.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΤΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ - Β. ΠΟΥΛΙΟΥΔΗ : "Απ' την αρχαιότητα διεξάγονται ιπποδρομίες στο Δοξάτο" - ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ - 29 ΑΠΡ 2015






Σε μια όμορφη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του ΚΑΠΗ (που δυστυχώς όμως παρακολούθησαν λιγότερα από 50 άτομα ..) με την επιμέλεια της άοκνης κ. Μαρίας Στυλίδου, η κεντρική ομιλήτρια αρχαιολόγος κ Βασιλική Πουλιούδη ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, πως, σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής του Δοξάτου, οι περίφημες ιπποδρομίες που διεξάγονται κάθε χρόνο στις 2 Μαΐου ανάγονται στην αρχαιότητα, από την εποχή ακόμη που η ευρύτερη περιοχή ανήκε στη θράκη, και κακώς αναφέρεται συχνά πως ξεκίνησαν επί τουρκοκρατίας, όπως χαρακτηριστικά τόνισε η κ. Πουλιούδη.





Νωρίτερα ο κ. Γιώργος Χατζηδημητρίου σε μια σύντομη αλλά περιεκτική και πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του τόνισε την ιδιαίτερη σχέση του αλόγου με τον άνθρωπο γενικότερα και ειδικότερα με τους Έλληνες, από αρχαιοτάτων χρόνων, καθώς και πολλά χαρακτηριστικά των αλόγων, όχι ιδιαίτερα γνωστά στο ευρύ κοινό. Ακόμη αναφέρθηκε στην θεραπευτική ιππασία που παγκόσμια πλέον θεωρείται ίσως η σημαντικότερη προσφορά του αλόγου προς τον άνθρωπο, αλλά και στην διεξαγωγή των ιπποδρομιών του Δοξάτου τη σύγχρονη εποχή, με την συμμετοχή ίππων που μεταφέρονται από τον ιππόδρομο της Αθήνας, αφού εδώ και δεκαετίες δεν υπάρχουν πλέον αγροτικά άλογα από το Δοξάτο και την ευρύτερη περιοχή.

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του κ. Χατζηδημητρίου στο γεγονός πως οι Έλληνες είναι από τους λίγους λαούς παγκόσμια που το άλογο δεν υπάρχει στην διατροφική αλυσίδα του, όχι για λόγους υγιεινής αλλά από αγάπη σ' αυτόν τον πανάρχαιο σύντροφο του ανθρώπου.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Δ. Δαλακάκης.








Δεν υπάρχουν σχόλια: