.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

ΠΑΛΙ ΦΤΩΧΟΣ συγγενής η Δράμα;

ΠΑΛΙ ΦΤΩΧΟΣ συγγενής η Δράμα;

antiplimirika-drama0jpg
 Category: Μακεδονία
Συντάκτης:
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Α.Μ.Θ. ΕΡΓΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΠΟΥ 14,4 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΝΑΓΗ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ ΚΑΙ ΤΟ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Πάλι φτωχός συγγενής η Δράμα;


Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει προχωρήσει στον προγραμματισμό έργων προϋπολογισμού 14.399.500 ευρώ για να αντιμετωπίσει τα πλημμυρικά φαινόμενα που παρουσιάζονται κάθε χρόνο στον ποταμό Έβρο και πλήττουν την περιοχή. Η πρώτη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στάλθηκε στις 24 Ιουλίου 2015 και περιελάμβανε έργα προϋπολογισμού 1.549.000 ευρώ, ενώ η δεύτερη στις 18 Σεπτεμβρίου 2015 με έργα προϋπολογισμού 12.850.000 ευρώ.
Μάλιστα τα συγκεκριμένα έργα η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. προτίθεται να τα εκτελέσει με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης με διαπραγμάτευση, χωρίς δημοσίευση της προκήρυξης, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και ο χειμώνας με τις έντονες βροχοπτώσεις είναι προ των πυλών. Συγκεκριμένα στην παράγραφο γ’ του άρθρου 125 του νόμου 3669/2008 αναφέρεται: «Στο μέτρο που είναι απολύτως απαραίτητο, εάν λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, οφειλομένης σε γεγονότα απρόβλεπτα για τις ενδιαφερόμενες αναθέτουσες αρχές, δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή με διαπραγμάτευση διαδικασίες με δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού που αναφέρονται στο άρθρο 124 του παρόντος. Οι περιστάσεις που επικαλούνται οι αναθέτουσες αρχές για την αιτιολόγηση της κατεπείγουσας ανάγκης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απορρέουν από δική τους ευθύνη».
Και η Δράμα;
Προς τιμήν τους η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης πολύ καλώς λαμβάνουν τη σχετική πρωτοβουλία, προνοούν και επιχειρούν να επιλύσουν το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο των πλημμύρων το οποίο πλήττει τις περιοχές του Έβρου δημιουργώντας προβλήματα στην τοπική κοινωνία.
Δυστυχώς, όμως, αντίστοιχος σχεδιασμός δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας για περιοχές της Δράμας που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα πλημμύρων. Πρόσφατες είναι οι εικόνες, μόλις πριν από λίγους μήνες, μετά από έντονες βροχοπτώσεις, με τα πλημμυρισμένα Τενάγη των Φιλίππων στο Δήμο Δοξάτου αλλά και το πλημμυρισμένο Λεκανοπέδιο του Κ. Νευροκοπίου. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε Δοξάτο και Κ. Νευροκόπι είναι δεδομένα και έπληξαν κυρίως τους αγρότες των εν λόγω περιοχών.
Οι συγκεκριμένες περιοχές σίγουρα θα πρέπει να τύχουν της φροντίδας από πλευράς Περιφέρειας, έτσι ώστε τα φαινόμενα του πρόσφατου παρελθόντος να μην επαναληφθούν. Και αν υπάρξει ο σχετικός σχεδιασμός είναι εύλογο ότι τα ποσά που θα διατεθούν για συγκεκριμένα έργα αντιμετώπισης των προβλημάτων θα μπορούσαν να ήταν ανάλογα με αυτά των έργων που προτίθεται να εκτελέσει η Περιφέρεια στον Έβρο και όχι τα ίδια, καθώς κάθε περιοχή απαιτεί διαφορετικού μεγέθους παρεμβάσεις για να επιλυθεί το πρόβλημα των πλημμύρων της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Καλαμπάκι, η Αγία Παρασκευή, ο Καλαμώνας και ο Νεροφράκτης είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, με απόφαση του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννη Πανούση, μαζί με άλλες περιοχές της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., την Τρίτη 10 Μαρτίου 2015, μετά από θεομηνία, ενώ την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας και της περιοχής του Κ. Νευροκοπίου είχε ζητήσει τότε με επιστολή του ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Βασίλης Γιαννόπουλος.
Όσον αφορά την περιοχή των Τεναγών, όταν το πρόβλημα ήταν έντονο η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. είχε ενημερώσει, με σχετική ανακοίνωση, πως είχαν δρομολογηθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 908.000 ευρώ. Πάντως η περιοχή των Τεναγών των Φιλίππων παρουσιάζει ιδιαιτερότητα καθώς ανήκει σε 3 διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες (Σερρών, Δράμας και Καβάλας) και 2 διαφορετικές Περιφέρειας (Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) και για το λόγο αυτό άλλωστε είχε πραγματοποιηθεί σχετική σύσκεψη στη Δράμα με τη συμμετοχή των 3 Αντιπεριφερειαρχών κ.κ. Θεόδωρου Μαρκόπουλου, Γιάννη Μωυσιάδη και Αργύρη Πατακάκη, την Παρασκευή 22 Απριλίου 2015.
Σπύρος Λάτσας
Πηγή: http://www.dramini.gr/πάλι-φτωχός-συγγενής-η-δράμα/
ΠΗΓΗ: https://news.makedonias.gr/163657/%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B9-%CF%86%CF%84%CF%89%CF%87%CE%BF%CF%83-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%AE%CF%82-%CE%B7-%CE%B4%CF%81%CE%AC%CE%BC%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια: