.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

33ο Εθνικό - 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας - 20 εώς 25 Σεπτεμβρίου 2010

Με χρόνιο πρόβληµα, το στεγαστικό, θα διεξαχθεί για άλλη µια χρονιά φέτος από τις 20 έως τις 25 Σεπτεµβρίου, το 33ο Εθνικό - 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους.


Ένας πολυχώρος ...θαµµένος κάτω από την άσφαλτο


Παρά την εξαγγελία Μ. Τζίµα και Θ. Μαργαρίτη στη διοργάνωση του 2008, όταν ο βουλευτής ήταν Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, για τη δηµιουργία πολυχώρου στην οδό 1ης Ιουλίου, οι επισκέπτες θα έχουν φέτος την ευκαιρία να θαυµάσουν τον ...πολυχώρο που έχει ασφαλτοστρωθεί και είναι έτοιµος να µετατραπεί σε πάρκινγκ βαρέων οχηµάτων και αφετηρία αστικών λεωφορείων.





Φέτος για πρώτη φορά, µπορεί να χρησιµοποιηθεί και η αίθουσα στο υπόγειο του νέου Δηµαρχείου, αλλά το πρόβληµα της στέγασης του Φεστιβάλ φαντάζει τεράστιο, υπό το πρίσµα των γενικότερων οικονοµικών εξελίξεων.


Το πρόγραµµα

των εκδηλώσεων


Το πρόγραµµα των προβολών και των εκδηλώσεων, ανακοινώθηκε προχθές και είναι όπως κάθε φορά, πλούσια και πολύ ενδιαφέρον.

Στα τρία διαγωνιστικά τµήµατα του Φεστιβάλ ταινιών µικρού µήκους της Δράµας -33o ελληνικό, 16o διεθνές και digital- θα διαγωνισθούν φέτος αντίστοιχα 34 ελληνικές, 57 διεθνείς και 48 ψηφιακές ταινίες, µικρού µήκους.

Στα αφιερώµατά του ειδική θέση έχει το πανόραµα ελληνικών σπουδαστικών ταινιών- συµµετέχουν 51 ταινίες-, όπως και όλες οι µικρού µήκους, υποψήφιες για το βραβείο EFA2010 της Ευρωπαϊκής Ακαδηµίας Κινηµατογράφου.

Ειδικό αφιέρωµα στις ελβετικές και βελγικές µικρού µήκους παραγωγές, όπως και στις πρόσφατες ταινίες που βραβεύτηκαν στο µεγάλο διεθνές Φεστιβάλ της Βουδαπέστης, το Busho.

Αναλυτικά το πρόγραµµα:

“Film your mind” – «Κινηµατογράφησε τη σκέψη σου»

Τρία επίσηµα διαγωνιστικά προγράµµατα, εννιά κινηµατογραφικά αφιερώµατα, εκπαιδευτικά εργαστήρια, εικαστικές, λογοτεχνικές και µουσικές εκδηλώσεις συνθέτουν αυτή τη γιορτή, που θα διαρκέσει από τις 20 έως τις 25 Σεπτεµβρίου, στη Δράµα.

‘Film your mind’ θα πει ‘κινηµατογράφησε τη σκέψη σου’ και το Φεστιβάλ της Δράµας καλωσορίζει, αναδεικνύει, προτρέπει, ενισχύει τις αποτυπώσεις πάνω στο φιλµ, στη µεγάλη οθόνη, των ιδεών, των συναισθηµάτων, των σκέψεων κινηµατογραφιστών και θεατών.

Τα διαγωνιστικά προγράµµατα του Φεστιβάλ περιλαµβάνουν:

•34 ταινίες µικρού µήκους στο Εθνικό Τµήµα

•48 παραγωγές στο digi2010 &

•57 συµµετοχές στο Διεθνές Τµήµα

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕFA – Ευρωπαϊκή Ακαδηµία Κινηµατογράφου

Βραβεία Μικρού Μήκους EFA – 2009 «ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΜΕΤΡΑΕΙ!»

Το Φεστιβάλ Δράµας ως ένα από τα µέλη του δικτύου συνεργαζοµένων φεστιβάλ µε την Ευρωπαική Ακαδηµία Κινηµατογράφου παρουσιάζει και φέτος τις βραβευµένες ταινίες µικρού µήκους 2009 και υποψήφιες για το Μεγάλο Βραβείο της EFA 2009.

Η κατηγορία ταινιών µικρού µήκους των Βραβείων Ευρωπαϊκού Κινηµατογράφου διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ακαδηµία Κινηµατογράφου σε συνεργασία µε 15 επιλεγµένα ευρωπαϊκά φεστιβάλ κινηµατογράφου. Η κριτική επιτροπή του κάθε φεστιβάλ επιλέγει την ταινία µικρού µήκους η οποία θα είναι υποψήφια για τα Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηµατογράφου. Τα µέλη της Ακαδηµίας παρακολουθούν όλες τις υποψήφιες ταινίες και ψηφίζουν για την καλύτερη ταινία η οποία θα προβληθεί στην τελετή απονοµής των Βραβείων Ευρωπαϊκού Κινηµατογράφου.

Το πρόγραµµα που προβάλλεται στη Δράµα περιλαµβάνει τις δεκατρείς υποψήφιες ταινίες της κατηγορίας Μικρού Μήκους των Βραβείων Ευρωπαϊκού Κινηµατογράφου για το έτος 2009, καθώς και την ταινία «ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΛΗΠΤΗ» του Marcel Lozinski από την Πολωνία που αναδείχθηκε τελικός νικητής.

Η τελετή απονοµής των φετεινών Βραβείων ΕFA 2010 θα γίνει στο Ταλιν της Εσθονίας, στις 4 Δεκεµβρίου.

(Δευτέρα 20/9, 21:00, Παρασκευή 24/9, 18:00 και Σάββατο 25/9 12:00 στην αίθουσα Ολύµπια)

•ΕΛΒΕΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Η ελβετική σκηνή ταινιών µικρού µήκους παρουσιάζει µεγάλη ποικιλοµορφία. Το 2009, 124 ταινίες µικρού µήκους επιλέχθηκαν και προβλήθηκαν σε σηµαντικά φεστιβάλ στην Ελβετία. Πολλές από αυτές τις ταινίες διακρίθηκαν στο εξωτερικό και κέρδισαν διεθνή βραβεία. Το πρόγραµµα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράµας, µε τα τέσσερα µέρη του, αντανακλά ακριβώς αυτόν τον ενθουσιασµό και πολυµορφία.

Το αφιέρωµα περιλαµβάνει 4 προγράµµατα:

1/Η Ελβετία χθες και σηµερα

2/ Η σκοτεινή πλευρά της Ελβετίας

3/ Αφιέρωµα στη Σχολή Κινηµατογράφου και Τεχνών της Ζυρίχης

4/ Η Γαλλόφωνη Ελβετία

Σε συνεργασία µε την Ελβετική Πρεσβεία στην Ελλάδα και την Swiss Films.

•ΒΕΛΓΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Ο Φλαµανδικός κινηµατογράφος του Βελγίου διανύει την καλύτερή του περίοδο και είναι περισσότερο ζωντανός από ποτέ. Πώς να βρούµε µια πατρίδα στον κόσµο; Είναι µια µοντέρνα αναδιατύπωση των κλασικών ερωτηµάτων «Ποιοί είµαστε; Από που ερχόµαστε; Πού πηγαίνουµε;», που θεωρούνται απολύτως θεµιτά σε ένα κράτος χωρισµένο σε δύο πολιτισµικές κοινότητες. Οι ταινίες των περισσότερων από τους συγκεκριµένους σκηνοθέτες, ο καθένας από τους οποίους είναι µια πολύ ξεχωριστή προσωπικότητα, συσπειρώνονται γύρω από τα παραπάνω θεµελιώδη ερωτήµατα, όταν οι δυνατότητες το επιτρέπουν.

Τρίτη, 21/9, Ολυµπια (18:00) & Παρασκευή, 24/9, Ωδείο (16:00)

Σε συνεργασία µε την Flanders Images και την Βελγική Πρεσβεία στην Ελλάδα.

• ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ

Το ελληνικό τµήµα αποκτά από φέτος ένα πληροφοριακό τµήµα το «Σπουδαστικό Πανόραµα», µε σκοπό ο θεατής, ο µελετητής, ο σπουδαστής, οι ξένοι επαγγελµατίες να έχουν εικόνα του συνόλου-σχεδόν- της φοιτητικής και σπουδαστικής παραγωγής στην χώρα µας.

Η µεγάλη ανταπόκριση που υπήρξε από την πρώτη χρονιά θα µπορούσε στο µέλλον να οδηγήσει σε ιδιαίτερη συγκρότηση. Στο φετινό πρόγραµµα θα προβληθούν 51 ελληνικές παραγωγές, το σύνολο των ταινιών που δήλωσαν συµµετοχή.

•ΗΜΕΡΑ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ

JOURNEE FRANCOPHONIE-

TV5 MONDE

ΜΕΡΑ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ –TV5 MONDE

Για τέταρτη συνεχή χρονιά η Πέµπτη, (φέτος 23 Σεπτεµβρίου) του Φεστιβάλ είναι αφιερωµένη στη Γαλλοφωνία.

Οι µικροί φίλοι του Φεστιβάλ θα παρακολουθήσουν το πρωινό της Πέµπτης επιλεγµένες γαλλόφωνες ταινίες κινουµένου σχεδίου και µυθοπλασίας από τον Καναδά και τη Γαλλία. (Κινηµατογράφος Ολύµπια, και Ωδείο)

Το πρόγραµµα Μέρα Γαλλοφωνίας ΤV5 Monde για το ενήλικο κοινό του Φεστιβάλ είναι αφιερωµένο φέτος στη Γαλλόφωνη Ελβετία. (Πέµπτη, 23/9 18:00, Κινηµατογράφος Ολύµπια).

Mε τη χορηγία του TV5 Monde και την ευγενική υποστηριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, της Γαλλικής Πρεσβείας, της Ελβετικής Πρεσβείας.

•ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

Για τρίτη συνεχόµενη χρονιά φέτος το Φεστιβάλ Δράµας συµµετέχει στην ενηµερωτική καµπάνια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Για την Διαφορετικότητα. Κατά των διακρίσεων» και παρουσιάζει θεµατικό κινηµατογραφικό αφιέρωµα.

Το Φεστιβάλ της Δράµας έχει την χαρά να παρουσιάσει φέτος µία ταινία δικής του παραγωγής µε τίτλο «Η διαφορετικότητα στο χώρο εργασίας. Το παράδειγµα της Δράµας». Η ταινία παρουσιάζει τις καλές πρακτικές, που ξεχωρίζουν στην πόλη της Δράµας, περιπτώσεις εργαζοµένων που έχουν δεχθεί διακρίσεις στο χώρο της εργασίας τους. Η ταινία αυτή θα προβληθεί επίσης στην επίσηµη «Ηµέρα Διαφορετικότητας» που θα διοργανωθεί στην «Τεχνόπολη» στο Γκάζι (Αθήνα) στις αρχές Νοεµβρίου 2010.

•BuSho- ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗΣ, ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Tην Τετάρτη 22 Σεπτεµβρίου στο Ωδείο της Δράµας, στις 18:00 θα παρουσιαστεί αφιέρωµα µε επιλεγµένες βραβευµένες ταινίες των τελευταίων ετών από το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Βουδαπέστης – ΒUSHO.

Το Busho, ένα νέο φεστιβάλ (από το 2005) απευθύνεται σε νέους κινηµατογραφιστές και φίλους του διεθνούς σινεµά που η φήµη του εξαπλώθηκε γρήγορα σ’ολη την Ευρώπη. Είναι το µοναδικό Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Ουγγαρίας, και φιλοξενεί κάθε χρόνο εξαιρετικά µεγάλο αριθµό ταινιών! (το 2008 προβλήθηκαν 630 ταινίες µικρού µήκους από 62 κράτη)

•ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Προετοιµάζοντας τους µελλοντικούς σινεφίλ, το Φεστιβάλ Δράµας εδώ και 10 χρόνια φιλοξενεί µόνιµη πρωινή ζώνη προβολών για τους µαθητές της πόλης.

Σε συνεργασία µε τον οργανισµό, “GERMAN FILMS Αssociation” το φετινό πρόγραµµα του Φεστιβάλ για τους µικρούς φίλους του Φεστιβάλ, περιλαµβάνει ταινίες κινουµένου σχεδίου και µυθοπλασίας από τη Γερµανία.

Οι προβολές για τους µαθητές της Δράµας, θα γίνονται καθηµερινά στις αίθουσες Ολύµπια και Ωδείο, στις 9:00*

SFF-rated 2010

Το Φεστιβάλ της Δράµας παρουσιάζει κινηµατογραφικό αφιέρωµα σε συνεργασία µε το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Επιστηµονικής Φαντασίας & Φανταστικού SFF-rated 2010 (Αθήνα), όπου θα προβληθούν επιλεγµένες ταινίες από την φετινή διοργάνωση που έγινε στην Αθήνα.

ΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΛΕΣΧΕΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

Η Τρίτη 21 Σεπτεµβρίου, θα είναι φέτος αφιερωµένη στις Κινηµατογραφικές Λέσχες.

Το πρωί στις 10:30 η Οµοσπονδία Κινηµατογραφικών Λεσχών Ελλάδος θα δώσει συνέντευξη τύπου.

Στις 12:00 θα φιλοξενήσει το Φεστιβάλ Δράµας στο αίθριο των γραφείων του ηµερίδα της ΟΚΛΕ ( Οµοσπονδία Κινηµατογραφικών Λεσχών Ελλάδος) µε θέµα

«Η ΣΗΜΕΡΟΝ ΩΣ ΑΥΡΙΟΝ

ΚΑΙ ΩΣ ΧΘΕΣ: ΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΛΕΣΧΕΣ, ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ»

Ο ρόλος των κινηµατογραφικών λεσχών στη διανοµή και διάδοση της ταινίας µικρού µήκους. Η σχέση µε το κοινό. Τρόποι ανάπτυξής και διεύρυνσης συνεργασίας µε τους δηµιουργούς και τους κινηµατογραφικούς φορείς.

Θα µιλήσουν οι σκηνοθέτες Τώνης Λυκουρέσης, Δηµήτρης Σπύρου και Κώστας Σταµατόπουλος.

*Από το Φεστιβάλ Δράµας ο Αντώνη Παπαδόπουλο, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Δράµας.

* Από το Δ.Σ. της Οµοσπονδίας: Δηµήτρης Καλαντίδης – Πρόεδρος, Δηµήτρης Ντάνης – Γραµµατέας, Γιώργος Κολώνης – Αναπληρωτής Γραµµατέας.

* Αναφορές από αντιπροσώπους των Κινηµατογραφικών Λεσχών.

Μετά τις βραδινές προβολές, στον ίδιο χώρο, θα ακολουθήσει γλέντι, µετά µουσικής, εδεσµάτων και οινοπνευµάτων.

Το Σάββατο, 25/9, κατά την τελετή Λήξης η Οµοσπονδία θα αποδώσει βραβείο σε Ελληνική ταινία του διαγωνιστικού προγράµµατος.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

Αφιέρωµα στον Ανδρέα Παγουλάτο

Στον ποιητή, θεωρητικό, συγγραφέα, συνεργάτη και φίλο του Φεστιβάλ Δράµας, Ανδρέα Παγουλάτο θα αφιερώσει το Φεστιβάλ, τα «αίθρια λογοτεχνικά µεσηµέρια», την Τετάρτη, 22 Σεπτεµβρίου

Ο Ανδρέας Παγουλάτος, ποιητής και θεωρητικός κινηµατογράφου έφυγε πρόωρα τον περασµένο Μάρτιο αφήνοντας πίσω του τεράστιο έργο αλλά και τεράστιο κενό.

Υπήρξε για πολλά χρόνια στενός συνεργάτης του Φεστιβάλ Δράµας, διοργανώνοντας, µεταξύ άλλων τα «Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσηµέρια».

Στο αφιέρωµα που θα γίνει προς τιµήν του θα µιλήσουν για το έργο του και την προσωπικότητά του, ο ποιητής και εκδότης του Περιοδικού Μανδραγόρα, Κώστας Κρεµµύδας, ο κριτικός κινηµατογράφου, Δηµήτρης Χαρίτος και ο ποιητής Αλέξανδρος Αραµπατζής.

Ενώ κατά την τελετή έναρξης θα προβληθεί ταινία – πορτραίτο, παραγωγής του Φεστιβάλ Δράµας

-Η ΕΡΤ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

«Το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ στο Φεστιβάλ Δράµας»

Προβολή επιλεγµένου αρχειακού υλικού της ΕΡΤ µε τίτλο «Ενός αιώνα Έλληνες» , για 6η συνεχή χρονιά, σε συνεργασία µε την Διεύθυνση Μουσείου Αρχείου της ΕΡΤ. Οι προβολές γίνονται καθηµερινά πριν την έναρξη του διαγωνιστικού τµήµατος του Ελληνικού Φεστιβάλ.

ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ!

LET’S PLAY RADIO!!

Εργαστήριο Ραδιοφώνου για τους µικρούς φίλους του Φεστιβάλ.

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραµµάτων και εργαστήριων που λαµβάνουν χώρα κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Δράµας, φέτος διοργανώνεται εργαστήριο ραδιοφώνου για τους µικρούς φίλους του Φεστιβάλ.

Οι µαθητές της Δράµας θα έχουν την ευκαιρία να «εσιβάλλουν» στον µαγικό κόσµο του ραδιοφώνου, και να ταξιδέψουν µε τα είδη της µουσικής, και του σινεµά, µπαίνοντας στο στούντιο και φτιάχνοντας τη δική τους ραδιοφωνική εκποµπή!

Δηµόσια Βιβλιοθήκη Δράµας, (καθηµερινά από τις 10:30)

Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Άννα Πασχαλίδου, ραδιοφωνική παραγωγός στο “ KOSMOS 93,6FM ” της ΕΡΑ.


-ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ «Δράµα ΖΕΙΝ. Το σήµερα ή το χθες»

Η έκθεση θα πραγµατοποιηθεί από τις 20-25 Σεπτεµβρίου, στον εκθεσιακό χώρο «Ελευθερία», ενώ η ανακοίνωση των ονοµάτων των τριών (3) νικητών και η απονοµή των βραβείων θα γίνει κατά την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ της Δράµας.

ΑΛΛΑ ΔΡΩΜΕΝΑ…

- Παρουσιάσεις σκηνοθετών και ανοικτός διάλογος µε το κοινό, καθηµερινά στο αίθριο του Φεστιβάλ.

ΑΙΘΡΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑ

Καθηµερινά τα µεσηµέρια στο αίθριο των γραφείων του Φεστιβάλ Δράµας παρουσιάζονται νέα βιβλία και οι συγγραφείς τους.

Φέτος θα παρουσιαστούν έργα των Κώστα Μανιουδάκη, Ειρήνης Σταµατοπούλου, Παύλου Μεθενίτη, Παύλου Κάγιου, Πέπης Ρηγοπούλου, Γιάγκου Ανδρεάδη και Κώστα Μουρσελά.

Την Τετάρτη, 22/9 στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί αφιέρωµα στο συνολικό ποιητικό και συγγραφικό έργο του Ανδρέα Παγουλάτου.

ΠΗΓΗ: www.hxo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: