.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Ο ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ! ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΓΛΑΣ - ΠΙΣΟΔΕΡΙ ΦΛΩΡΙΝΑΣ - 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 - ΜΙΚΡΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟ

Σημ. "Δοξατινών Νέων": Υπάρχουν κάποια βιντεάκια, πιστεύουμε με αρκετό ενδιαφέρον, που ελπίζουμε να τα ανεβάσουμε σύντομα..

Οδοιπορικό...









Τα μηνύματα στα κινητά μας έγραφαν πως η αναχώρηση είχε προγραμματιστεί στις 5 και μισή το πρωί της Κυριακής 17 Ιουνίου 2018 από το Ιστορικό Δημαρχείο Δοξάτου..


Η σημαία στο Δημαρχείο μας μεσίστια, όπως και αυτές στο Δημαρχείο στην έδρα του Δήμου στο Καλαμπάκι αλλά πιστεύω και σε όλα τα Δημοτικά Καταστήματα του Δήμου. Γύρω στις 6 ήρθε το λεωφορείο από τα Κύργια ( εμείς θα ταξιδεύαμε μαζί με τα αδέλφια μας από τα Κύργια, ενώ θα αναχωρούσαν άλλα δύο από Άγιο Αθανάσιο και Καλαμπάκι ).Στις 6 και 10 φτάσαμε στο Καλαμπάκι και στις 6 και 20 ξεκίνησε το ταξίδι για τις Πρέσπες, όπως νομίζαμε δηλαδή, γιατί τελικά βρεθήκαμε γύρω στα 30 χιλιόμετρα πιο μακριά, στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας.


Στις 7 και 20 περάσαμε τον Στρυμόνα και ο καιρός ήταν βροχερός με πολλά μαύρα σύννεφα...


Αφού κάναμε δύο στάσεις και περάσαμε τη Θεσσαλονίκη και τη Βέροια, βρίσκοντας και άλλα λεωφορεία, όπως και Ι.Χ., που είχαν τον ίδιο προορισμό με τον δικό μας, φτάσαμε στα εργοστάσια της ΔΕΗ. Να σημειώσω πως όσο πλησιάζαμε τη Φλώρινα, η παρουσία της Αστυνομίας στον δρόμο ήταν όλο και πιο πυκνή, ενώ μας σταμάτησαν ( στα διόδια των Μαλγάρων αν δεν κάνω λάθος )
απλά για να ρωτήσουν πόσα άτομα είμαστε.

Αν και η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι εκτός θέματος ( που λέγαμε και στο σχολείο ..) πιστεύω πως αξίζει να την παρατηρήσετε, πολύ περισσότερο όσοι, όπως εγώ, δεν έτυχε ποτέ να περάσετε από εκείνα τα μέρη. Ως γνωστόν, κατά καιρούς επανέρχεται το θέμα της πιθανής εκμετάλλευσης λιγνιτών και στην περιοχή μας, κυρίως σε περιοχές του Δήμου Δοξάτου.. Αυτό το τεράστιο σύννεφο είναι της βροχής που λέμε ή προέρχεται από τις καμινάδες; Και μόνο η πιθανότητα να ισχύει η δεύτερη περίπτωση, εμένα με ανατρίχιασε...


Γύρω στις 11 παρά κάτι ( οι ώρες είναι στο περίπου, δεν έκανα ακριβή καταγραφή γιατί δεν το θεώρησα και τόσο σημαντικό. Μετέπειτα το μετάνιωσα.. ) φτάσαμε στη Φλώρινα ( όμορφη και πολύ περιποιημένη πόλη ), αφού πρώτα διασχίσαμε όλη εκείνη την περιοχή με τα πολλά εργοστάσια της ΔΕΗ, ενώ περάσαμε και τα αρκετά τούνελ της Εγνατίας. Εντυπωσιακό το θέαμα, ειδικά, όπως έγραψα και πριν, για κάποιον που επισκέπτεται αυτά τα μέρη για πρώτη φορά.


Γύρω στις 11 και μισή φτάσαμε στο Χ.Κ. Βίγλας. Η διαδρομή από τη Φλώρινα μέχρι το Χ.Κ. Βίγλας ήταν φανταστική! Ο δρόμος μέσα από πανέμορφα δάση, ελικοειδής και συνεχώς ανηφορικός, πρόσφερε μια θέα που έκοβε την ανάσα! Αλλά εκεί που αισθανθήκαμε δέος, ήταν τα αμέτρητα Ι.Χ. που ήταν παρκαρισμένα δεξιά και αριστερά του σχετικά στενού δρόμου αρκετά χιλιόμετρα πριν τον τελικό προορισμό μας! Ανεβαίναμε, ανεβαίναμε και κάποιες στιγμές πίστευα ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ ! Φυσικά η ταχύτητά μας ήταν πολύ - πολύ χαμηλή και με συνεχείς στάσεις και υπήρχαν κάποιοι πεζοί που μας συναγωνίζονταν! Κάναμε υποχρεωτικά στάση, μας προσπερνούσαν. Ξεκινούσαμε, τους αφήναμε λίγο πίσω, και στην επόμενη στάση, μας ξαναπροσπερνούσαν!


Αφού αποβιβαστήκαμε και ο Δημήτρης ο οδηγός μας πάρκαρε το λεωφορείο εκεί που του υπέδειξαν οι αστυνομικοί, αντί να κατευθυνθούμε προς τον χώρο του Χ.Κ. Βίγλας ξεδιπλώσαμε το πανό και τις σημαίες μας και αφού βρεθήκαμε και με τα άλλα αδέρφια μας του Δήμου Δοξάτου αλλά και με τους άλλους Δραμινούς  ( γύρω στους 500 πρέπει να ήμασταν από το Νομό Δράμας..) ξεκινήσαμε προς το Πισοδέρι. Κάποιοι μας παρότρυναν να πάμε στο Πισοδέρι γιατί εκεί γινόταν η κανονική διαδήλωση και όχι στον χώρο που βλέπαμε μπροστά μας. Φυσικά, ήταν ένα τεράστιο και με οδυνηρές συνέπειες ψέμα ! Δεν υπήρχε κανένα συλλαλητήριο. Γιατί όμως υπήρχε εκεί κόσμος και κατέβαιναν συνεχώς, πριν από εμάς και μετά από εμάς;

Μια εκδοχή που διάβασα σήμερα σε ανακοίνωση των διοργανωτών είναι πως κάποιοι από τους διαδηλωτές ήθελαν να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στους Ψαράδες.  Στο Πισοδέρι υπήρχαν αρκετές διμοιρίες των ΜΑΤ,  δεν τους άφησαν να συνεχίσουν τον δρόμο τους, και ξεκίνησαν οι συγκρούσεις. Η λεπτομέρεια; Οι διαδηλωτές θα έπρεπε να διασχίσουν πεζοί 20 χιλιόμετρα, όπως διάβασα στην ίδια ανακοίνωση των διοργανωτών ( σύμφωνα με το google earth η απόσταση μεταξύ Πισοδερίου και Ψαράδων πρέπει να είναι αρκετά μεγαλύτερη, αλλά ακόμη και τα 20 χιλιόμετρα είναι πάρα πολλά ). 

Δεν θα επεκταθώ περισσότερο, ήδη στο διαδίκτυο έχουν κυκλοφορήσει πολλά βίντεο, έχουν γραφεί αρκετά σχετικά ρεπορτάζ και άρθρα και δε νομίζω να αμφισβητεί πλέον κανείς που διαθέτει την κοινή λογική την υπερβολική χρήση βίας από τα ΜΑΤ και πως θα μπορούσαν να οργανωθούν πολύ καλύτερα τα πράγματα και να είχαν αποφευχθεί οι συγκρούσεις, ή τουλάχιστον να μην πάρουν τόση έκταση.



Κάποιοι από τους "επικίνδυνους" διαδηλωτές ..

Ο οδηγός ο Δημήτρης μαζί με φίλο του ήθελαν αναμνηστική φώτο στην πινακίδα. Δεν μπορούσα να χαλάσω το χατήρι τους!

 Μια άποψη του Πισοδερίου.

Η μοναδική φωτογραφία που βγήκα, και ούτε καν τον φακό μπόρεσα να κοιτάξω, όπως και ο Κώστας και ο Δημήτρης φυσικά, αφού εκείνη τη στιγμή είχαν κατεβάσει έναν σοβαρά τραυματισμένο στο κεφάλι διαδηλωτή..

Ο Ιπποκράτης ήταν εκεί στην πρώτη γραμμή, και χόρτασε" δακρυγόνα, χωρίς όμως να πτοηθεί στο ελάχιστο! Άξιος θαυμασμού !

Σ αυτό το σημείο, όσο τουλάχιστον έμεινα εγώ εκεί, φέρνανε συνέχεια τραυματίες.. Τις επόμενες μέρες είδα βίντεο με δακρυγόνα που έπεσαν ακριβώς σε αυτό το σημείο. Ούτε καν τους κατοίκους δεν σεβάστηκαν..


Ο Δήμαρχος Δοξάτου κ . Δημ. Δαλακάκης μαζί με τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο στο Πισοδέρι..

Τι σχόλιο να κάνει κανείς ; Το πανό τα λέει όλα..

Προσέξτε το μικρό συννεφάκι στο κέντρο της φωτογραφίας. Μαντέψτε από που προέρχεται, πάντως κανονικό σύννεφο δεν είναι..


Αν και ο ίδιος δεν είχε πρόβλημα, μάλιστα είπε λίγα λόγια μπροστά στην κάμερα ενός δημοσιογράφου και στην δική μου για το πως συμπεριφέρθηκαν τα ΜΑΤ, επέλεξα να μην δείξω το πρόσωπό του..Στα χέρια του κρατάει "ενθύμια" από τα "δωράκια" που πέταγαν τα ΜΑΤ..

Η γαλανόλευκη κυριαρχούσε, αν και υπήρχαν και άλλα εθνικά λάβαρα και σημαίες..

Μερικοί ακόμη "επικίνδυνοι" ακραίοι για την "ειρήνη και την σταθερότητα" στα Βαλκάνια..

Μπροστά από το λεωφορείο μας, λίγο πριν πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής..



Γύρω στις 3 και μισή το απόγευμα αναχωρήσαμε από το Χ.Κ. Βίγλας και γύρω στις 4 φτάσαμε στη Φλώρινα για να τσιμπήσουμε κάτι και να χαλαρώσουμε μετά την όλη ένταση. Είδα τις προτομές και σκέφτηκα να τις απαθανατίσω. Ποτέ δεν ξέρει κανείς, ίσως θεωρηθούν κι αυτές αλυτρωτικές..

Στην τελευταία στάση έβγαλα αυτή τη φωτογραφία, έτσι για να θυμόμαστε ( κι ας μην είμαι εγώ μέσα, αυτή είναι η μοίρα του φωτογράφου). Κάποιοι συνεπιβάτες μας δεν θέλησαν να βγουν. Σεβαστό ειδικά μετά από αυτά που ζήσαμε.. Γύρω στις 9 και 10 φτάσαμε στο Δοξάτο, ασφαλώς νιώθοντας όλοι μας προδομένοι από την πολιτική ηγεσία του τόπου μας, αλλά και αποφασισμένοι να δώσουμε και πάλι το παρόν όταν και όπου κληθούμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: