.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Η Δόξα Δράμας των τριών τελικών

Η Δόξα Δράμας των τριών τελικών Επιλεγμένο

05 Μαϊ 2014 @ 13:21 | Έγραψε ο Γιώργος Νάτσης

Βαθμολογήστε το άρθρο
(4 ψήφοι)
Η Δόξα Δράμας των τριών τελικών

05 Μαϊ 2014 @ 13:21

Κατηγορία Αθλητικά
Γιώργος Νάτσης
χορηγός κατηγορίας

Google bookmarkTwitterFacebook

Αξίζει να γίνει ακόμη ένα αφιέρωμα για την ιστορική Δόξα Δράμας, που συμμετείχε σε τρείς τελικούς του κυπέλλου Ελλάδας και ήταν η πρώτη επαρχιακή ομάδα που αγωνίσθηκε σε τέτοιο θεσμό. Και στους τρείς τελικούς είχε αντίπαλο τον Ολυμπιακό Πειραιώς.




Όλοι όσοι θυμούνται εκείνη την εποχή των τελικών έλεγαν ότι η ΔΟΞΑ δικαιούται να είχε φέρει στη Δράμα ένα κύπελλο και ειδικά στο τελικό του 1959 όταν είχε προηγηθεί με 1-0 του Ολυμπιακού, αλλά τελικά έχασε με 2-1.
Τελικός κυπέλλου Ελλάδας 1954- Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας 
Όπως μας δήλωσε ο  Βαγγέλης Σιμιτλιώτης γνωστός και ως Μουράτ, ο άνθρωπος που συμμετείχε και στους τρείς τελικούς, από την αρχή όλοι τους κυνηγούσαν το ποδοσφαιρικό όνειρο και στο τέλος το μόνο που εισέπραταν ήταν η αγάπη και το χειροκρότημα του κόσμου.
23 Μαΐου 1954
Γήπεδο  ΠΑΟ - Λεωφόρου Αλεξάνδρας
Ολυμπιακός - Δόξα 2-0 (2-0)
Δόξα Δράμας : 1) Μποϊντάρης 2) Κοτρίδης 3) Σιμιτλιώτης 4) Θανάσης Λουκανίδης 5) Τόλιος 6) Πιστικός 7) Ιγνατίου 8) Καραλάζος 9) Γεωργιάδης 10)Τοκμακίδης 11) Ιωάννου
Το 1954 ήταν που διεκδίκησε για πρώτη φορά σε τελικό αγώνα το Κύπελλο Ελλάδος, από τον Ολυμπιακό Πειραιώς. Σε εκείνη την αναμέτρηση η Δόξα καταξιώθηκε στη συνείδηση όλων των Ελλήνων φιλάθλων, ως μία από τις καλύτερες ομάδες της χώρας. Η ΕΠΟ σε αναγνώριση της αξίας της αποφάσισε να μη συμμετάσχει η Δόξα στους προκριματικούς αγώνες κυπέλλου της επόμενης χρονιάς, αλλά να αγωνιστεί απευθείας μεταξύ των δεκαέξι ομάδων που θα συμμετείχαν στους προημιτελικούς.
Βλέπουμε φάση από τον τελικό στο τέρμα της Δόξας και στον αέρα να είναι ο τερματοφύλακας Μποϊντάρης και Σιμιτλιώτης Βαγγέλης, αριστερό μπακ της ΔΟΞΑΣ.
30 Ιουλίου 1958
Γήπεδο Καραϊσκάκη
Ολυμπιακός - Δόξα 5-1 (2-0)
Η Δόξα αγωνίσθηκε με τους παρακάτω ποδοσφαιριστές:
1) Σαμλίδης, 2) Κοτρίδης, 3) Ιγνατίου, 4) Σιμιτλιώτης, 5) Πιστικός, 6) Τάκης Λουκανίδης, 7) Τζαφέρης, 8) Ναλμπάντης, 9) Παύλος Γρηγοριάδης, 10) Θανάσης Λουκανίδης, 11) Γεωργιάδης
Το 1958 η ομάδα έφτασε για δεύτερη φορά στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος αλλά και πάλι ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό με 5-1.
5 Ιουλίου 1959
Γήπεδο ΠΑΟ - Λεωφόρου Αλεξάνδρας
Ολυμπιακός - Δόξα 2-1 (0-0)
Η Δόξα αγωνίσθηκε με τους παρακάτω ποδοσφαιριστές:
1) Μποϊντάρης, 2) Κοτρίδης, 3) Ιγνατίου, 4) Νικολαϊδης Νίκος, 5) Τάκης Λουκανίδης, 6) Τζαφέρης, 7) Ναλμπάντης, 8) Παύλος Γρηγοριάδης, 9) Θανάσης Λουκανίδης, 10) Γεωργιάδης, 11) Ιωάννου
Το 1959 η Δόξα έπαιξε για τρίτη φορά στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, πάλι με τον Ολυμπιακό Πειραιώς και, παρόλο που προηγήθηκε, έχασε τελικά με 2-1. Όπως προαναφέραμε στην αρχή η Δόξα έκανε φοβερή εμφάνιση και θα μπορούσε το κύπελλο αυτό να κοσμεί στο μουσείο της.
Ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής χαιρετάει του ποδοσφαιριστές της ΔΟΞΑΣ πριν την έναρξη του τελικού.
Ιούνιος 1957
Η Δόξα για το κύπελλο Ελλάδας στο Άργος ΠΑΝΑΡΓΕΙΑΚΟΣ - ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ 0-3
Όρθιοι από αριστερά: 1)Βαγγέλης Σιμπλιώτης 2) Πάρις Γρηγοριάδης 3) Φάνης Ιγνατίου 4) Νίκος ΝικολαΊδης5) Αντώνης Γεωργίαδης 6) Θανάσης Λουκανίδης 7) Τάκης Λουκανίδης 8) Παύλος Γρηγοριάδης
Καθιστοί: 9) Αλέκος Ναλμπάντης 10 ) Παύλος Μποϊντάρης 11) Νίκος Πιστικός
1957
Από αριστερά όρθιοι: Πιστικός- Μποϊντάρης- Κοτρίδης- Ιγνατίου- (Αντώνης Καστρινός Πρόεδρος)- Τάκης Λουκανίδης- Σιμπλιώτης
Καθιστοί: Ναλμπάντης – Τζαφέρης- Θανάσης Λουκανίδης- Παύλος Γρηγοριάδης- Ιωάννου
Γήπεδο Καραϊσκάκη
Ολυμπιακός - Δόξα 2-2
Στο αέρα απόκρουση του Σαμλίδη,διακρίνονται οι Σιμιτλιώτης και Πιστικός Δόξας και οΠολυχρονίου του Ολυμπιακού.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ΔΟΞΑ την περίοδο 1951 έως 1961 έφτασε σε 6 ημιτελικούς του Κυπέλλου Ελλάδος, αρκετά δύσκολο για επαρχιακή ομάδα.
To Dramania.gr  ευχαριστεί θερμά τον κ. Σιμιτλιώτη Βαγγέλη για τις πληροφορίες και το φωτογραφικό υλικό που μας έδωσε.
ΠΗΓΗ: http://www.dramania.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=17748%3Ah-doxa-dramas-ton-trion-telikon&Itemid=180

Δεν υπάρχουν σχόλια: