.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Δραχμή για την Ελλάδα προτείνει ο Βαλερί Ζισκάρ ΝτΈστέν


Πέμπτη, 08 Δεκέμβριος 2011 09:49 Δραχμή για την Ελλάδα προτείνει ο Βαλερί Ζισκάρ ΝτΈστέν Featured

Written by Ο Καλός Λύκος



Ο γνωστός φιλέλληνας, πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, δείχνει τον δρόμο της εξόδου από το ευρώ για Ελλάδα, όχι όμως και απο την Ευρωπαική ένωση.







Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας επεσήμανε πως η Ελλάδα έχει μπροστά της μιας δύσκολη επιλογή, καθώς όπως υποστηρίζει η παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους Έλληνες πολίτες.







«Η Ελλάδα θα μπορούσε να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά είναι πολύ δύσκολο να πετύχει μια οικονομική ανάκαμψη, έχοντας ένα ισχυρό νόμισμα» σημείωσε ο Γάλλος πολιτικός.



«Είναι καλύτερα να χρησιμοποιεί το δικό της εθνικό νόμισμα για μια περίοδο ή να έχει την ασφάλεια ενός κοινού νομίσματος; Την επιλογή θα κάνει η ίδια η Ελλάδα».







«Αν η χώρα είχε μείνει στη δραχμή, αυτή τη στιγμή το νόμισμά της θα είχε υποτιμηθεί κατά τουλάχιστον 40-50% μέχρι σήμερα» υποστήριξε ο Ζισκάρ Ντ' Εστέν αναφερόμενος στις δηλώσεις του πως η χώρα μας δεν έπρεπε να μπει στο ευρώ, εκφράζοντας την ανησυχία ότι οι Έλληνες δεν θα δέχονταν εύκολα έναν εσωτερικό αποπληθωρισμό της τάξης του 40%, που χρειάζεται η οικονομία της. «Αυτή η προσέγγιση έχει κόστος ανθρώπινο, κοινωνικό και πολιτικό» είπε χαρακτηριστικά.







«Ο Σαρκοζί κάνει λάθος» είναι η απάντηση του Ντ'Εστέν για τις δηλώσεις του Νικολά Σαρκοζί που υποστηρίζει ότι η έξοδος της Ελλάδας απο το Ευρώ θα ήταν καταστροφική για την χώρα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να φύγει απο την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα, άσχετα με το αν παραμείνει σαν νομισμα της το Ευρώ ή Όχι, υποστήριξε ο Πρώην πρόεδρος.







Σχόλιο fititis.gr: Παρότι υιοθετήσαμε το Ευρώ η εσωτερική μας υποτίμηση ήταν τουλάχιστον 40-50%, χωρίς να έχουμε δραχμές. Απόδειξη η εκρηκτική αύξηση των ειδών διατροφής και πρώτης ανάγκης που η άνοδος των τιμών τους ήταν δυσανάλογες απο τις αυξήσεις των μισθών των Ελλήνων. Για παράδειγμα θυμηθείτε πόσο αγοράζαμε το ψωμί το 2002 και πόσο σε αναλογία το αγοράζουμε τώρα. Απο 300% και παραπάνω έχουν ανατιμηθεί πολλά προϊόντα, αρκετά απο αυτά ανέβηκαν 100% αμέσως την επόμενη ημέρα μετά το Ευρώ. Οι μισθοί και οι συντάξεις φυσικά δεν έχουν ανέβει τόσο. Επομένως είτε με δραχμή, είτε στο ευρώ η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί όλα αυτά τα χρόνια. Ας μη μας ξεγελάει το γεγονός ότι ξοδεύαμε και αγοράζαμε. Με δανεικά γίνανε όλα. Και χρωστάει πολλά ο καθένας μας...

ΠΗΓΗ: http://www.fititis.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=5328:%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%BC%CE%AE-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%BF-%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CF%81%CE%AF-%CE%B6%CE%B9%CF%83%CE%BA%CE%AC%CF%81-%CE%BD%CF%84%CE%AD%CF%83%CF%84%CE%AD%CE%BD&Itemid=179
 
Σημείωση "Δοξατινών Νέων": Ο ίδιος πολιτικός είχε προτείνει την επιστροφή στην δραχμή και τον περασμένο Μαΐο..
 
Αλλιώς όμως τα έλεγε τότε σχετικά με την πτώχευση μιας χώρας, στην συγκεκριμένη περίπτωση της Ελλάδας..
 
Φυσικά, όλα αυτά με την προϋποθεση πως οι μεταφράσεις των δηλώσεων του πρώην προέδρου της Γαλλίας είναι ακριβείς..
 
Μεταφέρω εδώ από το ιστολόγιο: http://epikaira.blogspot.com/2011/05/blog-post_26.html 
 
26 Μάϊος 2011Αφήστε την Ελλάδα να πτωχεύσει (Ζισκάρ Ντε Στέν)


Παρίσι, Γαλλία

«Οι χώρες που διαχειρίστηκαν με τρόπο άσωτο τα δημοσιονομικά τους θα έπρεπε να κηρύξουν πτώχευση», δηλώνει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στη γαλλική εφημερίδα «Les Echos».



Σύμφωνα με τον Γάλλο πολιτικό, ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους θεμελιωτές της ευρωπαϊκής ενοποίησης αλλά και «φίλος» της Ελλάδας, «τα κράτη που αποτυγχάνουν στη διαχείριση των οικονομικών τους πρέπει να αναλαμβάνουν το κόστος, όπως ακριβώς και οι επιχειρήσεις».

Απαντώντας σε ερώτημα για τις συνέπειες που θα είχε η πτώχευση ενός μέλους του ευρώ -και εν προκειμένω της Ελλάδας- ο Ζισκάρ ντ΄Εστέν δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας:



«Εφόσον δεν μπορεί μια χώρα να επαναφέρει σε ισορροπία τα οικονομικά της, τότε θα πρέπει να βγει από τη ζώνη του ευρώ και να προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματός της. Αυτό βέβαια θα ήταν καταστροφικό για αυτόν που θα το έκανε… όχι όμως και για την υπόλοιπη Ευρωζώνη».



Στην ίδια συνέντευξη υπογραμμίζει ότι για τα σημερινά προβλήματα που παρουσιάζονται σε χώρες όπως η Ελλάδα «φέρουν βαριά ευθύνη η Γαλλία και η Γερμανία διότι εμπόδισαν την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας τη δεκαετία του 2000».

Ωστόσο, επιμένει ότι «η αμαρτωλή δημοσιονομική διαχείριση» αφορά αποκλειστικά συγκεκριμένες κυβερνήσεις και όχι το σύνολο της Ευρωζώνης.



«Δεν υπάρχει κρίση του ευρώ! Το ενιαίο νόμισμα αποδίδει και για ορισμένους μάλιστα αποδίδει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό που δεν είχαμε προβλέψει ήταν οι κανόνες του παιχνιδιού σε περίπτωση που ένα μέλος, όπως η Ελλάδα, κηρύξει πτώχευση», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: