.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Πολιτιστικός Μάιος 2013 στο Καλαμπάκι Δράμας- πρόγραμμα εκδηλώσεων


Πολιτιστικός Μάιος 2013 στο Καλαμπάκι Δράμας- πρόγραμμα εκδηλώσεων

morfotikos silogos kalampakiΓια 6η συνεχή χρονιά ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου με τη Δημοτική Κοινότητα Καλαμπακίου και το Δήμο Δοξάτου, προγραμματίζουν μια σειρά εκδηλώσεων στα πλαίσια του «Πολιτιστικού Μαΐου 2013», ενός θεσμού πλέον στα πολιτιστικά γεγονότα της ευρύτερης περιοχής.
Ο γενικός τίτλος που επιλέξαμε φέτος αποτελεί ένα κάλεσμα για ταξίδι, διαφορετικό απ’ αυτά που συνηθίζουμε:
«ανάπλους, με ρότα την τέχνη».
Η λέξη «ανάπλους» είναι από τη ναυτική ορολογία και σημαίνει πλεύση ανάποδα στον άνεμο, κόντρα στο ρεύμα. Σημαίνει ακόμη πηγαίνω προς τα πίσω αλλά και βάζω ρότα για το ανοιχτό πέλαγος.
Επιδίωξή μας φέτος να κάνουμε ένα ταξίδι μαζί σας μέσα από δράσεις και παρεμβάσεις που απηχούν και τις τρεις έννοιες. Με ρότα την τέχνη, σε κάθε της έκφραση, επιχειρούμε και τις τρεις διαδρομές.



• Πλεύσεις ανάποδα στον άνεμο της αξιακής κρίσης που ταπεινώνει την ηθική μας και ισοπεδώνει το ηθικό μας. Κόντρα στο ρεύμα της λιμνάζουσας λογικής των ανυπέρβλητων εμποδίων. Με ρότα την τέχνη, την απόλυτη έκφραση δημιουργίας και ελευθερίας, επιδιώκουμε να βγούμε στ’ ανοιχτά, όχι για να φύγουμε, ούτε να ξεφύγουμε απ’ την πραγματικότητα, αλλά για να μπορέσουμε να την συνθέσουμε και να τη ζήσουμε κάτω απ’ το φως του ήλιου, μ’ όλα τα χρώματα, τ’ αρώματα , τις γεύσεις και τις μουσικές.
• Ταξίδι προς τα πίσω, στο παρελθόν μας. Πλεύση προς τα πίσω, όχι οπισθοδρόμηση. Στο κοινό μας παρελθόν για να κατανοήσουμε, να κρατήσουμε και να περάσουμε στα παιδιά μας το νήμα που συνδέει τις γενιές. Μέσα από τον παραδοσιακό χορό, τα πανηγύρια, τα έθιμα και τη λαϊκή τέχνη να ανατροφοδοτήσουμε τη συλλογική μας μνήμη ενάντια στη λήθη.
• Ταξίδι στο ανοιχτό πέλαγος του άπλετου ελληνικού φωτός, της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας, της ελεύθερης έκφρασης , των οραμάτων, κόντρα στο σκοτάδι που γεμίζει φόβο τις ψυχές και το σκοταδισμό που επιχειρεί να εισχωρήσει στη σκέψη και τη ζωή μας.
Με την τέχνη να χαράζει την πορεία επιχειρούμε διαδρομές που απαιτούν μεράκι, ταλέντο, επίμονη και επίπονη εργασία και πάνω απ’ όλα συνεργασία. Γιατί την τέχνη, όπως και τη ζωή, δεν τη μαθαίνεις, την ανακαλύπτεις.
Την ευθύνη της διοργάνωσης έχουν:
ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου
ο Δήμος Δοξάτου
η Δημοτική Κοινότητα Καλαμπακίου,
η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Τις εκδηλώσεις έχει υπό την αιγίδα της η Διεθνής Οργάνωση Λαϊκής Τέχνης και το ελληνικό τμήμα της η IOV Greece.
Χορηγός επικοινωνίας είναι το STAR Δράμας
Όλες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις θα γίνουν στο Καλαμπάκι από τις 6-26 Μαΐου
Δευτέρα 6 ΜΑΪΟΥ , 11 το πρωί , «με ρότα την τέχνη»:
Έναρξη των εκδηλώσεων με τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής, φωτογραφίας , χειροποίητου κοσμήματος και πρωτότυπης χειροτεχνίας.
- χώρος: αίθουσα χορού του συλλόγου
Μια αξιόλογη παρουσίαση που αποτυπώνει τη δημιουργική δουλειά που αναπτύχθηκε όλη την προηγούμενη χρονιά στο τμήμα καλών τεχνών του Συλλόγου μας. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης έχει η ζωγράφος κα Παρασίδου Σοφία.
Την παρουσίαση του χειροποίητου κοσμήματος επιμελείται η κα Γκαϊτατζή Σταυρούλα. Την επιμέλεια της έκθεσης χειροτεχνίας έχει η κα Πετρομελίδου Μάγδα.
Την επιμέλεια της έκθεσης φωτογραφίας έχουν οι κύριοι Αποστολίδης Πρόδρομος και Παπακώστας Νίκος.
Παράλληλα στον ίδιο χώρο θα υπάρχει μια μικρή έκθεση από τονΤύπο του 1940. Εφημερίδες της εποχής που αναφέρονται με γλαφυρότητα στα γεγονότα μιας από τις σημαντικότερες περιόδους της ιστορίας μας.
Έναρξη των εκδηλώσεων με τους μικρούς μαθητές από το τμήμα κιθάρας του Συλλόγου μας, με την καθοδήγηση του κ. Α. Ευδοκίου
 Από τη Δευτέρα 6 ΜΑΪΟΥ και καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων:
Λειτουργία της έκθεσης και προγραμματισμένες επισκέψεις από τα σχολεία της περιοχής.
Στο χώρο της έκθεσης θα διατίθενται κάποια έργα προς πώληση, για την ενίσχυση του Συλλόγου μας.
 Δευτέρα 6 ΜΑΪΟΥ , 7.30 το απόγευμα, «μουσικός ανάπλους»: η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Δοξάτου σ’ ένα διαφορετικό μουσικό ταξίδι έτσι όπως δεν την έχουμε συνηθίσει. Ένα μουσικό απόγευμα με ήχους από τα παιδιά της φιλαρμονικής μας με την καθοδήγηση του μουσικού κυρίου Πασχάλη Αθανάσιου.
χώρος: κεντρική πλατεία Καλαμπακίου
 Παρασκευή 10 &Σάββατο 11 ΜΑΙΟΥ 7.30 το απόγευμα , «πλεύσεις παράδοσης» : 6ο παιδικό φεστιβάλ παραδοσιακών χορών – χώρος: κεντρική πλατεία Καλαμπακίου, για παιδιά 5 έως 15 χρονών, με τη συμμετοχή συλλόγων και χορευτικών συγκροτημάτων απ’ όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για μια μεγάλη συνάντηση Πολιτιστικών Συλλόγων, χορευτών και παιδιών που ενισχύει τους δεσμούς, προάγει τη συνεργασία και προσφέρει τη δυνατότητα σε συλλόγους να γνωριστούν, ν’ ανταλλάξουν εμπειρία και να αναζητήσουν νέους δρόμους συμπόρευσης. Για τους μικρούς χορευτές αποτελεί μια γιορτή, μια ευκαιρία να δείξουν τη δουλειά που έχουν κάνει με τους χοροδιδασκάλους τους, αλλά και μια ευκαιρία να γνωρίσουν παιδιά από άλλα μέρη της πατρίδας μας. Υπεύθυνη για την παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων η χοροδιδάσκαλος του συλλόγου μας, κα Βαρβάρα Παρασκευά
Συμμετέχουν :
o KUD LAZAR HREBELJANOVIC-BEOGRAD-SRBIJA Βελιγράδι, Σερβία
o Πολιτιστικός Σύλλογος Πετρούπολης Αττικής «Χοροέκφραση»
o Πολιτιστικός Σύλλογος Αμφιθέας Ιωαννίνων
o Πολιτιστικός Σύλλογος Μετσόβου
o Λαογραφικός Πολιτιστικός & Αθλητικός Όμιλος «Ο Περδίκκας» Κοζάνης
o Φιλοπρόοδος Σύλλογος Έδεσσας «Μ. Αλέξανδρος»
o Παμμικρασιατικός Σύλλογος Δράμας «Άγιος Χρυσόστομος»
o Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου Δράμας
 Κυριακή 12 ΜΑΙΟΥ 11 το πρωί: «χειροποιώ κοσμήματα, δημιουργώ το δώρο για τη γιορτή της μητέρας» . Μια πρωτότυπη δημιουργική δραστηριότητα για όλες τις ηλικίες από το εργαστήρι χειροποίητου κοσμήματος. Μικροί και μεγάλοι μπορούν να φτιάξουν μόνοι τους ένα κόσμημα για να το φορέσουν ή να το χαρίσουν, με την καθοδήγηση της δασκάλας κας Γκαϊτατζή Σταυρούλας και των εθελοντών του εργαστηρίου χειροποίητου κοσμήματος.
 Σάββατο 18 ΜΑΙΟΥ 11 το πρωί: «μια σβούρα γυρίζει και χρώμα σκορπίζει» τα παιδιά φτιάχνουν τις δικές τους σβούρες με απλά υλικά και βέβαια τις δοκιμάζουν για να δούμε ποια θα κάνει τις περισσότερες στροφές! Την επιμέλεια και την καθοδήγηση των παιδιών στην κατασκευή έχει η ζωγράφος κα Παρασίδου Σοφία και οι εθελοντές του εργαστηρίου ζωγραφικής.
 Κυριακή 19 ΜΑΙΟΥ 11-14 πρωί: 4ο τουρνουά σκάκι – χώρος: αίθουσα βιβλιοθήκης & καλών τεχνών του συλλόγου .
Τη διοργάνωση επιμελείται για το τμήμα σκάκι του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου ο κος Χρήστος Δεμιρτζόγλου. Μια ευκαιρία για γνωριμία με το καταπληκτικό αυτό άθλημα, αλλά και ένας ευγενής αγώνας μεταξύ των μικρών αθλητών που συμμετέχουν από αθλητικούς συλλόγους της ευρύτερης περιοχής.
 Δευτέρα 20 Μαΐου, απόγευμα: εσπερινός στο εκκλησάκι των Αγίων Κων/νου και Ελένης
 Κυριακή 20 & Δευτέρα 21 ΜΑΙΟΥ 8.30 το βράδυ: Παραδοσιακοί χοροί – χώρος: κεντρική πλατεία Καλαμπακίου
Έναρξη των πανηγυρικών εκδηλώσεων με τη χορωδία του Καλαμπακίου
Δράσεις με παραδοσιακά παιχνίδια από τα μικρά χορευτικά τμήματα του Συλλόγου . Παρουσίαση Taekwondo από τους μικρούς αθλητές του Αθλητικού Συλλόγου Taekwondo Καλαμπακίου με την καθοδήγηση του προπονητή κου Πουγιουκίδη Γιώργου.
Παραδοσιακοί χοροί από τα εφηβικά και τα τμήματα ενηλίκων του συλλόγου μας. Υπεύθυνοι για την παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων οι χοροδιδάσκαλοι του συλλόγου μας, Βαρβάρα Παρασκευά και Παναγιώτης Τσιμπερίδης.
 21 ΜΑΙΟΥ πρωί: Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι των Αγίων Κων/νου & Ελένης..
 Σάββατο 25 ΜΑΙΟΥ 7 το βράδυ, «ανάπλους γεύσεων» : 5ο φεστιβάλ παραδοσιακών γεύσεων -χώρος: κεντρική πλατεία Καλαμπακίου.
Συνήθως επιλέγουμε το κρασί που θα συνοδέψει το φαγητό μας. Φέτος μαγειρεύουμε «ανάποδα», με βάση το κρασί!
Επώνυμα οινοποιεία της περιοχής μας αλλά και πιο μακρινά συνεργάζονται με συλλόγους και ομάδες γυναικών για να παρασκευαστούν πιάτα που θα αναδεικνύουν τα αρώματα και τη γεύση των δικών μας κρασιών σε έναν πρωτότυπο διαγωνισμό γεύσης που θα …συζητηθεί.
Κριτική επιτροπή η σχολή chef «Πανδαισία»
 26 ΜΑΙΟΥ 10.00 το πρωί, 3ος Ποδηλατικός γύρος Καλαμπακίου
Ποδήλατο για όλους με όλους. Για μια ακόμη χρονιά μικροί και μεγάλοι, γονείς, παιδιά, παππούδες και γιαγιάδες θα κάνουμε την ανοιξιάτικη βόλτα μας με το ποδήλατο.
Παράλληλα, ποδηλατώντας θα αναπτυχθεί και η πρώτη φάση μιας νέας δράσης της ομάδας του παιδικού τμήματος βιβλιοθήκης του συλλόγου μας «Γράφω τη γεωγραφία του τόπου μου, στο χθες και στο σήμερα» . Στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τον τόπο τους και την ιστορία του. Στην πρώτη αυτή φάση θα γίνει φωτογράφηση σημαντικών για το χωριό περιοχών και θέσεων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την κοινωνική ,κοινοτική, οικονομική και πολιτιστική διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του.
 26 ΜΑΙΟΥ 8.30 το βράδυ «φιλντισένιο καραβάκι» ένα ταξίδι με ρότα τους στίχους του Ν. Γκάτσου και τις μουσικές των μεγάλων μας συνθετών: Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Κηλαηδόνης….. μια βραδιά αφιερωμένη στην ποίηση και τη μουσική γεμάτη φως, κόντρα στο μουσικό σκοτάδι που φυτρώνει γύρω μας. Γιατί «όποιος ψηλά δεν πέταξε δεν ξέρει τι `ναι κάστρο κι όποιος το φως δεν άγγιξε ποτέ δε γίνεται άστρο».
Συντελεστές
Καλλιτεχνική επιμέλεια : Σάκης Τσότογλου
Κιθάρα : Τάσος Ευδοκίου, Παντελής Βασίλας
Αρμόνιο : Αιμίλιος Σωτηρίου
Μπουζούκι : Σάκης Τσότογλου
Τραγουδούν: Ρένα Μουτσάκη, Τζένη Παπαδοπούλου, Γιώτης Βασίλας, Σάκης Τσότογλου
Επιμέλεια κειμένων και παρουσίασης: Νίκος Παπακώστας, Αθανασία Θεοδωρίδου
Απαγγελία, αφήγηση: Ρένα Μουτσάκη, Νίκος Παπακώστας
Όλοι οι συντελεστές της βραδιάς προσφέρουν εθελοντικά το μεράκι, τη δουλειά και την ευαισθησία τους
Το Δ.Σ. του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου ευχαριστεί θερμά όλους τους συνδιοργανωτές φορείς, όλους τους χορηγούς, χωρίς τη στήριξη των οποίων δε θα ήταν δυνατή η διοργάνωση των εκδηλώσεων, καθώς και όλους τους συλλόγους, συνεταιρισμούς, οινοποιεία και φορείς που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις. Ακόμη, όλους τους υπεύθυνους και τους υπαλλήλους του Δήμου που στήριξαν την προσπάθεια και εργάστηκαν με ζήλο για την επιτυχία της. Και βέβαια, ιδιαίτερα ευχαριστούμε όλους τους δασκάλους και υπεύθυνους των τμημάτων του Συλλόγου, όλους τους εθελοντές, τα μέλη και τους φίλους , όλα τα παιδιά και τους ενήλικες που συμμετέχουν στα τμήματα χορού, ζωγραφικής, χειροποίητου κοσμήματος, χειροτεχνίας, σκάκι, παραδοσιακών γεύσεων και βιβλιοθήκης για το μεράκι και την αυταπάρνηση με τα οποία δούλεψαν για να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε γι άλλη μια φορά μια άψογη διοργάνωση.
Για το Δ.Σ. του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου
Η πρόεδρος Η γραμματέας
Αθανασία Θεοδωρίδου Μαρία Καμπουρίδου
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Αθανασία Θεοδωρίδου τηλ. 25210 52239 και 6972992229 e- mail: aththe40@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: