.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Απόβλητα προϊόντων παραγωγής μπαταριών εναποθέτει εταιρεία ανακύκλωσης στο Δοξάτο(;) ΠΗΓΗ: http://www.proinos-typos.gr/gr/index.php?option=com_content&view=article&id=15361%3A2016-09-27-12-15-32&catid=45%3Athemaproinoutypou&Itemid=107&utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Σύμφωνα με έγγραφο της Οικολογικής Κίνησης Δράμας
προς την ΠΑΜΘ
 
Απόβλητα προϊόντων παραγωγής μπαταριών
εναποθέτει εταιρεία ανακύκλωσης στο Δοξάτο(;)
Νταγκλής: «Από το Υπουργείο, τα απόβλητα, είναι χαρακτηρισμένα ως μη επικίνδυνα»
ΠΑΡ.ΠΕΡ.Τ. Α.Ε.: «Θα πράξουμε παν ό, τι νόμιμο, ως έχουμε επαγγελματική και ηθική υποχρέωση, επιφυλασσόμενοι ταυτόχρονα παντός νομίμου δικαιώματος μας, ιδιαιτέρως όσον αφορά στη φήμη της εταιρίας μας».
 
 TYRE22
Του Θανάση Πολυμένη
 
ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ θέμα φέρνει στη δημοσιότητα η Οικολογική Κίνηση Δράμας, αναφορικά με το θάψιμο αποβλήτων από εταιρεία ανακύκλωσης στο Δοξάτο, στη μέση του κάμπου της Δράμας, «επικίνδυνων» αποβλήτων παραγωγής μπαταριών, όπως αναφέρει σε έγγραφό της.
Η Οικολογική Κίνηση, μετά από καταγγελίες που δέχθηκε από κατοίκους του Δοξάτου προχώρησε στην αποστολή εγγράφου προς το Τμήμα Περιβάλλοντος και Σχεδιασμού της ΠΑΜΘ. Στο έγγραφό της περιγράφει το θέμα και καταλήγει στην εκτίμηση ότι τα συγκεκριμένα απόβλητα δε θα πρέπει να μεταφέρονται στον συγκεκριμένο χώρο της εταιρείας και ότι θα πρέπει άμεσα να σταματήσει η εναπόθεσή τους στο κέντρο του κάμπου της Δράμας, ιδιαίτερα βάσει της αρχής πρόληψης, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει.


Η Οικολογική Κίνηση Δράμας, επισημαίνει στην επιστολή που έστειλε στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, ότι «κατόπιν καταγγελιών κατοίκων του Δημοτικού Διαμερίσματος Δοξάτου για την εναπόθεση μεγάλων ποσοτήτων «επικίνδυνων» αποβλήτων στο χώρο της εταιρείας ΠΑΡ.ΠΕΡ.Τ. ΑΕ, διαπιστώθηκε εκ μέρους της Οικολογικής Κίνησης Δράμας, πως πράγματι γίνεται μεγάλη εναπόθεση βιομηχανικών υπολειμμάτων της εταιρείας TOSOH HELLAS (εταιρεία παραγωγής προϊόντων για παραγωγή μπαταριών).»
Η τοποθέτηση της ΠΑΡ.ΠΕΡ.Τ. Α.Ε.
Η εφημερίδα μας επικοινώνησε χθες με την εταιρεία ΠΑΡ.ΠΕΡ.Τ. Α.Ε., προκειμένου να ζητήσει την τοποθέτησή της στο περιεχόμενο του εν λόγω εγγράφου της Οικολογικής Κίνησης Δράμας. Εγγράφως λάβαμε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, κ. Νίκο Κασιμίδη την τοποθέτηση που ακολουθεί: «Σήμερα την 26-9-2016 περιήλθε σε γνώση μας το από 26-9-2016 και με αριθμό πρωτοκόλλου 21 Δελτίο Τύπου της Οικολογικής Κίνησης Δράμας, το οποίο κοινοποιήθηκε μεταξύ άλλων και στον τοπικό τύπο του Νομού Δράμας. Ενόψει αυτού, δηλώνουμε ότι θα πράξουμε παν ό, τι νόμιμο, ως έχουμε επαγγελματική και ηθική υποχρέωση, επιφυλασσόμενοι ταυτόχρονα παντός νομίμου δικαιώματος μας, ιδιαιτέρως όσον αφορά στη φήμη της εταιρίας μας».
Οι τοποθετήσεις των κ.κ. Μπακιρτζή
και Νταγλή από την Οικολογική
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο της Οικολογικής Κίνησης Δράμας κ. Ανδρέα Μπακιρτζή, μάς είπε ότι πρόκειται για υπολείμματα επεξεργασίας υλικών για την κατασκευή μπαταριών, ενώ δεν είναι γνωστό αν είναι όντως επικίνδυνα ή όχι. «Το γεγονός όμως ότι σε δύο περιπτώσεις έγινε ανάκληση της άδειας ταφής των υλικών αυτών στου Ταγαράδες αλλά και στο Λιτόχωρο, θεωρούμε ότι πρέπει να ψάξουμε τι ακριβώς συμβαίνει μ’ αυτό», μας είπε ο κ. Μπακιρτζής. Σημείωσε επίσης ότι για το θέμα επικοινώνησαν και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου του Δοξάτου, οι οποίοι δήλωσαν την ανησυχία τους για το θέμα αυτό.
Επίσης, σε επικοινωνία που είχαμε με το στέλεχος της Οικολογικής κ. Νταγκλή, μας είπε ότι «από το Υπουργείο, τα απόβλητα, είναι χαρακτηρισμένα ως μη επικίνδυνα. Ο συγκεκριμένος κωδικός αναφέρει ότι πρόκειται για μη επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα. Εμείς εδώ όμως, τα δεχθήκαμε με ελαφρά την καρδία! Σε δύο περιπτώσεις όμως, ανακλήθηκε η άδεια ταφής τους που είχε δοθεί. Να πούμε επίσης, ότι εδώ στη Δράμα, η εταιρεία που εδρεύει στο Δοξάτο, τα παίρνει χωρίς καν περιβαλλοντικούς όρους. Και μάλιστα, αυτό που τονίζουμε είναι ότι το ένα καταμεσής του κάμπου και το άλλο σε ένα λατομείο που δεν είχε και πρόβλημα», επισημαίνει ο κ. Νταγκλής ενώ τονίζει ιδιαίτερα: «Δεν γίνονται μετρήσεις εδώ όταν έρχονται τα υλικά στο χώρο. Οι μετρήσεις γίνονται στο χώρο της TOSOH HELLAS. Η διαφορά είναι ότι, όταν μεταφέρονται εδώ, έρχονται μαζί με χώμα, οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε μετρήσεις εδώ, για να διαπιστώσουμε το πόσο επικίνδυνα είναι ή όχι. Όλα αυτά γίνονται όμως στα πλαίσια της πρόληψης. Έστω και λίγο να είναι επικίνδυνα, καλύτερα να το προλάβουμε από τώρα, πριν είναι αργά. Ας λάβουμε τα μέτρα μας, μην δημιουργηθεί μία στο εκατομμύρια, πρόβλημα! Αυτό θέλουμε να τονίσουμε με την επιστολή μας στην Περιφέρεια».
Σε άλλο του σχόλιο, ο κ. Νταγκλής επισημαίνει ότι, «αυτά τα υλικά χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή της προβλήτας στη Θεσσαλονίκη. Εκεί όμως τοποθετήθηκε τσιμέντο, ανάμεσα αυτό το υλικό και από πάνω πάλι τσιμέντο. Εκεί βέβαια δεν υπάρχει πρόβλημα, τσιμέντο πάνω, τσιμέντο κάτω δεν είναι θέμα». Να σημειώσουμε επίσης, ότι, το υλικό αυτό μεταφέρεται χύμα σε φορτηγά και όχι σε κιβώτια.
Όπως σημειώνεται στην επιστολή, «η TOSOH HELLAS αποπειράθηκε και στο παρελθόν να διοχετεύσει τα συγκεκριμένα βιομηχανικά υπολείμματα στην αποκατάσταση του ΧΥΤΑ των Ταγαράδων στην κοινότητα Θέρμης αλλά με την υπ’ αριθμ. 5388/22.8.2014 απόφαση του Φο.Δ.Σ.Α. Κεντρικής Μακεδονίας έγινε αναστολή ισχύος της αρχικής 389/2014 απόφασης για διάθεση των προϊόντων στις εργασίες αποκατάστασης του ΧΥΤΑ Ταγαράδων. Επιπλέον, η  TOSOH HELLAS αποπειράθηκε το 2012, να διοχετεύσει τα ως άνω προϊόντα της για την αποκατάσταση λατομείου στη θέση Γούρνες Λιτόχωρου Πιερίας. Ωστόσο, με την 148931/6742 γνωμοδότηση του τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας επιβλήθηκε η εφαρμογή / τήρηση σειράς αυστηρών μέτρων και συγκεκριμένων ποσοτήτων τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν κατά την διάρκεια της αποκατάστασης του λατομείου.»
Τέλος, στην επιστολή της Οικολογικής Κίνησης, επισημαίνει την «μεγάλη ανησυχία της τοπικής κοινωνίας και λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι εγκαταστάσεις της εταιρείας ΠΑΡ.ΠΕΡ.Τ. ΑΕ βρίσκονται στο κέντρο της πεδιάδας της Δράμας, θεωρούμε ότι πρέπει στα πλαίσια της πρόληψης να επανεξετασθεί η απόφαση τροποποίησης της με αριθ. πρ. 2285/27.7.2015 Α.Ε.Π.Ο. της ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.ΣΧ. με την οποία αίρονταν η απαγόρευση εναπόθεσης αποβλήτων από ανόργανες χημικές διεργασίες (ΚΩΔ και ΕΚΑ 060314).
Για τους λόγους αυτούς: θεωρούμε ότι τα συγκεκριμένα απόβλητα δεν θα πρέπει να μεταφέρονται στον συγκεκριμένο χώρο της εταιρείας και θα πρέπει άμεσα να σταματήσει η εναπόθεση τους στο κέντρο του κάμπου της Δράμας, ιδιαίτερα βάσει της αρχής πρόληψης».
ΠΗΓΗ: http://www.proinos-typos.gr/gr/index.php?option=com_content&view=article&id=15361%3A2016-09-27-12-15-32&catid=45%3Athemaproinoutypou&Itemid=107&utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: