eνημέρωση για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα του Δ.ΔοξάτουΕκτύπωση
Kαταγραφή και Ψηφιοποίηση Πολιτιστικού Αποθέματος Δήμου Δοξάτου
ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ

      Η πολιτιστική κληρονομιά μιας χώρας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας της. Είναι μία πολύτιμη παρακαταθήκη με σημαντικές ανάγκες προστασίας, προσεκτικής διαχείρισης και προβολής. Η προσπάθεια αποτύπωσης της όμως, με σκοπό την μόνιμη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Τα τελευταία χρόνια, η ψηφιοποίηση αποτελεί  ένα αναπόσπαστο κομμάτι της προσπάθειας αποτύπωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Προσφέρει δυνατότητες καταγραφής αρχαιολογικών ευρημάτων, ιστορικών μνημείων και μνημείων τέχνης.



        Η Δράση «Καταγραφή και  Ψηφιοποίηση Πολιτιστικού Αποθέματος του Δήμου Δοξάτου» η οποία υλοποιείται μέσω του πεντάμηνου προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα, έρχεται να συνδράμει σημαντικά στην επίτευξη στόχων που επικεντρώνονται στη διατήρηση και ανάδειξη-προβολή της πολιτιστικής  κληρονομιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη συντονισμένη και οργανωμένη προσπάθεια καταγραφής πολιτιστικού υλικού σε όλο το Δήμο Δοξάτου και θα υλοποιηθεί χάρη στην έρευνα και την αναζήτηση ολόκληρο αυτό το διάστημα. Την δράση επιβλέπει ειδικός λαογράφος.
        Σκοπός του έργου είναι η καταγραφή και η ψηφιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου Δοξάτου, το οποίο περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, αγροτικά μηχανήματα, οικιακά σκεύη, προσωπικά αντικείμενα, παραδοσιακά κάλαντα, τοπικές συνταγές και εδέσματα κλπ. Ένα ακόμα μέρος του υλικού είναι βίντεο από μαρτυρίες ανθρώπων, θεατρικών παραστάσεων και χορευτικών εκδηλώσεων. Επίσης έχουν ψηφιοποιηθεί διάφοροι ήχοι όπως κάλαντα ενώ ήταν απαραίτητη και η δακτυλογράφηση κειμένων με παραδοσιακές συνταγές του τόπου αλλά και η φωτογράφηση αντικειμένων.

Το λαογραφικό αυτό υλικό, εντοπίστηκε σε πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου Δοξάτου, σε συλλέκτες, πνευματικά κέντρα, μουσεία, αρχεία εφημερίδων, βιβλία καθώς και ημερολόγια. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι κατά προσέγγιση 4000 αντικείμενα υπολογίζεται ότι θα καταγραφούν και θα ψηφιοποιηθούν μέχρι το τέλος του προγράμματος. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργίας μιας βάσης δεδομένων για την καταγραφή όλων εκείνων των στοιχείων που αφορούν την ταυτότητα του αντικειμένου όπως η κατηγορία, η ονομασία, η χρονολογία, ο κάτοχος, η τοποθεσία φύλαξης κ.α.
Στα πλαίσια αυτής της δράσης έγιναν επισκέψεις στα κτίρια όπου στεγάζονται οι πολιτιστικοί φορείς για να γίνει η φωτογράφηση και καταγραφή του λαογραφικού υλικού που διαθέτουν. Στην προσπάθεια συλλογής αντικειμένων να αναφερθεί ότι βοήθησαν σημαντικά μέλη πολιτιστικών συλλόγων καθώς και ιδιώτες, οι περισσότεροι από τους οποίους δήλωσαν ότι θα διέθεταν τα αντικείμενα είτε για φύλαξη σε λαογραφικό μουσείο, είτε για ψηφιοποίηση.
         Σε γενικές γραμμές η δράση «καταγραφή και ψηφιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος» θα συμβάλει στην διαφύλαξη ,ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής  κληρονομιάς του Δήμου Δοξάτου. Aυτός είναι άλλωστε και ο πρωταρχικός σκοπός, ο οποίος θα υλοποιηθεί με συλλογική και συντονισμένη δράση του πεντάμηνου προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα. Ευελπιστούμε ότι η προσπάθεια αυτή θα δημιουργήσει το υπόβαθρο για την αξιοποίηση του πολιτιστικού μας αποθέματος μέσω δράσεων όπως μουσεία, ψηφιακές εκθέσεις, παραγωγή έντυπου υλικού και λοιπές δράσεις προώθησης και προβολής του Δήμου Δοξάτου.


Γραφείο Δημάρχου

Eυθυμιάδου Αθηνά

Δεν υπάρχουν σχόλια: