.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 108 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΖΕΙ ΤΟ 23% ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ...


Μεταφέρω από την ιστοσελίδα της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας και αξίζει τον κόπο να διαβάσετε το άρθρο προσεκτικά.

Τα συνδικάτα κρούουν συναγερμό για εισοδήματα και τιμές πριν το χειμώνα 

© Φωτογραφία: BGNES
Αναμένουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα διατηρηθεί η τάση για άνοδο των τιμών και το κόστος ζωής, λέει ο Πλάμεν Ντιμιτρόφ, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συνδικάτων Βουλγαρίας
Πλησιάζει ο χειμώνας, που πάντοτε είναι δύσκολη εποχή για τους Βουλγάρους και θέτει σε δοκιμασία τα οικονομικά των νοικοκυριών. Ακόμη πιο δύσκολος θα είναι ο χειμώνας για το 23% των βουλγαρικών νοικοκυριών που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Ένα μεγάλο μέρος των υπόλοιπων Βουλγάρων ήδη καταφεύγουν στις μικρές τραπεζικές καταθέσεις τους για να καλύψουν τα έξοδά τους λόγω της αύξησης των τιμών, ισχυρίζονται τα συνδικάτα στην τελευταία έρευνα των καταναλωτικών τιμών και του κόστους ζωής. 




Ένα άτομο στα τέλη του β' τριμήνου της χρονιάς χρειάζεται πλέον 562 λέβα ή 287 ευρώ περίπου για να ζει ομαλώς, σύμφωνα με τα βουλγαρικά στάνταρ, σχολιάζουν οι εμπειρογνώμονες της Συνομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συνδικάτων Βουλγαρίας.

Μια οικογένεια με δύο παιδιά χρειάζεται 2.250 λέβα ή 1150 ευρώ το μήνα για τρόφιμα, έξοδα του σπιτιού, ενδύματα, υποδήματα, υγειονομικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2011, η ζωή ακρίβυνε κατά σχεδόν 6%.

Οι αιτίες είναι το άλμα των τιμών από την 1η Ιουλίου της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου, του πόσιμου νερού, η ανατίμηση των καυσίμων στις διεθνείς αγορές, που είναι παράγοντας-κλειδί για τον άνοδο του πληθωρισμού. Οι αμοιβές εργασίας στη χώρα πάγωσαν από το 2009 και από τότε το κόστος ζωής έχει αυξηθεί κατά 17,6%, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία.

"Αναμένουμε, λέει ο Πλάμεν Ντιμιτρόφ, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συνδικάτων Βουλγαρίας - ότι μέχρι το τέλος του έτους θα διατηρηθεί η τάση για άνοδο των τιμών και το κόστος ζωής σε ετήσια βάση - Δεκέμβριο του 2012 έναντι του Δεκεμβρίου 2011 - θα αυξηθεί κατά 6%. Το αναμένουμε όχι για το γεγονός, ότι θα αυξάνονται οι μισθοί ή οι συντάξεις, επειδή δε θα αυξηθούν τον Δεκέμβριο, αλλά ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών των καυσίμων, της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και λόγω των υψηλών τιμών των δημητριακών στις διεθνείς αγορές. Όλα αυτά θα επηρεάσουν τις τιμές του ψωμιού, των ζυμαρικών, του γάλακτος, των γαλακτοκομικών προϊόντων, του κρέατος, των αλλαντικών και των μεταφορών".

Η αμοιβή εργασίας παραμένει η βασική πηγή εισοδήματος για τους Βουλγάρους. Παρά την ελάχιστη άνοδο της τάξεως του 6,6% σε σχέση με το περασμένο έτος, ο μέσος μισθός είναι 622 λέβα ή 318 ευρώ.

"Το 27% των εργαζομένων Βουλγάρων εξακολουθεί να πληρώνεται χαμηλά", επισημαίνει ο Πλάμεν Ντιμιτρόφ. "Πρόκειται για τους λεγόμενους φτωχούς εργαζόμενους, που είναι 650 χιλιάδες άτομα περίπου. Σε κάποιους κλάδους παρατηρείται και πτώση των πραγματικών μισθών. Για παράδειγμα, στον κατασκευαστικό κλάδο η πτώση είναι 5% περίπου, ανεξάρτητα από τη μείωση του αριθμού των απασχολούμενων στον κλάδο".

Κάτω από τα όρια της φτώχειας του 213 λέβα ή 108 ευρώ πλέον ζει 23% του πληθυσμού ή 1 εκατομμύριο 660 χιλιάδες άτομα. Με κατά κεφαλήν εισόδημα έως 290 λέβα ή 148 ευρώ ζει το 50% περίπου των νοικοκυριών στη χώρα.

Μόλις το 16% έχει εισόδημα, μεγαλύτερο από το κόστος ζωής. Η αύξηση των εξόδων επηρεάζει τις αποταμιεύσεις των Βουλγάρων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Βουλγαρίας, το 75% των αποταμιεύσεων αυτών είναι έως 1.000 λέβα ή 500 ευρώ και οι τόκοι δεν μπορούν να καλύψουν τους ανοδικούς ρυθμούς του πληθωρισμού.
Γι’ αυτό, σύμφωνα με τα συνδικάτα, είναι αδικαιολόγητες οι προθέσεις της κυβέρνησης να καθιερώσει φόρο στους τόκους των τραπεζικών καταθέσεων των πολιτών, από τον οποίο τα αναμενόμενα έσοδα στον προϋπολογισμό θα είναι 120 εκατομμύρια λέβα ή 60 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Τα συνδικάτα εμμένουν στη καθιέρωση φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές, τα έσοδα από το οποίο στον προϋπολογισμό θα είναι 180 εκατομμύρια λέβα ή 90 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Mετάφραση: Ντενίτσα Σοκόλοβα

Δεν υπάρχουν σχόλια: