.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

8ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Η «καρδιά» του Πόντου θα χτυπά το Σαββατοκύριακο στην Προσοτσάνη

8ο Παιδικό - Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών
Η «καρδιά» του Πόντου θα χτυπά
το Σαββατοκύριακο στην Προσοτσάνη 
PROVES_XOROY
Θα συμμετάσχουν 295 παιδιά από τους συλλόγους της Δράμας και 400 από τους συλλόγους της ΑΜΘ

Το 8ο Παιδικό - Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Αν. Μακεδονίας & Θράκης της Π.Ο.Ε, διοργανώνουν η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, σε συνεργασία με το Δήμο Προσοτσάνης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Απριλίου, στις 6.30 το απόγευμα, στο κλειστό γυμναστήριο της Δ.Κ. Προσοτσάνης.


Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την Παρασκευή 15 Απριλίου, στις 8.30 το βράδυ, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Δημοτικής Κοινότητα Προσοτσάνης , θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα: «Η εγκατάσταση των προσφύγων το 1922 και η συμβολή τους στην οικονομική και πνευματική ανάπτυξη της Ελλάδας, με ομιλητή τον κ. Κυριάκο Στ. Χατζηκυριακίδη, Δρ. Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ θα ακολουθήσει ποντιακό παρακάθ’ .
Το Σάββατο 16 του μηνός, το πρόγραμμα ξεκινάει στις 5.30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί πορεία των Συλλόγων από κεντρικές οδούς της Δ.Κ. Προσοτσάνης και αντάμωμα στην Κεντρική πλατεία. Στην συνέχεια, στο κλειστό Γυμναστήριο της Δ.Κ. Προσοτσάνης, στις 6.30 το απόγευμα, θα γίνει η είσοδος των χορευτών όλων των σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι Σύλλογοι, θα χορέψουν τον χορό «Ομάλ Μονόν». Στο τραγούδι, θα συμμετέχουν οι: Κώστας Δημητριάδης, Άλκης Κεφαλίδης, Κώστας Πηλικίδης, Νίκος Τσαγγαλίδης, στη λύρα οι: Κωνσταντίνος Αθανασιάδης, Τριαντάφυλλος Καρπουζίδης, Γιώργος Λαζαρίδης, και στο νταούλι οι: Παναγιώτης Αθανασιάδης, και ο Κωνσταντίνος Εμεξίδης. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει βράβευση σπουδαίων προσωπικοτήτων ποντιακής καταγωγής. Ακολούθως, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με τραγούδι από πόντιους καλλιτέχνες, όπου στο τραγούδι θα συμμετέχει ο Κώστας Πηλικίδης, στη λύρα ο Γιώργος Αυγητίδης, και στο νταούλι ο Παναγιώτης Αθανασιάδης.
Στη συνέχεια, θα γίνει παρουσίαση χορών από τα Ποντιακά Σωματεία της Θράκης, με τους χορούς: Γιουβαρλαντούμ - Ακ Νταγ Ματεν (Λύρα: Γιώργος Κελεσίδης), Διπάτ΄Τραπεζούντας (Λύρα: Σίμος Αναστασιάδης), Τριάρ΄ Σεβάστειας (Λύρα: Γιώργος Κουμουλίδης), Από παν και κα –Ακ Νταγ Ματεν (Λύρα: Γιώργος Κελεσίδης), Εμπροπισ΄ Παμποντιακός (Λύρα: Παναγιώτης Σιδηρόπουλος, και στο νταούλι θα συμμετέχουν οι: Μαρία Αποστολίδου, Γιώργος Δαλάτσης, και ο Κώστας Ταρμαντίδης. Συντονιστές χοροδιδάσκαλοι οι: Στέλιος Νικολάου, και η Μαρία Τριανταφυλλίδου.
Θα ακολουθήσει, τραγούδι από πόντιους καλλιτέχνες, στο τραγούδι θα συμμετέχει ο Νίκος Τσαγγαλίδης, στη λύρα ο Χαράλαμπος Ζερζελίδης, και στο νταούλι ο Παναγιώτης Αθανασιάδης.
Στη συνέχεια, θα γίνει παρουσίαση χορών από τα Ποντιακά Σωματεία του Ν. Καβάλας, με τους χορούς: Τρυγόνα Τραπεζούντας (Λύρα: Παυλίδης), Τσουρτούγουζους (Λύρα: Θεοδόσης Ανούσογλου), Ούτσαϊ (Λύρα: Μίλτος Μπατάκογλου), Τικ Τόνγιας (Λύρα: Χάρης Πογαρίδης), Σαρίκουζ (Λύρα: Στράτος Στόικος), στο τραγούδι η Εβιάνα Πουρτσαιτίδου, στο νταούλι ο Γιάννης Ιωσηφίδης, ενώ συντονιστές χοροδιδάσκαλοι είναι οι: Μαρία Αθανασιάδου, Ματθαίος Καλτσίδης, και η Ματίνα Τσουλφίδου.
Θα ακολουθήσει τραγούδι από πόντιους καλλιτέχνες, όπου στο τραγούδι θα συμμετέχει ο Κώστας Δημητριάδης, στη λύρα ο Γιώργος Αμπεσλίδης, και στο νταούλι ο Παναγιώτης Αθανασιάδης.
Τέλος, θα γίνει παρουσίαση χορών από τα Ποντιακά Σωματεία Ν. Δράμας, με τους χορούς: Ομάλ Κάρς ( Λύρα: Τάσος Μωυσιάδης, Τραγούδι: Σιμάκος Σπυριδόπουλος), Πατούλα Ανατολικού Πόντου (Λύρα: Τάσος Μωυσιάδης), Τεκ Καϊτέ ή Μονόν Χορόν Πάφρας (Λύρα: Παναγιώτης Παντελίδης), Ανεφορίτ’σσα Γαλίαινας (Λύρα: Γιώργος Λαζαρίδης, Τραγούδι: Σιμάκος Σπυριδόπουλος), Κωνσταντίν Σάββας ή Οσμάν Αγάς Πάφρας (Λύρα: Παναγιώτης Παντελίδης), στο νταούλι θα συμμετέχουν οι Παναγιώτης Αθανασιάδης, Γιώργος Αυγητίδης, Φώτης Βαμβακίδης, Νικόλαος Σύρτας, και ο Στέλιος Τσεντεμεΐδης, ενώ συντονιστές χοροδιδάσκαλοι είναι οι: Δέσποινα Αμπρικίδου, Τάσος Κωστελίδης, Ράνια Κοσμίδου, και η Δέσποινα Τσαλίδου.
Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει τραγούδι από πόντιους καλλιτέχνες, όπου στο τραγούδι θα συμμετέχει ο Άλκης Κεφαλίδης, στη λύρα ο Χαράλαμπος Ζερζελίδης, και στο νταούλι ο Παναγιώτης Αθανασιάδης.
Την εκδήλωση, θα παρουσιάσουν οι κυρίες, Σοφία Συμεωνίδου και Ελισάβετ Γεωργιάδου.
ΠΗΓΗ: http://www.proinos-typos.gr/gr/index.php?option=com_content&view=article&id=14238%3A8-----lr--------&catid=45%3Athemaproinoutypou&Itemid=107&utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: