.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ - ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 38


           
ΔΗΜΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 38
Επικίνδυνη για την Δημόσια υγεία ολιγωρία, αδιαφορία και αμέλεια της Δημοτικής Αρχής.

Στις 2-11-2015 υποβάλαμε γραπτό αίτημα στη δημοτική Αρχή του Δήμου Δοξάτου να μας παραδώσει όλα τα στοιχεία του Δήμου που αφορούν την ποιότητα του νερού της Δ.Ε. Καλαμπακίου.
Μετά από δύο μήνες (!) στις αρχές του 2016 μας δόθηκαν τα στοιχεία.
Μετά από έρευνα στα αρχεία που τηρούνται στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Δοξάτου αλλά και από άλλες πηγές, διαπιστώσαμε έκπληκτοι, και λυπούμαστε γι΄ αυτό, ότι πολύ λίγα και μάλιστα επιλεκτικά στοιχεία μας παρέδωσε η Δημοτική μας Αρχή.
Διαπιστώσαμε λοιπόν ότι:




Η Δημοτική Αρχή είναι υποχρεωμένη να διενεργεί δειγματοληπτικούς και εργαστηριακούς ελέγχους στο πόσιμο νερό που διαθέτει στους δημότες. Ο Δήμος Δοξάτου, όπως και όλοι οι δήμοι του νομού, αναθέτει τη διενέργεια των εργαστηριακών ελέγχων σε διαπιστευμένο ιδιωτικό εργαστήριο. Το 2015 ο Δήμαρχος Δοξάτου δεν προχώρησε, ως όφειλε, σε καμία σύμβαση με ιδιωτικό εργαστήριο για τον έλεγχο της ποιότητας του νερού. Αυτό είχε ως συνέπεια να μην γίνει από το Δήμο Δοξάτου κανένας έλεγχος ποιότητας νερού το έτος 2015, κάτι που γινόταν ανελλιπώς μέχρι και το 2014. Οι μοναδικοί έλεγχοι της ποιότητας του πόσιμου νερού από το Δήμο Δοξάτου έγιναν μόνο μετά από τις υποδείξεις της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Δράμας και μόνο αφού διαπιστώθηκε σοβαρό πρόβλημα στην ποιότητα του πόσιμου νερού της ΔΕ Καλαμπακίου.
Να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι που διενεργεί η Περιφέρεια έχουν ελεγκτικό χαρακτήρα και δε μπορούν σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουν τους τακτικούς ελέγχους που οφείλει να διενεργεί ο Δήμος Δοξάτου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην ελέγχεται η ποιότητα του πόσιμου νερού στο Δήμο.
Η Δημοτική Αρχή, και ιδιαίτερα ο Δήμαρχος, όχι μόνο δεν προέβη σε τακτικούς εργαστηριακούς ελέγχους, ως όφειλε για το έτος 2015, αλλά και στην περίπτωση της βλάβης του χλωριωτή που χλωριώνει το πόσιμο νερό της Δημοτικής Ενότητας Καλαμπακίου και της Μαυρολεύκης, την οποία πληροφορήθηκε στις 23-9-2015, επέδειξε απίστευτη αδιαφορία και δεν προέβη στην άμεση επισκευή του χλωριωτή.
Ένα σχεδόν ολόκληρο μήνα μετά τη βλάβη, αφού η Δημοτική Αρχή δεν προέβη σε καμία ενέργεια, στις 20-10-2015, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Δράμας, ο Δήμαρχος Δοξάτου πληροφορήθηκε ότι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα στην ποιότητα του πόσιμου νερού στη ΔΕ Καλαμπακίου. Την ημέρα εκείνη αποφάσισε (!)  ο Δήμαρχος Δοξάτου να προχωρήσει σε ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος που ήδη γνώριζε (επισκευή χλωριωτή, εργαστηριακοί έλεγχοι κλπ).
            Η Ανοιχτή Παρέμβαση πιστεύει απόλυτα  ότι η υγεία των Δημοτών μας δεν είναι παιχνίδι στα χέρια της Δημοτικής Αρχής, αλλά υπέρτατο αγαθό. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να παίζουμε με αυτήν, παρά μόνο να την προασπίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο.
Άγιος Αθανάσιος,  25 Φλεβάρη 2016
                                                        Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της
                                                           ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
                                                          Βούλα Καραγιαννίδου - Συμεωνίδου
                                                          Ελένη Κωνσταντινίδου

                                                                      Μιχάλης Γ. Παπάζογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: