.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

290 παράνομοι μετανάστες εγκατέλειψαν το κέντρο κράτησης Παρανεστίου

ΠΗΓΗ: http://www.dramini.gr/290-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%88%CE%B1%CE%BD-%CF%84/


290 παράνομοι μετανάστες εγκατέλειψαν το κέντρο κράτησης Παρανεστίου

paranesti stratopedo metanastonΜεγάλος αριθμός κρατουμένων εγκαταλείπει τις τελευταίες μέρες το κέντρο φιλοξενίας λαθρομεταναστών του Παρανεστίου.
Καθημερινά 20 περίπου άτομα αναχωρούν από το Παρανέστι με προορισμό κυρίως την Αθήνα. Προηγουμένως έχουν περάσει από την ειδική επιτροπή εξέτασης, δηλώνουν όπως επιβάλλει ο νόμος μία διεύθυνση κατοικίας και λαμβάνουν πράσινους φακέλους και έγγραφα στα χέρια, λέγοντας ότι με αυτά τους χορηγείται εξάμηνη άδεια παραμονής στη χώρα.


Η εξέλιξη αυτή θα αποφορτίσει κάπως τον Δήμο Παρανεστίου ο οποίος ανέλαβε ένα μέρος του κόστους της φιλοξενίας, χωρίς να λάβει από το κράτος ανάλογη χρηματοδότηση. Προβλήματα επίσης, όπως αυτό της ύδρευσης λόγω του υπερπολλαπλασιασμού του πληθυσμού αναμένεται να αμβλυνθούν, αφού μέχρι σήμερα έχουν φύγει 290 άτομα, από τον σύνολο των 570 περίπου που φιλοξενούνταν στο κέντρο κράτησης Παρανεστίου.
Το θέμα απασχόλησε το προσυνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων στην Ξάνθη όπου μίλησε η Δήμαρχος Αλίκη Σωτηριάδου. H κυρία  Σωτηριάδου ανέφερεα ότι «σύμφωνα  με τις οδηγίες που έχουν δοθεί οι μετανάστες που εγκαταλείπουν το κέντρο δηλώνουν μια οδό κατοικίας όπου θα διαμείνουν και έχουν την υποχρέωση να εμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου διαμένουν έχοντας στα χέρια τους το χαρτί που τους δόθηκε κατά την έξοδο από το Κέντρο.
Οι μετανάστες οδηγούνται με τη συνδρομή της αστυνομίας στο σιδηροδρομικό σταθμό του paranesti stathmos trenonΠαρανεστίου για να ταξιδέψουν με τρένο με κύριο προορισμό την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη ανάλογα με τη δική τους επιλογή. Επίσης η Δήμαρχος Παρανεστίου είπε ότι η διαδικασία της απομάκρυνσηε γίνεται ομαλά χωρίς να έχει δημιουργηθεί κάποιο επεισόδιο  ανάμεσα σε κατοίκους της περιοχής και μετανάστες.
Για την απομάκρυνση των μεταναστών από τα κέντρα κράτησής τους μίλησε και ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Γιώργος Παυλίδης   στον ραδιοφωνικό σταθμό  focus fm 103,6 εκφράζονταν την εκτίμηση ότι μέχρι σήμερα έφυγαν από τα κέντρα κράτηση στην περιφέρεια περί τους 700 μετανάστες, «χωρίς όμως να γνωρίζει πού ακριβώς τους πήγαν αλλά και ποια θα είναι η τύχη τους από εδώ και στο εξής», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο περιφερειάρχης σε άλλο σημείο της συνέντευξης  δήλωσε πως δίπλα από το σημείο που έχει πέσει ο φράχτης (από τις πλημμύρες του προηγούμενου μήνα), βρίσκεται ο οικισμός της Βίτσας. «Οι άνθρωποι είναι τρομοκρατημένοι, ξέρεται τι είναι να ξυπνούν οι κάτοικοι και να βλέπουν στην αυλή τους παράνομους μετανάστες;» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παυλίδης τόνισε  ότι παλαιότερα από το συγκεκριμένο σημείο περνούσαν 400 λαθρομετανάστες την ημέρα, και ζήτησε  από την κυβέρνηση «ολοκληρωμένη διαχείριση χωρίς καμία διακινδύνευση της ασφάλειας των πολιτών» ÓÕÓÓÉÔÉÏ ÔÇÓ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÇÓ
Το πρόβλημα με τους λαθρομετανάστες έστω και ελεύθερους δεν φαίνεται να λύνεται, καθώς ούτε η νέα κυβέρνηση είχε έτοιμη λύση για το μεταναστευτικό ως όφειλε.
Οι άνθρωποι αυτοί φεύγουν από όλα τα κέντρα και συγκεντρώνονται στην Αθήνα και κυρίως στην Ομόνοια ή στα μέρη όπου συνελήφθησαν. Δεν έχουν πλέον φαγητό και οι περισσότεροι ούτε στέγη με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε χειρότερη θέση . Η εικόνα από τα ρεπορτάζ στην Αθήνα είναι εύγλωττη  « Κανένας από τους λαθρομετανάστες δεν έχει δικό του σπίτι και έτσι κάποιοι αναζητούν στέγη σε οικίες συγγενών, ενώ άλλοι ακόμη και σε καταλύματα που τους είχαν παραχωρήσει οι πρώην εργοδότες τους.
Όσοι φυσικά ζούσαν μόνοι τους ή δεν είχαν εργασία δείχνουν απελπισμένοι και χαμένοι αναζητώντας μια ελπίδα σε ομοεθνείς τους για τις πρώτες ημέρες φιλοξενίας.
Σύμφωνα με την απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής, σκοπός είναι μέσα σε λιγότερες από 100 ημέρες να αδειάσει και να μπει λουκέτο στην Αμυγδαλέζα, αφού, όπως δήλωσε ο Γιάννης Πανούσης, δεν μπορεί να μετατραπεί σε ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας
Δεν είναι γνωστό αν υπαρχει σχετικό χρονοδιάγραμμα για το Κέντρο Παρανεστίου, η  αν αυτό θα εξελιχθεί σε ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας δίχως προς το παρόν να διευκρινίζονται οι όροι λειτουργίας των νέων «ανοικτών δομών.
dramini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: