.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Κτηνοτροφία και μέτρα προώθησης της εντόπιας ανάπτυξης;

Σημ. ¨Δοξατινών Νέων": Το παρακάτω κείμενο ελήφθη με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και μεταφέρεται ως έχει.



ΕΤΟΥΤΟ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΙΑΤΙ Η ΗΜΡΟΜΗΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΔΕΝ ΕΥΣΤΑΘΕΙ, τηλέφωνο για επαλήθευση 2510 517 852, 6972324848 Καραγκιολές ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΑΝ ΤΟ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΝ

Εισερχόμενα
x

Konstantinos Nalbantis k-nalbantis@hotmail.de

26 Φεβ (Πριν από 2 ημέρες)


προς Εμένα





Παρατήρηση

Κτηνοτροφία και μέτρα προώθησης της εντόπιας ανάπτυξης;

Ασφαλώς Αγροτική πολιτική, χωρίς νερό, ύδρευση και άρδευση και χωρίς ενδιαφέρον των τοπικών κοινωνιών και της Τ.Α  δεν μπορεί να δημιουργηθεί, να προωθηθεί και να αναπτυχθεί για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της χώρας μας.  Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που έκανα την επίσκεψη στην Περιστεριά και έγραψα το πιο κάτω άρθρο, αφού προηγουμένως έκανα σήμα στο Υπουργείο Γεωργίας για μια καλύτερη προώθηση και υποστήριξη της κτηνοτροφίας. Επίσημοι και άλλοι τότε του Νομού και της Τ.Α. έσπευσαν να εξετάσουν "το αληθές"  του προβλήματος προς λύση, με χίλιες "ανατολίτικες" υποσχέσεις και με λαγούς και πετραχήλια χωρίς βάση. Γιατί δεν μπόρεσαν να θριαμβοτολογήσουν γιατί πιθανότατα έλπιζαν στο αναληθές. Και όμως, επαληθεύτηκε αυτό που είπε ο Βουλταίρος: " Σχεδόν πάντα (οι Έλληνες) μισούσαν τους ξένους τους κυρίαρχους και εξεγείρονταν εναντίον αυτών, χωρίς όμως μία πραγματική προσπάθεια, που θα μπορούσε να είναι άξια της ελευθερίας" από"Filey M.I., Muenchen 1993, S.82.

 Μέχρι σήμερα 26.02.2014  δεν φαίνεται καμία λύση στον ορίζοντα, παρόλα που κατ΄ επανάληψη περνούν και ξαναπερνούν για να μοιράσουν το "ανατολίτικο λουκούμ", των υποσχέσεων του ψεύδους και της μηχανορραφίας για να τους συμπεριλάβουν στην λίστα των δήθεν ευνοούμενων διάκρισης, για  να τους υποστηρίξουν για εκλογή, επανεκλογή και τα ρέστα. Νάστε καλά Κ Ν 



Aρθρα: www.kn-megalexandros.gr 

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ ΚΥΡΓΙΩΝ -ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ;

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ ΚΥΡΓΙΩΝ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ;

Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Κολωνία
konstantin.nalbantis@t-online.de

Προλεγόμενα

«Η μεγαλύτερή μας φροντίδα είναι σύντομα, αυτή, το ότι κανείς δεν μιλάει από αυτά, που εμείς έχουμε ανάγκη, το ότι κανείς δεν περιγράφει, το τι είμαστε και κανένας δεν πιστεύει αυτά, που μας λείπουν» Pestalozzi.

Δεν αρκεί να θέλουμε να αναπτύξουμε τη γεωργία και την κτηνοτροφία για την εθνική μας οικονομία, μόνο με λόγια. Στην κάθε γένεση πρωτοβουλιών και δραστηριοποίησης γεωργών και κτηνοτρόφων πρέπει να υπάρχει η δημιουργία βασικών προϋποθέσεων με σύμπραξη, υποστήριξη, συμμετοχή και αλληλεγγύη των Τ.Α., της περιφέρειας και της κοινωνίας αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξη και ειρηνική συμβίωση, απαιτούνται οι αναγκαίες εναλλακτικές λύσεις, όπως ίση μεταχείριση, για την συνταγματική ισονομία και ισοτιμία των διαμερισμάτων και των αντιμαχόμενων πλευρών.

Σύντομη προβληματική ανασκόπηση

Το δημοτικό διαμέρισμα της Περιστεριάς επισκέφτηκα και πάλι 20.09.2012, και συνομίλησα και με κτηνοτρόφους και με κατοίκους, που εδώ και πολλά χρόνια είχα γράψει κατ΄ επανάληψη σχετικά, και για την ανάγκη ανάπτυξης του διαμερίσματος και για την αναγκαιότητα διεκπεραίωσης μιας επείγουσας ασφαλτόστρωσης του δρόμου, και για τα επικίνδυνα βράχια καθ΄ οδό και επίσης για το πρόβλημα τροφοδότησης ή έρευνα της έλλειψης του νερού..

Έγραψα μάλιστα τότε, ακόμα και για την εύκολη από εκεί διεκπεραίωση πρόσβασης στον Νομό Ξάνθης και Καβάλας, ώστε να αναστηθεί από την απομόνωση και μοναξιά και να αποκτήσει το διαμέρισμα μεγαλύτερη αναβίβαση της αξίας του για πολλαπλούς λόγους.

Και την οποία μελλοντική πρόσβαση και διάνοιξη προς Σταυρούπολη και Λεκάνη . οραματίζονται και ορισμένοι σημερινοί κάτοικοι.

Η Περιστεριά απέχει 18 χιλιόμετρα από τα Κύργια, αλλά με έναν άσχημο χωματόδρομο Αιγύρου-Περιστεριάς, και απέχει 33 χιλιόμετρα από το Καλαμπάκι, νυν έδρα του Δήμου Δοξάτου, είχε εγκαταλειφτεί αρχικά κατά τον εμφύλιο αλληλοσπαραγμό.
Όμως μπροστά από χρόνια έχουν επιστρέψει ορισμένοι κτηνοτρόφοι και κάτοικοι και διαμένουν εκεί το καλοκαίρι διαδοχικά λόγω υγείας και γήρατος, αλλά και άλλες επισκέψεις στο τόπο των γονιών τους

Πάνω από ένα χρόνο με τηλεφώνησαν από την Ελλάδα για το πρόβλημα της τροφοδότησης του νερού των κτηνοτρόφων της Περιστεριάς για την έλλειψη νερού και για τους κατοίκους και για τα ζώα τους, που οι Αιτήσεις και τα οράματά τους δεν εισακούγονται ή παραμένουν αναπάντητα, όπου την επιθυμία τους τη διαβίβασα ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του υπουργείου Γεωργίας.

Στην τωρινή επίσκεψή μας, ο κτηνοτρόφος Κων/νος Καραγκιολές, σε μια επιμέρους συνέντευξη μας ανέφερε, ότι τέλη Ιουλίου του 2011 καταστράφηκε μια ποτίστρα που πίνανε τα ζώα νερό και μάλιστα από τους λίγους κατοίκους του χωριού που διαμένουν εκεί διαδοχικά, με την πρόφαση ότι τα ζώα λερώνουν το χωριό και μυρίζει η περιοχή και ένεκα τούτου καταστρέψανε την ποτίστρα, που ήτανε από την οθωμανική εποχή και λόγω το ότι οι ίδιοι κάτοικοι ήθελαν να εξοικονομήσουν πλουσιοπάροχα το νερό για τα σπίτια τους.

Μετά την καταστροφή της ποτίστρας πήγε ο Καραγκιολές στο Δήμαρχο προσωπικά την 11 με 12. Αυγούστου του 2011 και του ανέφερε, ότι τα ζώα δεν έχουν νερό, γιατί οι κάτοικοι κατέστρεψαν την ποτίστρα έχοντας ως στόχο να εξοικονομήσουν νερό για τους ίδιους και όχι για την δήθεν καθαριότητα, και τον παρεκάλεσε, μας είπε, να επισκευάσει την καταστραμμένη ποτίστρα έως ότου γίνει καινούργια ποτίστρα σε άλλο μέρος για να μην πηγαίνουν τα ζώα μέσα στο χωριό.

Aλλά έκτοτε και μετά από την παράκληση έχουν περάσει περίπου 14 μήνες και υποφέρουν τα ζώα από νερό και παρόλα που όλοι οι κτηνοτρόφοι έδειξαν κατανόηση, υπομονή και χωρίς περαιτέρω διαμαρτυρίες και παρ΄ όλες τις υποσχέσεις του Δημάρχου, ούτε η παλιά ποτίστρα έχει κατασκευαστεί, αλλά ούτε και η καινούργια, και επισημαίνουμε ότι παρόλα αυτά δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις του Δημάρχου.

«Θα ήθελα στις παραπάνω παρατηρήσεις να συμπληρώσω, το ότι αν σε άλλους κτηνοτρόφους της περιφέρειας προσφέρονται «ελεύθερες» ποτίστρες για την κτηνοτροφία και σε άλλους υπάρχει μια ύποπτη, αρνητική «εκδικητική» στάση, αυτό θα πει άνιση μεταχείριση και είναι καταδικαστέα πράξη».

Η άρνηση όμως επείγουσας διεκπεραίωσης, επιβάρυνε και επιβαρύνει ακόμα περισσότερο και τους κατοίκους και το περιβάλλον και προωθεί το φρενάρισμα των κατοίκων να επιστρέψουν στις εστίες τους, να επεκτείνουν το διαμέρισμα, αλλά και τους κτηνοτρόφους να μπορέσουν να επιζήσουν και να αναπτυχθούν.

Τους 14 μήνες μεταφέρω νερό, μας ανέφερε ο Καραγκιολές με ένα φορτηγό που έχει μόνιμα ένα βυτίο τεσσάρων τόνων σε μια παλιά ποτίστρα που βρίσκεται ένα χιλιόμετρο μακριά από το χωριό, το αδειάζω εκεί και επίσης έχω και Ρεζέρβα εκεί.
Αυτή η διαδικασία γίνεται καθημερινά για να ποτίσω με νερό 500 δικές μου Αίγες (κατσίκες) και 500 κατσίκες του Αγελαστόπουλου και επίσης 150 δικές μου αγελάδες και 40 του άλλου και τροφοδοτούνται τα ζώα από το νερό που φέρνει ο Καραγκιολές και σε άλλους κτηνοτρόφους.



Επίλογος και επέκταση


Θέλω να τονίσω, ότι εξέτασα την υπόθεση προσωπικά και επιτόπου και την σύγκρινα και με άλλες απόψεις, ότι οι λίγοι κάτοικοι της Περιστεριάς μας ανέφεραν, ότι το καλοκαίρι υπάρχει πρόβλημα με το νερό, τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τα ζώα και διότι το νερό δεν είναι συγκεντρωμένο σε ένα κεντρικό σημείο, και διότι από τις ποτίστρες τρέχει νερό μέρα νύχτα έξω.

Επίσης μας ανάφεραν, ότι πράγματι περνούν τα ζώα μέσα από το χωριό, και είχα το αίσθημα, ότι βρίσκομαι στις Ινδίες, οι δρόμοι είναι λερωμένοι και όταν χτυπάει το αεράκι η μυρωδιά από τα πλησιέστερα μέρη, είναι ανυπόφορη και μας πρότειναν για το νερό την μοναδική λύση συγκέντρωσης του νερού από ψηλά του χωριού και από τα διαφορετικά σημεία σε ένα συγκεντρωτικό μέρος, επίσης να ρυθμιστούν οι ποτίστρες έξω από το χωριό, επίσης έτσι ώστε να μην τρέχει νερό έξω και οι λίγοι κάτοικοι απαιτούν μάλιστα να τοποθετηθούν παντού και υδρο-ωρολόγια.

Επίσης εύκολο είναι μετά την υποτιθέμενη ορθολογιστική ασφαλτόστρωση και τη δημιουργία ποτίστρων έξωθεν του χωριού και των λοιπών προϋποθέσεων να λυθούν έστω λίγα επείγοντα προβλήματα.

Ergänzung : Αλλά ετούτη η προκατάληψη, καχυποψία, δυσπιστία, εχθρότητα που υπάρχει μεταξύ των ανθρώπων της Πατρίδας μας είναι δύσκολα να υπερπηδηθεί ετούτη η αρνητική αλληλεπίδραση, χωρίς διαπαιδαγώγηση και Παιδεία, που γι΄ αυτήν την υπερπήδηση απαιτούνται όμως πολλά χρόνια.
Δίνουμε την εντύπωση μιας κοινωνίας του καιροσκοπισμού, της πολιτικής και παιδαγωγικής „Laissez faire“, επίσης του αρνητικού πνεύματος της αντιλογίας, και επίσης του εγωκεντρισμού των ανθρώπων καθώς επίσης τη βιωματική αίσθηση της εμπειρίας των «τοπικών νταήδων», της εκδίκησης και της τιμωρίας. Το ότι όμως πρέπει να έλθει άρνηση, λόγω το ότι δεν μπούμε να συλλάβουμε σκέψεις και ερεθίσματα είναι αντιπαραγωγικό, το ίδιο, όταν μια άρνηση έχει μόνο στόχο την προσωπική ισοσκέλιση ψυχολογικών ανισοτήτων και επιδίωξη υποβάθμισης του άλλου. Τέλος – Ergänzung.

Το ότι όμως οι κάτοικοι εμποδίζουν με την ανοχή και απραξία του Δημάρχου την προσωρινή διόρθωση της παλαιάς ποτίστρας και την κατασκευή νέας ποτίστρας έξωθεν του χωριού, είναι για τους κτηνοτρόφους ακατανόητο, το ίσιο όμως θα ήτανε ακατανόητο και μια άνιση μεταχείριση.

Τώρα εδώ και 14 μήνες αφήνουμε να υποφέρουν κάτοικοι και ζώα, χωρίς να τους δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ανάπτυξης και μάλιστα την στιγμή της μεγάλης κρίσης για την πατρίδα μας, και τους στερούμε εθελούσια από το κοινωνικότατο και το αγαθότερο προϊόν του πόσιμου νερού.

Eτούτη η συμπεριφορά ξεπερνά τα όρια ανοχής των ανθρώπων και εμποδίζει κάθε παραγωγική, γεωργική και κτηνοτροφική προοπτική καθώς επίσης και πολιτιστική εξέλιξη του τόπου μας στην κρισιμότερη στιγμή, που χρειαζόμαστε ανάπτυξη, αξιοπιστία και προκοπή.

Και επίσης πρέπει να βρεθεί λύση, «για την συγκέντρωση των υδάτων άνωθεν του χωριού», για χρήση από όλους τους κατοίκους και ισότιμα από όλους τους κτηνοτρόφους και μια λύση, ώστε το νερό να μην τρέχει μέρα νύχτα έξω από τις ποτίστρες, όπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις, όπου μπορεί να βελτιωθεί με την τοποθέτηση φλοτέρ ή και τοποθέτηση υδρο- ωρολογίων σε όλους.

« Όποιος έχει κλείσει τα αυτιά του για την αλήθεια, έτσι ούτως σώστε να μην επιθυμεί να ακούσει επίσης και από τους φίλους τα αληθινά, για αυτού τη σωτηρία πρέπει κανείς να παραιτηθεί από την ελπίδα» Cicero

Ευπρόσδεκτος σε κάθε διάλογο και εποικοδομητικές προτάσεις, ώστε να δευτερολογήσω.

Κων/νος Σ. Ναλμπάντης
konstantin.nalbantis@t-online.de,

Πηγή: www.kn-megalexandros.gr, Μερική ανασκευή του άρθρου, όπου είχε δημοσιευτεί και- 25.09.2012- www.dramina.gr και επίσης: την 28. 09.2012 – ΗΧΩ Δράμας

Δεν υπάρχουν σχόλια: