.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

"Προσπαθούσιν εκ παντός τρόπου να μας εκβουλγαρίσουσι.." Αναφορά κατοίκων Καβάλας, Δράμας, Δοξάτου και Πραβίου (Ελευθερούπολης) - Εφημερίδα Σκριπ - 10 ΦΕΒ 1913

Η εφημερίδα "Σκριπ" στο φύλλο της 10ης Φεβρουαρίου 1913 δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδό της μια αναφορά επιτροπής κατοίκων από την Καβάλα, τη Δράμα, το Δοξάτο και το Πράβι (Ελευθερούπολη) προς τον Διάδοχο Κωνσταντίνο, εκφράζοντας φρικτά παράπονα από την συμπεριφορά των Βούλγαρων, που υποτίθεται πως ως σύμμαχοι με την Ελλάδα, "απελευθέρωσαν" από τον τούρκικο ζυγό την περιοχή, τονίζοντας μάλιστα σε κάποιο σημείο της αναφοράς πως  " Και αληθώς Υψηλότατε, πάντες μία φωνή αναφωνούμεν ότι η Βουλγαρική διοίκησις είνε ασυγκρίτως χειροτέρα από την εκδιωχθείσαν Τουρκικήν." Καλούν τον Διάδοχο να απελευθερώσει την περιοχή από τους Βούλγαρους.

Αναφέρονται διάφορα περιστατικά που συνέβησαν εις βάρος των Ελλήνων στις πόλεις και στα χωριά της περιοχής μας. Ειδικά για το Δοξάτο γίνεται αναφορά, εκτός των άλλων, και σε δύο επιφανείς Δοξατινούς από πολύ γνωστές οικογένειες, στον Αν. Χατζηβασιλείου και στον Θεοδ. Τζίμο. 

Σε άλλο σημείο της αναφοράς καταδεικνύεται σαφέστατα ο απώτερος σκοπός των Βουλγάρων (μερικούς μήνες μόλις πριν τις φοβερές σφαγές στο ν. Σερρών και βέβαια στο Δοξάτο..), οι οποίοι "Προσπαθούσιν εκ παντός τρόπου να μας εκβουλγαρίσουσι, μεταξύ άλλων δε τα οποία πράττουσι προσθέτουσιν εις το όνομα εκάστου τας καταλήξεις εφ και ωφ αι διάφοραι δε τοιαύται πιέσεις μας αναγκάζουν να εκπατριζώμενθα."


ΠΗΓΗ: http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=123&pageid=-1&id=46933&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASMASXASWASJAScASX&CropPDF=0

Δεν υπάρχουν σχόλια: