.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Πρεμιέρα για την ελληνική πλατφόρμα χρηματοδότησης ιδεών - ΦΑΡΜΑ ΔΟΞΑΤΟΥ


Πρεμιέρα για την ελληνική πλατφόρμα χρηματοδότησης ιδεών

Το WinnersFund μέσω του Διαδικτύου φέρνει σε επαφή επενδυτές
Πρεμιέρα για την ελληνική πλατφόρμα χρηματοδότησης ιδεών
5
εκτύπωση  

Με στόχο να δώσει διέξοδο σε ελληνικές ιδέες που δεν έχουν πρόσβαση στις παραδοσιακές πηγές χρηματοδότησης ξεκινάει το δεύτερο 15ήμερο του Φεβρουαρίου η ελληνική πλατφόρμα μαζικής χρηματοδότησης (crowdfunding) με την επωνυμία WinnersFund από τους κ.κ.Γιάννη Τσακίρη, Γιάννη Ξανθάκη και Κωνσταντίνο Παρίση.
Το crowdfunding (χρηματοδότηση από το πλήθος ή συμμετοχική χρηματοδότηση) είναι μια σχετικά νέα  δημοφιλής μέθοδος άντλησης κεφαλαίων από νεοσύστατες εταιρείες (startups) μέσω του Διαδικτύου. Το crowdfunding λειτουργεί μέσω μιας ιστοσελίδας στην οποία παρουσιάζονται εταιρείες που χρειάζονται χρηματοδότηση και στην οποία έχει πρόσβαση το επενδυτικό κοινό.

Το WinnersFund εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον θεσμό του επιχειρηματικού crowdfunding. Από το 2010 ως σήμερα αντλήθηκαν διεθνώς μέσω crowdfunding περισσότερα από 10 δισ. δολάρια, ενώ διεθνείς οίκοι εκτιμούν ότι ως το 2020 θα υπάρξει κενό χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων ύψους 1,5 τρισ. ευρώ. Το WinnersFund ακολουθεί το equity model του crowdfunding, δηλαδή η ιδέα προς χρηματοδότηση θα πρέπει να μετουσιωθεί σε εταιρεία ώστε οι επενδυτές που θα ενδιαφερθούν να τη χρηματοδοτήσουν να λάβουν μετοχές.
Κάθε καμπάνια άντλησης κεφαλαίων στο WinnersFund θα διαρκεί περίπου τρεις μήνες και η πλατφόρμα θα αμείβεται με το 5% της έκδοσης, δηλαδή μόνο από αυτόν που «σηκώνει» τα κεφάλαια. Το ελάχιστο ποσό μιας έκδοσης θα είναι 24.000 ευρώ (όσο το ελάχιστο κεφάλαιο για την ίδρυση ανώνυμης εταιρείας, όπως επιβάλλει ο νόμος) και το ελάχιστο ποσό που θα μπορεί να επενδύσει ένας ιδιώτης θα είναι τα 20 ευρώ.
Για να συγκεντρώσουν οι εταιρείες τα κεφάλαια πρέπει να καλύψουν τις απαιτήσεις του νόμου. Για παράδειγμα, πρέπει να εκδώσουν ενημερωτικό δελτίο στην περίπτωση που θέλουν να αντλήσουν περισσότερα από 100.000 ευρώ το οποίο πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
 Σήμερα λειτουργούν διεθνώς 786 πλατφόρμες crowdfunding, οι 200 από τις οποίες βρίσκονται στην Ευρώπη. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αναμορφώνουν το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να γίνει πιο φιλικό. Για παράδειγμα, σε ορισμένες χώρες  επιτρέπεται η συγκέντρωση κεφαλαίων ως 1 εκατ. ευρώ χωρίς τη δημοσίευση ενημερωτικού.

Τα επενδυτικά σχέδια
Το WinnersFund ξεκινά τη λειτουργία του με τρεις νέες επιχειρηματικές ιδέες με υψηλό βαθμό καινοτομίας οι οποίες αναζητούν χρηματοδότηση. Πρόκειται για τις Algae Farms, τοSpreeade Hipp και τη Φάρμα Δοξάτου. Το επενδυτικό σχέδιο της Algae Farms (Hellas) ΑΕ (με έδρα την Πρέβεζα) προβλέπει την παραγωγή «πράσινων» ενεργειακών καυσίμων από άλγη (βιοελαίου, pellets και briquettes). Στόχος του επενδυτικού σχεδίου είναι η εξέλιξη της εταιρείας σε βασικό ευρωπαϊκό παραγωγό και προμηθευτή κοστολογικά ανταγωνιστικών και περιβαλλοντικά ορθών βιοκαυσίμων. To Spreeade Hipp είναι το πρώτο ελληνικό ισοτονικό αναψυκτικό (sports drink) και το μόνο στον κόσμο με ιπποφαές με πατέντα του OBI. Το ιπποφαές είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές ιδιότητές του καθώς περιέχει υψηλότατη συγκέντρωση σε βιταμίνες και περισσότερα από 190 στοιχεία πολύτιμα για τον οργανισμό. Το Spreeade Hipp ήδη παράγεται σε μικρές ποσότητες στη Μακεδονία. Τέλος, η Φάρμα Δοξάτου (με έδρα το Δοξάτο Δράμας) φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ολοκληρωμένο μοντέλο της κτηνοτροφικής συμπαραγωγής με πολυκαλλιέργεια. Το μοντέλο είναι ήδη καθιερωμένο στο εξωτερικό λόγω του πολλαπλάσιου οικονομικού και περιβαλλοντικού οφέλους σε σχέση με τις συμβατικές μονοκαλλιέργειες που επικρατούν στη χώρα μας.
Στην πλήρη του ανάπτυξη προβλέπει τη βιολογική πολυκαλλιέργεια 500 στρεμμάτων με φρούτα, κηπευτικά, καλαμπόκι και βίκο που θα ταΐζουν 500 αιγοπρόβατα, 10.000 κότες αβγοπαραγωγής και 100-500 χοίρους, όλα ελευθέρας βοσκής. Εχουν ήδη εξασφαλισθεί η κατάλληλη γη με τις απαιτούμενες πάγιες εγκαταστάσεις, ο βασικός εξοπλισμός, το αρχικό ζωικό κεφάλαιο και μεγάλο μέρος των απαιτούμενων οικονομικών πόρων.

ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=666946

Δεν υπάρχουν σχόλια: