.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Ευρύτερη Τουριστική Ζώνη του Δήμου Δοξάτου και Μπάνιτε

Ευρύτερη Τουριστική Ζώνη του Δήμου Δοξάτου και Μπάνιτε
Η ευρύτερη τουριστική ζώνη του Δήμου Δοξάτου και Μπάνιτε προσφέρεται για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού:



• Θρησκευτικός τουρισμός: Τα μνημεία της ελληνικής ορθοδοξίας είναι αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής κληρονομιάς και αποτελούν αξιόλογο πόλο έλξης επισκεπτών. Στην περιοχή κοντά στον Δήμο Δοξάτου υπάρχουν τα Μοναστήρια του όρους Παγγαίου και στο Μπάνιτε το θρησκευτικό συγκρότημα στην κορυφή ‘Svoboda’. Ο θρησκευτικός τουρισμός θα μπορούσε να αναπτυχθεί περισσότερο λόγω της ύπαρξης πολλών εξωκλησιών στην περιοχή του Δήμου Δοξάτου.

• Ιαματικός τουρισμός: Η φύση εκτός από σπάνια τοπία και ιδιαίτερες φυσικές ομορφιές, «χάρισε» στην Ελλάδα και πηγές με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Η ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού μπορεί να βασιστεί στο πηλοθεραπευτήριο της Λυδίας, διπλά στο Δήμο Δοξάτου, οπού η εφαρμογή πηλού συνδέεται με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, ενώ στον Δήμο Μπάνιτε στο θεραπευτικό κέντρο η υδροθεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση πολλαπλών παθήσεων.

• Φυσιολατρικός τουρισμός: ο Δήμος Δοξάτου ενδείκνυται γι΄ αυτήν την μορφή του τουρισμού λόγω της ημιορεινής σύστασης του εδάφους του. Αμέτρητα μονοπάτια βοσκών στα βουνά του , δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να περπατήσει σε μέρη εκπληκτικής άγριας ομορφιάς και να απολαύσει τη θέα προς την Δράμα. Από την άλλη πλευρά και ο Δήμος Μπάνιτε προσφέρεται λόγο του φυσικού του πλούτου, μεγάλο αριθμό σπηλιών, βουνών και μονοπατιών της φύσης.

• Αθλητικός τουρισμός: είναι μια ειδική μορφή τουρισμού που συνδύαζε την αθλητική δραστηριότητα και προσελκύσει σημαντικό αριθμό ενδιαφερομένων αποκτώντας την αντίστοιχη οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική σημασία. Στον Δήμο Δοξάτου υπάρχει στην περιοχή των Πηγών Κεφαλαρίου ποδηλατική μονάδα, η οποία προσφέρει στον ποδηλάτη την δυνατότητα να επιλέξει να γυμναστεί και να απολαύσει τον φυσικό πλούτο της περιοχής μέσα από υπέροχες φυσικές διαδρομές. Επιπλέον στο ποτάμι του Κεφαλάριου υπάρχει η δυνατότητα για καγιάκ- κανό.

• Αγροτουρισμός: φέρνει τον επισκέπτη σε επαφή με τη φύση καθώς και με τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο, στις οποίες μπορεί να συμμετέχει, να ψυχαγωγηθεί και να νοιώσει τη χαρά της περιήγησης, της γνώσης και της ανακάλυψης. Στην περιοχή του Δήμου Δοξάτου σε απόσταση περίπου 50 χλμ. υπάρχει στην Μικρόπολη η ταβέρνα Αγνάντη, όπου μπορεί κανείς να κάνει ή να μάθει ιππασία στα μονοπάτια του πευκοδάσους των Αγίων Αναργύρων και του δασούς Καστανιάς του Αγίου Κωνσταντίνου. Παρόμοιες προοπτικές παρουσιάζουν και οι Δήμοι Δοξάτου και Μπανίτε με την δημιουργία αντίστοιχης αγροτουριστικής μονάδας στον Αιγείρο λογώ του φυσικού πλούτου του και της ύπαρξης μιας παραδοσιακής ταβέρνας .

• Οινολογικός τουρισμός: ο επισκέπτης περιηγείται στις εγκαταστάσεις οινοποιείων και γνωρίζει την παράγωγη του κρασιού σ’ όλα τα στάδια του μέχρι το τελικό προϊόν να φτάσει στον καταναλωτή, δοκιμάζει κρασιά και κερδίζει εμπειρίες γευσιγνωσίας. Στην περιοχή του Δήμου Δοξάτου στο Δ.Δ.Αγίου Αθανάσιου και στο Δ.Δ.Αγοράς υπάρχουν τα επισκέψιμα οινοποιεία του Ι. Μιχαηλίδη και Ν. Λαζαρίδη.

• Αρχαιολογικός τουρισμός: ανάμεσα στις δεκάδες Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού που μπορούν να προσαρμοστούν στις ιδιαιτερότητες της χώρας μας, ο Αρχαιολογικός τουρισμός παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Σχετίζεται με την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, καθώς και με την οργάνωση δικτύου περιπάτων αρχαιολογικών περιοχών. Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τον Δήμο Δοξάτου υπάρχει στους Φιλίππους το Αρχαίο θέατρο και αρχαία ευρήματα που είναι επισκέψιμα για το ευρύ κοινό.

• Πολιτιστικός: το σύνολο των τουριστικών δραστηριοτήτων που επικεντρώνονται γύρω από τα μνημεία πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομίας. Ο πολιτιστικός τουρισμός για την χώρα μας αποτελεί μέγα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών. Στην περιοχή του Δήμου Δοξάτου η ανταλλαγή των πληθυσμών καθόρισαν την φυσιογνωμία του τοπικού πολιτισμού με την διατήρηση των παραδόσεων, πολιτιστική κληρονομία αποτελεί η συνέχιση της μικρασιατικής παράδοσης με την διατήρηση παραδοσιακών στοιχείων γαστρονομίας όπως η παράγωγη του χαλβά(Κυργίων). Επιπλέον πραγματοποιούνται στον Δήμο Δοξάτου πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων με την ευκαιρία εορτών, κορυφαία είναι η εκδήλωση Προώθησης Τοπικών Προϊόντων: ‘’Καρποί της Γής‘’ στο πλαίσιο της οποίας συμμετέχουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι όλων των δημοτικών διαμερισμάτων.

ΠΗΓΗ: http://www.doxatobanite.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=29&Itemid=47

Δεν υπάρχουν σχόλια: