.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης ο βιολογικός καθαρισμός του Δήμου Προσοτσάνης

 
Το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα λειτουργήσει δοκιμαστικά
 BIOLOGIKOS_PROSOTSANIS
Στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης
ο βιολογικός καθαρισμός
του Δήμου Προσοτσάνης

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου
 
Σε μερικούς μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί ο βιολογικός καθαρισμός Προσοτσάνης. Παράλληλα, για την ανατολική πλευρά του Δήμου, προβλέπεται να υπάρξει ένωση του αποχετευτικού δικτύου των οικισμών με τον βιολογικό καθαρισμού του Δήμου Δράμας, ενώ για τα χωριά του Μενοικίου υπάρχει πρόβλεψη για μικρούς κατά τόπους βιολογικούς.


Μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του 2017, αναμένεται να είναι έτοιμος ο βιολογικός καθαρισμός του αποχετευτικού δικτύου της Προσοτσάνης, όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος, κ. Άγγελος Λύσσελης. Στη συνέχεια, θα υπάρξει μια δοκιμαστική περίοδος λειτουργίας από τον εργολάβο μέχρι το έργο να παραδοθεί στον Δήμο, όπως υποστήριξε ο Δήμαρχος: «Τα ζητήματα της αποχέτευσης είναι ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να έχουν λυθεί παλαιότερα. Παρόλα αυτά ακόμη και σήμερα πολεμάνε οι Δήμοι, μεταξύ αυτών και ο δικός μας για να δώσει λύση στα ζητήματα της αποχέτευσης. Εμείς βρισκόμαστε σε αρκετά καλό επίπεδο, μετά από προσπάθειες και της διοίκησης. Μπορούμε να πούμε ότι ολοκληρώνεται μέσα στο 2016, ίσως και στις αρχές του 2017, ο μεγάλος βιολογικός καθαρισμός της Προσοτσάνης. Πρόκειται για ένα έργο με κόστος περίπου τα 6,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα λαμβάνει τα αποχετευτικά δίκτυα της Προσοτσάνης, της Πετρούσας, του Βιοτεχνικού Πάρκου, των Κοκκινογείων και των Πύργων.
Το πρώτο εξάμηνο του 2017, θα λειτουργήσει δοκιμαστικά με ευθύνη του εργολάβου και αμέσως μετά θα μπει στην χρήση του Δήμου.
Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, διότι τα λύματα περίπου του 1/3 του Δήμου, θα πηγαίνουν στον βιολογικό καθαρισμό, με αποτέλεσμα να ελαφρυνθεί πάρα πολύ η επιβάρυνση που δέχεται το περιβάλλον».
Ο Δήμος Προσοτσάνης, έχει μεγάλη έκταση, και έτσι τέσσερα χωριά, τα οποία βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του, αναμένεται να ενωθούν με τον βιολογικό καθαρισμό του Δήμου Δράμας. «Προσπαθούμε να δώσουμε μια άλλη λύση για τα ανατολικά χωριά του Δήμου μας, την Αργυρούπολη, τους Σιταγρούς, το Φωτολίβος και την Μαυρολεύκη. Βρισκόμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με τον Δήμο Δράμας, ώστε αυτά τα τέσσερα χωριά να συνδεθούν με τον βιολογικό σταθμό της Δράμας. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα, το οποίο ευελπιστώ ότι θα το ξεπεράσουμε. Το νέο ΕΣΠΑ, λέει ότι δεν προβλέπονται βιολογικοί ή τέτοιου είδους παρεμβάσεις για οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων. Κανένας από τους τέσσερις αυτούς οικισμούς μας δεν ξεπερνάει τις 2.000, αλλά όλοι μαζί είναι πολύ περισσότεροι. Για τον λόγο αυτό, θεωρώ ότι και με αυτά τα τέσσερα χωριά, θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Λύσσελης.
Στην άλλη πλευρά του Δήμου Προσοτσάνης και συγκεκριμένα στο Μενοίκο όρος, οι οικισμοί αναμένεται να εξυπηρετηθούν στο αποχετευτικό τους σύστημα, από μικρούς compact βιολογικούς καθαρισμούς, που όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος, για να τοποθετηθούν θα χρειαστεί η χρηματοδοτική βοήθεια του ΕΣΠΑ. «Μένουν τα χωριά του Μενοικίου, τα οποία λέμε ότι μπορούν να εξυπηρετηθούν με μικρούς compact βιολογικούς καθαρισμούς, αλλά βέβαια θα χρειαστούμε και την συνδρομή της Περιφέρειας και του ΕΣΠΑ που έρχεται», σχολίασε ο κ. Λύσσελης.
ΠΗΓΗ: http://www.proinos-typos.gr/gr/index.php?option=com_content&view=article&id=15520:2016-10-21-15-39-10&catid=45:themaproinoutypou&Itemid=107

Δεν υπάρχουν σχόλια: