.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Μανωλάδα: Ζητούν Έλληνες για τα φραουλοχώραφα και δεν πάει κανείς!

Μανωλάδα: Ζητούν Έλληνες για τα φραουλοχώραφα και δεν πάει κανείς!

Μέγεθος κειμένου
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

 Τελευταία ενημέρωση: 28.06.2013 | 18:55
Πρώτη δημοσίευση: 28.06.2013 | 18:54
Διαδώστε το:

Για την ακρίβεια, ελάχιστος αριθμός Ελλήνων φέρεται να έχει ανταποκριθεί στις αιτήσεις των φραουλοπαραγωγών, για πρόσληψη μέσω ΟΑΕΔ 4.648 εργατων στα φραουλοχώραφα.





Όπως διαβάζουμε στο patrisnews.com, μέχρι πριν από δέκα ημέρες δεν είχε κατατεθεί καμία αίτηση από ενδιαφερόμενο για εργασία στη συγκομιδή της φράουλας! Παράλληλα, σε ερώτηση που κατέθεσαν τέσσερις βουλευτές της Δυτικής Ελλάδας ( Γ.Κουτσούκος, Γ.Κοντογιάννης από Ηλεία, Α.Νταβλούρος και Δ.Τσούκαλης από Αχαΐα)
αναφέρουν ότι τώρα, είναι μονοψήφιος (!) ο αριθμός των αιτήσεων στον αρμόδιο ΟΑΕΔ της Αμαλιάδας, ζητώντας πλήρη ενημέρωση αλλά και παράλληλα να δοθεί λύση στο ζήτημα της παράνομης χρησιμοποίησης αλλοδαπών εργατών γης.
Δείτε την ερώτηση που κατέθεσαν οι τέσσερις βουλευτές:



"Στον κάμπο της Ηλείας και της Αχαΐας απασχολείται για εποχικές και μόνιμες καλλιέργειες μεγάλος αριθμός αλλοδαπών εργατών.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο στην καλλιέργεια της φράουλας απασχολούνται την περίοδο αιχμής στη συγκομιδή του προϊόντος άνω των 5.000 εργατών, το σύνολο των οποίων είναι αλλοδαποί και εξ αυτών το 90% παράνομοι μετανάστες.

Αλλά και στις υπόλοιπες καλλιέργειες (καρπούζι, πατάτες, ελιές, πιπέρι, ντομάτα κλπ), απασχολούνται αλλοδαποί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αν και σε μικρότερο βαθμό.

Μετά τα όσα συνέβησαν πριν από το Πάσχα, με την επίθεση σε αλλοδαπούς στη Μανωλάδα, πολλοί καλλιεργητές κατέθεσαν αιτήσεις στον ΟΑΕΔ (πάνω από 4.250) με τις οποίες ζητούσαν να προσλάβουν νόμιμους εργάτες γης, κατά προτίμηση Έλληνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις αιτήσεις ανταποκρίθηκε ελάχιστος αριθμός ανέργων με αποτέλεσμα το πρόβλημα για τη νέα καλλιεργητική περίοδο να γίνεται πιο έντονο, όχι μόνο στην Ηλεία αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Λαμβάνοντας ως δεδομένα τα προβλήματα που θα προκύψουν αν συνεχιστεί το καθεστώς χρησιμοποίησης παρανόμων μεταναστών σε αγροτικές εργασίες,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Πόσοι άνεργοι ανταποκρίθηκαν στις αιτήσεις για εργασία που κατέθεσαν στον ΟΑΕΔ Αμαλιάδος οι καλλιεργητές φράουλας;

2. Σε ποιες κινήσεις πρόκειται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία ώστε να ενημερωθούν άνεργοι σε όλη την Ελλάδα για την προσφορά εργασίας σε αγροτικές περιοχές όπως η Ηλεία;

3. Προτίθεστε να συμπεριλάβετε σε ενδεχόμενη καμπάνια ενημέρωσης και ανέργους που σήμερα σιτίζονται από Δήμους ή την Εκκλησία σε ολόκληρη την Ελλάδα;

4. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ανταπόκριση από Έλληνες ανέργους, ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν ώστε με τη νέα καλλιεργητική περίοδο να υπάρχει η δυνατότητα απασχόλησης αλλοδαπών εργατών γης με νόμιμο τρόπο στις αγροτικές εργασίες της Ηλείας και άλλων περιοχών της χώρας;

5. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ιδιαίτερα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη διασφάλιση της συνέχισης της παραγωγής σε προϊόντα, όπως η φράουλα, τα οποία σε ποσοστό 90% εξάγονται στο εξωτερικό, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την εθνική οικονομία;"

Δεν υπάρχουν σχόλια: