.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Σκηνικό βομβαρδισμού από διαρροή προπανίου στο Ν. Πήλιο

Σκηνικό βομβαρδισμού από διαρροή προπανίου στο Ν. Πήλιο

Σκηνικό βομβαρδισμού από διαρροή προπανίου στο Ν. Πήλιο

2
Σκηνικό βομβαρδισμού αντικρίζει κανείς στον οικισμό Κουκουλέικα Ν. Πηλίου, μετά τη Μηλίνα, όπου ξημερώματα του Σαββάτου, από διαρροή προπανίου σημειώθηκε έκρηξη, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί βαρύτατα ο 58χρονος ιδιοκτήτης, που κοιμόταν στον πρώτο όροφο, το σπίτι να έχει μείνει σκελετός και να έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές στα γειτονικά σπίτια.

Την υπόθεση έχει αναλάβει πραγματογνώμονας, ενώ οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ισόγειο του σπιτιού υπήρχε αποθήκη φιαλών προπανίου, που από το ωστικό κύμα άλλες τινάχτηκαν δεκάδες μέτρα μακριά και άλλες βρήκαν οι πυροσβέστες και τις απομάκρυναν. Κλιμάκιο της Πολεοδομίας θα εξετάσει αν είναι κατοικίσιμα τα γειτονικά σπίτια.

Τα παραπάνω τόνισε, μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, πύραρχος Χαράλαμπος Πόζογλου, που παραλλήλισε την έκρηξη του Σαββάτου με την φονική έκρηξη του virgin στην οδό Ιάσονος, τον Ιούλιο του 1999, με τραγικό απολογισμό έναν 25χρονο πελάτη νεκρό και τραυματία έναν υπάλληλο του φαστ φουντ.

Αναφερόμενος στις συνθήκες του ατυχήματος, ο διοικητής της Π.Υ. Βόλου τόνισε ότι για να τεκμηριωθεί τι έγινε πορίστηκαν πραγματογνώμονες με ειδικές γνώσεις, αν και οι αποδείξεις δείχνουν ότι έγινε έκρηξη.

«Στο σπίτι βρέθηκαν φιάλες προπανίου που εκτοξεύτηκαν από το σημείο της έκρηξης, όπως και κρεβάτια, ψυγεία και άλλα αποθηκευμένα είδη στο σπίτι. Η εικόνα θύμιζε σεισμό και πόλεμο», περιέγραψε γλαφυρά ο κ. Πόζογλου.

Όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία έγινε διαρροή προπανίου σε κλειστό χώρο. Ο διοικητής εξήγησε ότι το προπάνιο είναι πιο βαρύ από το ατμοσφαιρικό αέρα, κάθεται κάτω και ότι είναι σε κλειστό χώρο και δημιουργηθεί σπινθήρας απ' οποιαδήποτε αιτία, προκαλείται έκρηξη, με ωστικό κύμα και στη συνέχεια φωτιά.
Οι πυροσβέστες έκαναν και κατάσβεση πυρκαγιά στο σημείο, που μπορεί να ήταν μικρής έκτασης, αλλά η επέμβαση έγινε σε πρώτο χρόνο, από το κλιμάκιο της Αργαλαστής που βρισκόταν κοντά στο σημείο.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 58χρονος ιδιοκτήτης είχε αποθηκευτικό χώρο στο ισόγειο του σπιτιού, αλλά συνεχίζεται η προανάκριση και θα αποφανθούν οι πραγματογνώμονες.

Μπορούσαν να υπάρχουν θύματα

Στον σκελετό του κτιρίου που απέμεινε από την έκρηξη θα εξετάσεις η Πολεοδομία να κρίνει αν τα γύρω κτίρια που ταρακουνήθηκαν είναι κατοικήσιμα και είναι μια διαδικασία που θα πάρει χρόνο.

Από το ωστικό κύμα έγιναν μεγάλες ζημιές και σε γειτονικά σπίτια, όπου κατέληξαν ψυγεία και κρεβάτια του σπιτιού, τσιμεντοκολώνες μπήκε σε άλλα κτίρια, ενώ το ευτύχημα είναι ότι σε παρακείμενο κτίριο, που υπήρχαν άτομα αλλά απουσίαζαν την ώρα της έκρηξης, στο κρεβάτι κατέληξαν μια τσιμεντοκολώνα και τμήμα της κεραμοσκεπής, γιατί το βέβαιο είναι ότι θα θρηνούσαμε θύματα.

Νομοθεσία και έλεγχοι

Επειδή σε κλειστούς χώρους το προπάνιο προκαλεί έκρηξη με σπινθήρα, σε επιχειρήσεις, καταστήματα και χώρους συνάθροισης κοινού, υπάρχει η νομοθεσία που ισχύει και ζητά την τοποθέτηση θυρίδων εξαερισμού, ανιχνευτή εκρηκτικών μιγμάτων, ώστε σε περίπτωση διαρροής υγραερίου υπάρχει έγκαιρη ειδοποίηση και το αέριο να αποβάλλεται και να μη μένει σε κλειστό χώρο.

Όταν μια επιχείρηση χρησιμοποιεί υγραέριο, για να εκδοθεί άδεια λειτουργίας πρέπει να εξασφαλίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, από το Υγειονομικό, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ την περιόδους αιχμής (Χριστούγεννα, Πάσχα κλπ.), γίνονται πιο εντατικοί έλεγχοι από το γραφείο Πυρασφάλειας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου.

Σύμφωνα με τον κ. Πόζογλου, με τη λήξη των πιστοποιητικών γίνονται επανέλεγχοι για να ανανεωθεί, με ευθύνη του καταστηματάρχη, ενώ απαιτείται υπογραφή και των μηχανικών για την καλή λειτουργία των συστημάτων μονίμων μέσω πυρασφάλειας, που καταθέτουν τα δικαιολογητικά, για να εκδοθεί μια άδεια.

Τέλος, γίνονται και έκτακτοι έλεγχοι, από πλευράς Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, ενώ στις επιχειρήσεις δίδεται βιβλίο, ώστε ο υπεύθυνος ασφάλειας να υπογράφει για την καλή συντήρηση των συστημάτων πυρασφάλειας.
Καταγγελίες για «αποθήκες – βόμβες»

Είναι θέμα και των καταστηματαρχών να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα. «Υπάρχουν καταγγελίες ότι ασυνείδητοι καταστηματάρχες γεμίζουν αποθήκες με φιάλες υγραερίου, που είναι «βόμβα», κάτι που πρέπει να καταλάβουν οι ίδιοι και οι πολίτες», ήταν η δήλωση του κ. Πόζογλου, που ζητά από τους καταστηματάρχες να εφαρμόσουν τη νομοθεσία.
Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 26 Ιουλίου 2016, 06:34
ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr/greece/article/skiniko-vomvardismou-apo-diaroi-propaniou-sto-n-pilio

Δεν υπάρχουν σχόλια: