.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Η σκέψη της ημέρας - 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017. "Συγγνώμη" από το επίσημο βουλγαρικό κράτος ;

Αντι αλλου σχολίου για την αυριανη μερα της επετειου του 2ΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ, μεταφερω εδω το ρεπορταζ τησ ηλεκτρονικησ εκδοσησ τησ εφημεριδασ "τα νεα" τησ 7/03/2014 :

ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΟΥΣ ΛΙΓΚΙΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ07/03/2014 07:58 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ07/03/2014 21:16 |
Συγγνώμη για τη σφαγή στους Λιγκιάδες από τους ναζί ζήτησε ο γερμανός πρόεδρος
O πρόεδρος της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ υποκλίνεται σιωπηλός μπροστά στο μνημείο των θυμάτων της σφαγής στους Λιγκιάδες Ιωαννίνων το απόγευμα της Παρασκευής.Πηγή: AP Photo
  2  0 Google +0  0
    
«Συγγνώμη» ζήτησε ο γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ για τη σφαγή 92 ανθρώπων, κυρίως παιδιών και ηλικιωμένων, στο χωριό Λιγκιάδες των Ιωαννίνων από τους ναζί το 1943.


Ο Γκάουκ επισκέφθηκε το χωριό το μεσημέρι της Παρασκευής μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

««Επιθυμώ να αρθρώσω, αυτό που δράστες, αλλά και πολιτικά υπεύθυνοι τόσων πολλών χρόνων στη μεταπολεμική περίοδο δεν ήθελαν ή δεν μπόρεσαν να προφέρουν, ότι δηλαδή τα όσα συνέβησαν εδώ ήταν κτηνώδης αδικία, και με αίσθημα ντροπής και πόνου, ζητώ από τις οικογένειες των δολοφονηθέντων "συγγνώμη"», είπε ο γερμανός πρόεδρος, αφού προηγουμένωςμ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Γκάουκ εμφανίστηκε συγκλονισμένος για τις «ληστείες, τις τρομοκρατικές πράξεις και τις δολοφονίες, που προήλθαν από μια χώρα, η οποία είχε μετατραπεί σε αδίστακτη δικτατορία». 

»Υποκλίνομαι ενώπιον των θυμάτων των φρικαλέων εγκλημάτων, που διαπράχθηκαν εδώ, αλλά και σε τόσους άλλους τόπους στην Ελλάδα» είπε και πρόσθεσε: «Και όμως, σε τόπους, όπως αυτόν εδώ, νιώθω μια βαθιά αναστάτωση και μια διττή ντροπή, ντροπή γιατί άνθρωποι που μεγάλωσαν μέσα στον γερμανικό πολιτισμό, μετατράπηκαν σε δολοφόνους.
Ντρέπομαι και για το γεγονός ότι η δημοκρατική Γερμανία, από την περίοδο που βήμα-βήμα άρχισε να επεξεργάζεται το παρελθόν της με κριτικό πνεύμα, έμαθε τόσο λίγα και διδάχτηκε από την ενοχή της, αναφορικά με τους Ελληνες.

Θα ευχόμουν τόσο πολύ εάν κάποιος που έδινε τότε εντολές ή υπάκουε σε εντολές, είχε πει προ πολλού "ζητώ συγγνώμη" ή "μετανοώ" ή "λυπούμαι βαθύτατα για το γεγονός ότι υπάκουσα σε εγκληματικές εντολές". Είναι αυτές οι φράσεις, που δεν έχουν ειπωθεί, είναι αυτή η ελλιπής γνώση, που θεμελιώνουν μια δεύτερη ενοχή, αφού αποκλείουν τα θύματα από τη μνήμη».

Ο πρόεδρος της Γερμανίας εξήρε τη συμβολή τού Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, στη συμφιλίωση, η οποία συντελέσθηκε με την επίσκεψη στον μαρτυρικό τόπο των Λιγκιάδων. 

Απευθυνόμενος στον Κάρολο Παπούλια είπε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και με συγκινεί βαθύτατα κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας, ότι με συνοδέψατε εδώ. Σήμερα σάς είμαι βαθύτατα υπόχρεος. Το γεγονός ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού το παρελθόν, αποτελεί για μένα ένα από τα μεγάλα πράγματα, που απορρέουν από τη συμφιλίωση. Δείξατε, κ. Πρόεδρε, ότι η συμφιλίωση είναι δυνατή ακόμη και όταν η λύπη είναι βαθιά, γι αυτό τρέφουμε αίσθημα σεβασμού στο πρόσωπό σας. Γι αυτήν τη συμφιλίωση, κ. Πρόεδρε, δεσμευτήκατε εσείς προσωπικά ουσιαστικά, είστε εσείς αυτή η συμφιλίωση».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Γκάουκ είπε:
«Τα τρομακτικά γεγονότα, των οποίων τα θύματα τιμούμε σήμερα, μας επιβάλουν μια δέσμευση: να μην ξεχαστούν αυτά τα εγκλήματα».

Στις εκδηλώσεις παρέστη αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης γερμανικών οφειλών, τα μέλη της οποίας άνοιξαν πανό με τη φράση «Δικαιοσύνη και Αποζημίωση» γραμμένη στα Ελληνικά, τα Αγγλικά και τα Γερμανικά.

Πριν αναχωρήσει από τους Λιγκιάδες, ο κ. Γκάουκ έγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών: «Υποκλίνομαι στα θύματα του τερατώδους εγκλήματος. Σεβαστείτε και προστατέψτε την ανθρώπινη ζωή και τα δικαιώματα».

Στη συνέχεια, οι δύο πρόεδροι επισκέφθηκαν τη Συναγωγή των Ιωαννίνων, όπου και συνάντησαν μέλη της εβραϊκής κοινότητας. 


Επίσκεψη του γερμανού προέδρου στην Εβραϊκή Συναγωγή των Ιωαννίνων

Ενώπιον των θυμάτων που επέζησαν του Ολοκαυτώματος, υποκλίθηκε ο Γερμανός πρόεδρος Γιόακιμ Γκάουκ, κατά την επίσκεψή του το απόγευμα στην Εβραϊκή Συναγωγή των Ιωαννίνων.

«Αυτό που θέλω, είναι ενώπιον των θυμάτων που επέζησαν, να υποκλιθώ, με βαθύ αίσθημα ντροπής και με μεγάλη θλίψη», τόνισε ο Γιόακιμ Γκάουκ απευθυνόμενους σε όλους τους παρευρισκόμενους στην Συναγωγή και πρόσθεσε:

«Με υποδέχεστε σε τόπο που ξυπνά μνήμες πόνου. Αυτό το γεγονός, ότι με υποδέχεστε με την καλοσύνη που βλέπω στα πρόσωπά σας, είναι ένα θαυμάσιο δώρο».

Ο γερμανός Πρόεδρος, έστειλε το μήνυμα ότι όπου υπάρχει έδαφος για ακροδεξιά κινήματα, την ξενοφοβία, τον εθνικισμό και το ρατσισμό, θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε και να τα καταπολεμήσουμε.

«Πρέπει να υπερασπιστούμε τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, να είμαστε σε ετοιμότητα και εγρήγορση για να αποτρέψουμε ξενοφοβικά φαινόμενα». 

Ο Γιόακιμ Γκάουκ συνομίλησε με δύο ηλικιωμένες γυναίκες οι οποίες επέζησαν από το Αουσβιτς. 

«Η θηριωδία εναντίον μας να γραφτεί σε βιβλία, να μην ξεχαστεί, να μάθουν και οι νεότερες γενιές αυτοί που θα έρθουν. Πεθαίνοντας εμείς, πρέπει ο κόσμος να μάθει ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να είναι απάνθρωπος», είπε η Στέλλα Κόεν στον γερμανό πρόεδρο. 

Ο κ. Γκάουκ, τις αγκάλιασε και τις διαβεβαίωσε ότι θα είναι αρωγός σε μία τέτοια προσπάθεια κάτι που υπογράμμισε και λίγο νωρίτερα στην ομιλία του.

Ο πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας των Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, κατά την υποδοχή του γερμανού προέδρου, είπε ότι «η επίσκεψή του αποτελεί τιμή, χειρονομία καλής θέλησης για την υπέρβαση των τραυμάτων του παρελθόντος, για το άνοιγμα του δρόμου προς το μέλλον, για την συμβίωση στην κοινή μας πατρίδα, που είναι η Ευρώπη».

Ο Ελισάφ, παρουσίασε την ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας των Ιωαννίνων, η οποία πλέον αριθμεί 50 μέλη. υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μία ιστορική κοινότητα, που αποτελείται από ελληνόφωνους Εβραίους, η οποία όμως συρρικνώθηκε μετά το Ολοκαύτωμα καθώς 1.850 μέλη της βρήκαν τον θάνατο στο Αουσβιτς.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας, κάλεσε όλους να δώσουν μαζί τον αγώνα εναντία στην ξενοφοβία, τον ρατσισμό και αντισημιτισμό.


Ψήφισμα στον γερμανό πρόεδρο επέδωσε αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών

Την υπόσχεση ότι θα μεταφέρει στη γερμανική κυβέρνηση το ψήφισμα το οποίο του επεδόθη από αντιπροσωπεία μελών του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών και εκπροσώπους Ενώσεων Θυμάτων Ναζιστικής Κατοχής όπως και μαρτυρικών χωριών, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γιόακιμ Γκάουκ. 

Με το ψήφισμα ζητείται ρητά η έμπρακτη αναγνώριση και μεταμέλεια της Γερμανίας για τα εγκλήματα κατά του ελληνικού λαού.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου, Αριστομένης Συγγελάκης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι σημαντικό βήμα αυτή η συγγνώμη που ζήτησε από τον ελληνικό λαό για τις θηριωδίες και επισήμανε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα, η αρχή, για να υπάρξει μια ουσιαστική συνολική διευθέτηση του ζητήματος των οφειλών της Γερμανίας ως προς την Ελλάδα.

 Μάλιστα, τόνισε ότι αυτό απαιτεί να καθίσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουν σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού, ώστε να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση. 

Η αντιπροσωπεία έδωσε στον κ. Γκάουκ και τη μαύρη Βίβλο των γερμανικών εγκλημάτων στην Ελλάδα.


Οι συναντήσεις του Γκάουκ στην Αθήνα
Νωρίτερα, ο Γκάουκ συνάντησε τους εκπροσώπους πέντε ελληνικών νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων (startups) στην Αθήνα. 

Στη συνάντηση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας συμμετείχαν εκπρόσωποι των παρακάτω ελληνικών επιχειρήσεων:

- Intale (i-kiosk) που δραστηριοποιείται στον χώρο του λιανικού εμπορίου.

- Incrediblue, με δραστηριότητα στην ενοικίαση σκαφών από το διαδίκτυο. 

- Ergon, με δραστηριότητα στον κλάδο των τροφίμων.

- ParkAround, η οποία παρέχει σε οδηγούς πληροφόρηση του κόστους των ιδιωτικών σταθμών πάρκινγκ (parking) στην περιοχή του προορισμού τους.

- Radiki, με αντικείμενο την πώληση χόρτων, ελαιολάδου, τραχανά και αποξηραμένων φρούτων.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών παρουσίασαν στον γερμανό πρόεδρο τις δραστηριότητές τους, τις οποίες και άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δείχνοντας παράλληλα τον θαυμασμό του στους νέους επιχειρηματίες που πήραν το ρίσκο και δημιούργησαν νέες καινοτόμες επιχειρήσεις
 
Η τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα του Γιόαχιμ Γκάουκ, έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής με την επιστροφή του στην Αθήνα και την αναχώρησή του για το Βερολίνο.
ΠΗΓΗ: http://www.tanea.gr/news/politics/article/5094279/sta-iwannina-metabainei-o-proedros-ths-germanias/

Δεν υπάρχουν σχόλια: