.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

ΜΥΟΚΑΣΤΟΡΕΣ ΣΤΟ Ν. ΔΡΑΜΑΣ


Myokastoras

Μυοκάστορας στα νερά της Αγίας Βαρβάρας. Η φωτογραφία από βίντεο που ευγενώς μας έστειλε ο κ. Χαράλαμπος Θωμάς.


Πέρα βρέχει για το Υπ. Περιβάλλοντος το οποίο αδιαφορεί!

Μυοκάστορες: η μεγάλη απειλή για
το οικοσύστημα της Αγίας Βαρβάρας!

Εδώ και δυο χρόνια, έχει κάνει μεγάλες ζημιές στα αρδευτικά Βοϊράνης και Καλαμπακίου
Προειδοποιήσεις από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Δράμας που ζητάει μέτρα εξολόθρευσης



Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ ΞΕΝΙΚΟ είδος που έφτασε από τη Νότιο Αμερική πριν από μερικά χρόνια και στην Ελλάδα, βρίσκεται ήδη σήμερα στα νερά της Αγίας Βαρβάρας. Πρόκειται για τον μυοκάστορα όπως ονομάζεται, που μοιάζει με τη βίδρα, ανήκει στην οικογένεια των τρωκτικών των μυοκαστοριδών. Ζει από 3 έως 5 έτη και διακρίνεται για τη μεγάλη του αναπαραγωγική ικανότητα, καθόσον μπορεί να ζευγαρώσει από την ηλικία των 4 μηνών, ενώ το θηλυκό γεννά 3 φορές το χρόνο πέντε νεογνά.


Ο μυοκάστορας βρέθηκε στην Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια και απειλεί το οικοσύστημα, καθώς πρόκειται για ξενικό είδος που μας έρχεται από τη Νότιο Αμερική. Ο μυοκάστορας, βρέθηκε στην Ευρώπη και αναπτύχθηκε αρκετά στην Ιταλία, όταν εισήχθη στην ήπειρο προκειμένου να εκτραφεί για τη γούνα του, η οποία θεωρείται πολύτιμη και ακριβή.
Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και στην Ελλάδα, καθώς κάποιοι προσπάθησαν να κάνουν εκτροφεία για τη γούνα του. Προφανώς, κάποια στιγμή, οι επιχειρήσεις αυτές έκλεισαν και τα ζώα αφέθηκαν ελεύθερα στο περιβάλλον, σε ένα ξένο οικοσύστημα γι’ αυτά και τώρα το απειλούν με μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες αλλά και στις υδρόβιες περιοχές, όπου αυτό επιβιώνει.

Μυοκάστορες στη Δράμα
Μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, συμπολίτες μας εντόπισαν στα νερά της Αγίας Βαρβάρας μυοκάστορες και κάποιοι μάλιστα τους βιντεοσκόπησαν, τους φωτογράφησαν και μας ενημέρωσαν.
Ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που γνωρίζουν αρκετά καλά το θέμα: τον κ. Νίκο Ιώβη, κτηνίατρο, προϊστάμενο της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης της Π.Ε. Δράμας, και τον αρμόδιο του Γραφείου Αλιείας της παραπάνω Δ/νσης, κ. Κοσμά Σωφρονίδη, βιολόγο – ιχθυολόγο.
Όπως μας είπαν οι κ.κ. Ιώβης και Σωφρονίδης, ο μυοκάστορας βρίσκεται στην περιοχή του Νομού Δράμας εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον και ζει σε υδρόβιες περιοχές και σε αρδευτικά κανάλια.
Όπως μας επισήμανε αρχικά ο κ. Σωφρονίδης, το είχε εντοπίσει από καιρό και προσπάθησε να ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς και μαζί  με τον προϊστάμενό του, τον κ. Ιώβη, συγκάλεσαν δύο συσκέψεις υπό την προεδρία του κ. Πατακάκη, ενώ ο κ. Ιώβης επισημαίνει ότι πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα για την εξολόθρευσή του, πριν προκαλέσει μεγάλες και ανεπανόρθωτες ζημιές στο οικοσύστημα της περιοχής και ειδικά στην Αγία Βαρβάρα.

Ιώβης: «Πολλαπλασιάζεται αφού δεν έχει θηρευτές…»
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» χθες το πρωί ο κ. Ιώβης, επισημαίνει ότι ο μυοκάστορας έχει έρθει από τη Νότια Αμερική, «σε μια προσπάθεια να κάνουν γούνα, αλλά όταν αυτό δεν πήγε καλά, απελευθέρωσαν ορισμένα ζώα, στην Ιταλία.»
Επειδή στην Ευρώπη δεν είχε θηρευτές, «στη Νότια Αμερική το έτρωγαν τα φίδια, οι κροκόδειλοι κτλ, σιγά-σιγά εξαπλώθηκε όπου υπήρχαν υδάτινα περιβάλλοντα. Στην Ιταλία μάλιστα είχε γίνει μάστιγα και δημιούργησαν ειδικό πρόγραμμα για να τα εξολοθρεύσουν.»

Καλαμπάκι – Βοϊράνη – Αγία Βαρβάρα
Όπως μας εξηγεί ο κ. Ιώβης, ο μυοκάστορας στην περιοχή της Δράμας, εμφανίστηκε αρχικά στην περιοχή των αρδευτικών της Βοϊράνης και του Καλαμπακίου, όπου ζει και τρέφεται «με φυτά, ρίζες και καρπούς και προκαλεί μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες αραβοσίτου, καλαμποκιού κτλ. Στη συνέχεια, φαίνεται ότι μέσω των υδάτινων οδών, γιατί όλες κάπου ενώνονται μεταξύ τους, κάποια άτομα απ’ αυτά, έχουν εμφανιστεί και στην Αγία Βαρβάρα.»
Στη συνέχεια, ο κ. Ιώβης εξηγεί ότι δυστυχώς κανείς δεν παίρνει αποφάσεις για κάτι: «Εμείς, επειδή γνωρίζαμε το πρόβλημα αυτό εδώ και δύο χρόνια περίπου, προκαλέσαμε μια σύσκεψη υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Πατακάκη, με φορείς από τους βασικούς Συλλόγους, τα Δασαρχεία, τον Φορέα Διαχείρισης Ροδόπης, η δικιά μας διεύθυνση που έχει και το Τμήμα Αλιείας και κάναμε ορισμένες προτάσεις. Τις προτάσεις τις είχαμε κάνει εγκαίρως, εδώ και δυο χρόνια περίπου και είπαμε ότι αυτό το είδος θα πρέπει να μπει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στον κατάλογο των θηρευομένων ειδών, έτσι ώστε οι κυνηγοί να μπορούν να τα κυνηγούν, γιατί αυτή τη στιγμή, επειδή δεν υπάρχει πουθενά, ουσιαστικά είναι παράνομο το κυνήγι τους.
Κάναμε ορισμένες προτάσεις, για τις οποίες όμως απ’ ότι αντιλαμβάνεστε, δεν είχαμε καμία ανταπόκριση από το Υπουργείο και από τους φορείς που πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις. Αυτή τη στιγμή, παρακολουθούμε το τι γίνεται, κάνουμε μια συλλογή στοιχείων το πώς αντιμετώπισε η Ιταλία αυτό το πρόβλημα γιατί ήταν έντονο και τα εξόντωσαν. Προσπαθούμε να συλλέξουμε στοιχεία και να δούμε εξάλλου και την νομική πλευρά της υπόθεσης, δηλαδή το τι ακριβώς επιτρέπεται και τι μπορούμε να κάνουμε, με σεβασμό και στο οικολογικό περιβάλλον και στη διατήρηση της ισορροπίας της πανίδας, γιατί το είδος αυτό τη διαταράσσει, αφού είναι ξενικό είδος.»

Σωφρονίδης: «Το Υπουργείο να πάρει αποφάσεις»
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο αρμόδιος του Γραφείου Αλιείας της Π.Ε. Δράμας κ. Σωφρονίδης, βιολόγος – ιχθυολόγος, εξηγεί ότι δυστυχώς μέχρι σήμερα, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις από πλευράς της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Δράμας, δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος: «Έχουμε κάνει δύο συσκέψεις μέχρι σήμερα, έχουμε κάνει προτάσεις, όμως μέχρι σήμερα δεν ήταν τόσο έντονο. Τώρα βρίσκεται ήδη στην Αγία Βαρβάρα και αύριο θα είναι στα σπίτια μας. Το μυοκάστορα τον είχαμε δει αρχικά στο Νεροφράκτη, στο Καλαμπάκι και είχε κάνει μεγάλες ζημιές στον Καλό Αγρό. Και κάποια στιγμή θα ερχόταν βέβαια και στην Αγία Βαρβάρα.»
Όπως εξηγεί στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Σωφρονίδης, «από πέρυσι είχα προτείνει να συζητήσουμε το θέμα, αλλά κάποιοι δεν είχαν δώσει ιδιαίτερη σημασία. Το συγκεκριμένο ζώο προκαλεί μεγάλες καταστροφές και δεν είναι ντόπιο είδος, ούτε γηγενές. Κάνει ζημιές στα κανάλια και στην παραγωγή και αναπτύσσεται με τρελούς ρυθμούς. Από ένα θηλυκό μπορούν να προκύψουν περίπου 10-12 άτομα το χρόνο. Στην Ιταλία είχαν κάνει ειδικά προγράμματα για να το περιορίσουν.»
Ο κ. Σωφρονίδης ξεκαθαρίζει ότι, «ο μυοκάστορας δεν είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο και ούτε ορμάει στον άνθρωπο. Αν και πρόκειται για ένα νυκτόβιο είδος, παρ’ όλα αυτά το είδαμε και το φωτογραφήσαμε μέρα μεσημέρι στην Αγία Βαρβάρα.»
Τέλος, ο κ. Σωφρονίδης εξηγεί ότι «εδώ στη Δράμα μόνοι μας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Είναι θέμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος να πάρει τις ανάλογες αποφάσεις για το τι πρέπει να γίνει, γιατί έχουμε πληθυσμούς σε όλη την Ελλάδα ακόμα και στην Κρήτη.»
ΠΗΓΗ: http://www.proinos-typos.gr/gr/index.php?option=com_content&view=article&id=15003:2016-07-26-18-09-52&catid=45:themaproinoutypou&Itemid=107

Δεν υπάρχουν σχόλια: