.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Τι κάνει σήμερα ο Πασχάλης;

ΠΗΓΗ: http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/608721/ti-kanei-simera-o-pashalis-/
Τι κάνει σήμερα ο Πασχάλης;

Ο γνωστός μουσικός αποκαλύπτει τα σχέδιά του στο newsbeast.gr

Ο Πασχάλης γεννήθηκε στο Δοξάτο του νομού Δράμας. Ο πατέρας του, Γιάννης, είχε καταγωγή από την Ανατολική Θράκη και η μητέρα του, Βασιλική, Μακεδόνισσα, από τον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών.

Στα μέσα της δεκαετίας του ΄50 η πολύτεκνη οικογένειά του, τέσσερα αγόρια και ένα κορίτσι, εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη. 

Η παγκόσμια μουσική επανάσταση των Beatles και των Rolling Stones βρήκε τον Πασχάλη στην εφηβεία και δεν τον άφησε ανεπηρέαστο. Στα δεκαέξι του χρόνια δημιούργησε το πρώτο του συγκρότημα, τους Drugstoremen, μετά τους Brahms και στα δεκαοκτώ του τους Olympians. Tραγουδιστής και μπασίστας του θρυλικού πλέον αυτού συγκροτήματος, έγραψε το τραγούδι «Ο Τρόπος» (μουσική και στίχους), το οποίο έφερε την επανάσταση στην μοντέρνα ελληνική μουσική. Για πρώτη φορά, όπως αναφέρει στο βιογραφικό του, τραγουδήθηκαν ελληνικοί στίχοι σε ποπ τραγούδι, χωρίς αυτό να ακούγεται αστείο. 



Η απλότητα και η ανεπιτήδευτη ερμηνεία του Πασχάλη, έβαλε τις βάσεις για την εξέλιξη των ελληνικών στίχων στην ποπ και αργότερα στην ροκ μουσική.

Συνθέτης και στιχουργός πολλών επιτυχιών των Olympians, ο Πασχάλης ξεδίπλωσε από πολύ νωρίς το ταλέντο του, που αναγνωρίστηκε στις 5 Οκτωβρίου του 1966 στην «Χρυσή Βραδιά» στο Καλλιμάρμαρο, όπου 60.000 θεατές, αποθέωσαν και έδωσαν το πρώτο βραβείο στους Θεσσαλονικείς Olympians και τον Πασχάλη.

Το 1967-68 υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στην Αεροπορία στην Λάρισα, ενώ παράλληλα συνέχιζε την πορεία του με το συγκρότημά του ως το 1971, που διέλυσε οριστικά.
Το 1969 έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης με το τραγούδι «Μίλησε λίγο» σε μουσική Γιώργου Χατζηνάσιου και στίχους Νίκου Ελληναίου. 

Το 1971 με τη διάλυση των «Olympians» επιχείρησε να εγκαταλείψει τη μουσική και να ασχοληθεί με τη βιοτεχνία πλαστικών ειδών.

Το χειμώνα του 1972 μετά από παρότρυνση της δισκογραφικής του εταιρείας, πήρε την μεγάλη απόφαση και κατέβηκε στην Αθήνα για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του σαν σόλο τραγουδιστής. 

Η επιτυχία ήρθε αμέσως. «Τρέξε μεσ’ στην συντροφιά μας να μπεις», «Jesus Christo», «Ουρανέ που περνάς», «Το τραγούδι μου» και πολλές άλλες χρυσές επιτυχίες που έκαναν τον Πασχάλη, το ίνδαλμα της νεολαίας της δεκαετίας του ΄70, που οι εμφανίσεις του απαιτούσαν την παρουσία της αστυνομίας, αφού οι αναρίθμητες θαυμάστριές του πάθαιναν, κυριολεκτικά, στην θέα του, υστερία.

Το 1975 μετά από πρόσκληση του παραγωγού και συνθέτη Λέο Λέανδρου, πατέρα της Βίκυ Λέανδρος, πήγε στην Γερμανία και ηχογράφησε τέσσερις δίσκους 45 στροφών στα γερμανικά. 
Τα τραγούδια «Oh Maria», και «Weine nicht mama» κατάφεραν να μπουν μέσα στα δέκα πρώτα του γερμανικού hit parade. 
Παρά την επιτυχία που σημείωσε εκεί ο Πασχάλης, την ίδια χρονιά, επέστρεψε στην Ελλάδα για να παντρευτεί την αγαπημένη του Αλίκη, ύστερα από δεσμό 8 ετών. Την επόμενη χρονιά, γεννήθηκε η κόρη του Ζίνα, που αργότερα, το 1992, την γνώρισε δίπλα του το πανελλήνιο, στην μεγάλη επιτυχία «Οι καταπληκτικοί» των Αλέξη Παπαδημητρίου και Εύης Δρούτσα.

Το 1977 σταθμός στην καριέρα του, η Γιουροβίζιον, όπου μαζί με τους Ρόμπερτ Ουΐλλιαμς, Μπέσσυ Αργυράκη και Μαριάννα Τόλη εκπροσώπησε την Ελλάδα με το τραγούδι του Γιώργου Χατζηνάσιου και της Σέβης Τηλιακού «Μάθημα Σολφέζ». 

Η επιτυχημένη πορεία του Πασχάλη συνεχίστηκε με πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως Αμερική, Αυστραλία, Γερμανία, Αγγλία και Κύπρο και με εμφανίσεις στα μεγαλύτερα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας, «Δειλινά», «Νεράιδα», «Φαντασία», «Στορκ». Συνέπραξε και συνεργάστηκε σε προγράμματα με τους σημαντικότερους Έλληνες τραγουδιστές, όπως τον Γιάννη Πουλόπουλο, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Στράτο Διονυσίου, τον Τόλη Βοσκόπουλο, την Μαρινέλλα, τον Γιάννη Πάριο, τον Γιώργο Νταλάρα, την Χαρούλα Αλεξίου, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Σταμάτη Κόκκοτα, την Βίκυ Μοσχολιού, τον Αντώνη Καλογιάννη, την Μαίρη Λίντα, αλλά και με όλους σχεδόν τους μοντέρνους τραγουδιστές από τις δεκαετίες του ΄70, του ΄80 και του ΄90.

Το 1981 γεννήθηκε το δεύτερο παιδί του, ο γιος του Γιάννης.
Μετά από μια περίοδο προβληματισμού, που είχε να κάνει με τις μουσικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο Πασχάλης πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει τα λαϊκά νυχτερινά κέντρα της παραλιακής λεωφόρου και να παρουσιάσει την δική του μουσική πρόταση στο Dancing Club «On the Rocks» στην Βάρκιζα, όπου για μια ολόκληρη δεκαετία (1986-1996) άφησε εποχή. Παράλληλα, κυκλοφόρησε τον δίσκο «9 Τρόποι Αγάπης», που περιελάμβανε τραγούδια όπως το «Μπαράκι», «Παραδώσου λοιπόν», «Κατερίνα-Κατερινάκι» και άλλα, που έγινε χρυσός και πλατινένιος με πωλήσεις πάνω από 150.000 δίσκους.
Το 1989 κυκλοφόρησε σε τριπλό δίσκο η ζωντανή ηχογράφηση του προγράμματος του club με τίτλο «Party on the Rocks», που έγινε κι αυτός χρυσός και πλατινένιος, ξεπερνώντας τις 200.000 πωλήσεις.

Η νέα χιλιετία βρήκε τον Πασχάλη να συνεργάζεται με την Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων και παράλληλα να κυκλοφορεί το CD «Diamonds», δοκιμάζοντας πιο κλασσικούς μουσικούς δρόμους.

Μεγάλη στιγμή για τον ίδιο, η συναυλία του στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το 2001, όπου τον καταχειροκρότησαν οι συμπατριώτες του, αναγνωρίζοντας την 35χρονη επιτυχημένη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι. Η συναυλία αυτή μεταδόθηκε και από την κρατική τηλεόραση, ηχογραφήθηκε δε, και κυκλοφόρησε σε διπλό CD με τίτλο «Διαχρονικά και αγαπημένα».

Στην δεκαετία αυτή, ο Πασχάλης άρχισε να εμφανίζεται σε διάφορες μουσικές σκηνές και συναυλίες, παρουσιάζοντας «το Μουσικό του Άλμπουμ» όπου «ξεφυλλίζει» όλη του την καριέρα και που άρεσε ιδιαίτερα.

Το 2002 συνεργάστηκε με τον Στέφανο Κορκολή γράφοντας στίχους στο ομώνυμο τραγούδι των τίτλων της πολύ επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς «Είσαι το ταίρι μου». Η συνεργασία τους συνεχίστηκε στο CD «Καιρός ν’ αλλάξω» (μουσική Στέφανος Κορκολής, στίχοι Πασχάλης Αρβανιτίδης).
Το 2006 ο Πασχάλης συνεργάσθηκε με τους «Going Through», που διασκεύασαν την γνωστή επιτυχία των Olympians και του Πασχάλη «Το Σχολείο». Αναγνωρίσθηκε ως η πιο επιτυχημένη διασκευή ποπ τραγουδιού και βραβεύθηκε από τα «Βραβεία MAD». Κυκλοφόρησε σε διπλό CD μαζί με άλλες 40 επιτυχίες με τίτλο «40 χρόνια Olympians Και Πασχάλης».

Το 2008 κυκλοφόρησε μια πρωτοποριακή δισκογραφική δουλειά, που ηχογραφήθηκε στο Μιλάνο με παραγωγό τον Νίκο Παπαθανασίου, το «Πειρατής ή Θεός» σε μουσική Depiscopo-Capuano και στίχους Χάρη Καφετζόπουλου.

Το 2009 μέσω του διαδικτύου διέθεσε δωρεάν στο κοινό του το CD single «Σε παρακαλάω» σε μουσική Κωνσταντίνου Παντζή και στίχους της Ναταλίας Γερμανού, μαζί με ένα remake της επιτυχίας του από το 1989 «Μη με μαρτυρήσεις» σε στίχους δικούς του και μουσική Στ. Βλαβιανού, με παραγωγό τον Κωνσταντίνο Παντζή.

Το καλοκαίρι του 2010, για πρώτη φορά ο Πασχάλης κατέγραψε τις εμπειρίες του από όλη την πορεία του στον μουσικό χώρο, σε ένα βιβλίο με τίτλο «Το εγχειρίδιο του καλού τραγουδιστή».

Αυτή την περίοδο ο τραγουδιστής, όπως λέει στο newsbeast.gr, συνεργάζεται με δύο συγκροτήματα και κάνει εμφανίσεις σε διάφορα καφέ-μπαρ. 

«Τραγουδάω το ρεπερτόριο μου με σκοπό να μεταβιβάσω στους νεότερους όλο το έργο που έχω κάνει ως καλλιτέχνης», αναφέρει. Και προσθέτει: «Θεωρώ πολύ σημαντικό να υπάρχω και να μεταδίδω όλα αυτά που τραγούδησα μέχρι τώρα».

Το ένα συγκρότημα με το οποίο εμφανίζεται ο Πασχάλης Αρβανιτίδης, λέγεται «Prestige» και στο άλλο υπάρχουν τέσσερις μουσικοί με τους οποίους ο καλλιτέχνης συνεργάζεται εδώ και περίπου τριάντα χρόνια. Για τις εμφανίσεις του στα καφέ μπαρ, αναφέρει: «Υπάρχει τελευταία μία μόδα. Είναι χώροι που μαζεύεται κόσμος. Είναι ένα φαινόμενο των καιρών αυτού του είδους η διασκέδαση». Οι εμφανίσεις τους γίνονται είτε σε διάφορα μαγαζιά της Αττικής είτε ανά την Ελλάδα. 

Στον ελεύθερό του χρόνο ακούει μουσική, ενημερώνεται, βγαίνει έξω με φίλους. «Φυσικά, πολύ χρόνο περνάω με την οικογένειά μου. Έγινα πρόσφατα παππούς από το γιο μου. Αυτή τη στιγμή η εγγονή μου είναι οκτώ μηνών και θα την πούμε Αλίκη».

Ερωτώμενος για το αν θα συμβούλευε τους νέους να ασχοληθούν με το χώρο του τραγουδιού, αναφέρει: «Οπωσδήποτε θα τους συμβούλευα με τη μουσική. Η μουσική εξημερώνει τα ήθη. Η μουσική είναι ό,τι καλύτερο, σε κάνει να ζεις σε κόσμους ονειρικούς και μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένο. Εάν θέλει κανείς να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική, τον παροτρύνω να το κάνει, αφού πρώτα την σπουδάσει». 

Ο Πασχάλης έχει ετοιμάσει και δύο καινούργιες παραγωγές. «Ήδη μπορεί να μπει στο youtube και να ακούσει το “Μα είσαι ακόμα εδώ” σε σύνθεση Χρήστου Γιαννόπουλου και στίχους Γεωργίας Μπάϊμπα. Το δεύτερο έχει τίτλο “Τρεις φορές”, και η σύνθεση είναι του Ανδρέα Λάμπρου και οι στίχοι του Μάνου Ελευθερίου. Αυτό θα κυκλοφορήσει στις 15 Δεκεμβρίου», συμπληρώνει ο καλλιτέχνης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: