.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Στο Πανόραμα του Δήμου Προσοτσάνης το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Ευρώπης;


Στο Πανόραμα του Δήμου Προσοτσάνης το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Ευρώπης; Επιλεγμένο

05 Ιουλ 2012 @ 20:54 | Έγραψε η Συντακτική ομάδα
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Στο Πανόραμα του Δήμου Προσοτσάνης το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Ευρώπης;


05 Ιουλ 2012 @ 20:54


Κατηγορία Τοπικές ειδήσεις

Συντακτική ομάδα
χορηγός κατηγορίας: Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας


Μοιραστείτε το άρθρο
GoogleTwitterFacebook

Επενδυτικό σχέδιο ύψους 204 εκατομμυρίων ευρώ και ισχύος 100 MW, για τη δημιουργία του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου της Ευρώπης στην Τοπική Κοινότητα Πανοράματος του Δήμου Προσοτσάνης.

Ο επενδυτής σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ της Δράμας είναι ο Δραμινός διδάκτωρ ηλεκτρολόγος - μηχανικός Νίκος Κανόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας που θα υλοποιήσει την επένδυση.

Για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο Δήμο της Προσοτσάνης, αναδημοσιεύουμε σχετική ανάρτηση από το blog Δημότης Προσοτσάνης


ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ!!! 
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΖΗΤΗΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΗ ΕΚΤΑΣΗ -«ΜΑΜΟΥΘ»- ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ.

ΣΕ ΑΜΗΧΑΝΙΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΦΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΘΑ ΘΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΟΡΤΟΛΙΒΑΔΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΔΡΑΣΤΙΚΑ Η ΕΚΤΑΤΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.

Τρόμαξε στην κυριολεξία η πρόταση που ήρθε  κατακαλόκαιρα για συζήτηση στο Δ.Σ. και αφορούσε  τη  γνωμοδότηση για εκμίσθωση κοινόχρηστης έκτασης 1.687.862,43 τ. μστην Τ.Κ. Πανοράματος
Φυσικά στην πρόσκληση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και δόθηκε για δημοσίευση στα ΜΜΕ δεν έγινε  αναφορά στον επενδυτή. Ότι δηλαδή προέρχεται από την Αμερική και ότι πρόκειται για εγκατάσταση συστοιχίας φωτοβολταικών πάνελς. Φαίνεται να υποκρύφθηκε με πονηριά.
Στην συζήτηση που πήγε να ξεκινήσει στο Δ.Σ. αλλά δεν συνεχίστηκε,  η πρόεδρος του Δ.Σ. Έφη Μαναρίδου, ανέφερε ότι επρόκειτο να παραστεί στην συνεδρίαση και ο Αμερικανός επενδυτής ο οποίος επιθυμεί την σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. και ότι θα προσκόμιζε και τα ανταποδοτικά οφέλη προς την  τοπική κοινωνία από την παραχώρηση αυτή. Λόγω όμως κωλύματος, η συζήτηση θα γίνει σε άλλο συμβούλιο, με τον επενδυτή παρόντα.

Ο Δήμαρχος παίρνοντας τον λόγο ανέφερε ότι ήδη έχει ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη του Τοπικού συμβουλίου η οποία ήταν αρνητική καθώς επίσης και η εισηγητική πρόταση της επιτροπής ποιότητας του δήμου Προσοτσάνης, αρνητική
Ο Δήμαρχος Άγγελος Λύσελης φάνηκε επιφυλακτικός και προσεκτικός λέγοντας ότι καλό θα ήταν να ακούσουμε τις προτάσεις του επενδυτή.

Από την άλλη πλευρά της αντιπολίτευσης, ο Βασίλης Φατράλης σημείωσε με σκωπτικό ύφος ότι:«...όλα έχουν την τιμή τους...».

Ο Θόδωρος Αθανασιάδης φάνηκε περισσότερο συγκαταβατικός λέγοντας ότι: «δεν είναι κακό να γίνονται τέτοιου είδους επενδύσεις».

Παίρνοντας στην συνέχεια τον λόγο ο πρόεδρος του Νομικού προσώπου κ. Κυριάκος Μεσονύχτης ενημερωτικά είπε:
«να αναφέρω προς το σώμα ότι, έχουν γίνει πολλά τηλέφωνα από κυβερνητικούς παράγοντες ώστε να προχωρήσουμε στην παραχώρηση της έκτασης  προς τον συγκεκριμένο επενδύτη.» 
Επίσης συνέχισε ότι «ακόμη και εάν εμείς δεν γνωμοδοτήσουμε θετικά για την παραχώρηση της έκτασης επειδή πρόκειται για επιφάνεια πάνω από 100 στρέματα μπορεί να την παραχωρήσει το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων.»
 

Εδώ έκλεισε η συζήτηση στο Δ.Σ. αλλά ταυτόχρονα τώρα αρχίζει η μεγάλη συζήτηση μέσα στην κοινωνία για ένα πολύ σοβαρό θέμα  που αφορά την βιωσιμότητα στα κοινοτικά διαμερίσματα.

Εδώ λοιπόν,  παίρνει τον λόγο ο Κυρίαρχος λαός που έτσι και αλλιώς βογκεί κάτω από την πίεση της μεγάλης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης και αναρωτιέται για το ρόλο και την στάση των τοπικών παραγόντων που με την δική του ψήφο, τους έστειλε στο δημοτικό συμβούλιο να τον εκπροσωπήσουν.

Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ο Δήμαρχος και ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ με τις τοποθετήσεις τους έδειξαν ότι γνωρίζουν πολύ περισσότερα από όσα είπαν και άφησαν μάλιστα υπονοούμενα του τύπου ότι: «θα δούμε τι θα αποφασίσουμε  αφού πρώτα ακούσουμε τον Αμερικανό επενδυτή κ.λ.π.»

Επειδή το ζήτημα αυτό φαίνεται να μυρίζει από μακριά…  ότι:  μάλλον πρόκειται για προειλημμένη απόφαση παραχώρησης που κάποιοι τις συμπολίτευσης γνωρίζουν και κάποιοι άλλοι της αντιπολίτευσης συνηγορούν για τους δικούς τους λόγους.

Τα ερωτήματα που βάζουν οι απλοί δημότες,  ο κυρίαρχος λαός δηλαδή και πρέπει να απαντηθούν από την δημοτική αρχή είναι πολλά.  Όπως:

1. Γιατί ο δήμαρχος  δεν βγαίνει να καταγγείλει δημόσια τους κυβερνητικούς  παράγοντες,  που ανέφερε ότι  τον πιέζουν να γνωμοδοτήσει θετικά για την επένδυση του Αμερικανού.Άλλωστε θα μπορούσε να παρθεί  η απόφαση σε επίπεδο Υπουργείου Α.Α. & Τ. και με αυτό τον τρόπο  να μην εμπλακεί ο ίδιος.  Αποφεύγοντας το  πολιτικό κόστος.

2. Γιατί ο δήμαρχος δεν αναφέρει δημόσια  τι είδους «Καθρεφτάκια» έταξε ο Αμερικανός επενδυτής; Αυτά δηλαδή που θα δοθούν ως ανταπόδοση προς τους ιθαγενείς κατοίκους της περιοχής  του Πανοράματος αλλά και των γύρω περιοχών που θα υποστούν τις συνέπειες. Έτσι όπως μέσες άκρες άφησε ο ίδιος να εννοηθούν  από τα λεγόμενά του,  στο Δ.Σ. της 29ης Ιουνίου.

3. Ο Δήμαρχος  Άγγελος  Λύσσελης  μπροστά σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα θα τολμήσει, να ενεργοποιήσει τη δημοκρατική διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης ώστε να έχει και την σύμφωνη γνώμη  της τοπικής κοινωνίας και των  παραγωγικών φορέων; Θα ερωτηθούν ώστε να τοποθετηθούν και λοιπές  κοινωνικές,   και πολιτικές δυνάμεις του Ν. Δράμας;

4. Γιατί επιλέχθηκε από τον Αμερικανό επενδυτή η συγκεκριμένη περιοχή που είναι: α)Προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000 β) Μειονεκτική καθώς στην  τροχιά κίνησης του ήλιου υπάρχει ορεινός όγκος μεγάλου υψομέτρου  και μεταβαλλόμενη έντονη σκίασηγ) Μειονεκτική καθώς υπάρχει μικρό βάθος πεδίου με κοντινά εμπόδια στον ορίζονταδ) Μειονεκτική καθώς το ανάγλυφο του εδάφους έχει  έντονες υψομετρικές διαφορέςε) Απαγορευτική από την κείμενη νομοθεσία καθώς υπάρχουν στην περιοχή μνημεία της νεότερης στρατιωτικής ιστορίας αλλά και ένας μεταβυζαντινός ιστορικός ναός. 
5. Τα υλικά και τα προϊόντα θα είναι ευρωπαϊκής ή αμερικάνικης τεχνολογίας και προέλευσης;  Η επένδυση  θα είναι επιδοτούμενη στα πλαίσια  του προγράμματος “ΗΛΙΟΣ”;

6. Ποιος θα είναι ο αριθμός του προσωπικού που θα απασχοληθεί και κατά πόσο ο ντόπιος πληθυσμός θα ανταποκριθεί σε απαιτούμενα προσόντα ώστε να αντισταθμιστούν οι χαμένες θέσεις εργασίας από την εκτατική κτηνοτροφία που σήμερα κυριαρχεί στην περιοχή και δίνει ζωή στους χωρικούς;

7. Ποιες θα είναι  οι εγγυήσεις για τις θέσεις  εργασίας ώστε αυτές να  διατηρηθούν για όλα τα χρόνια λειτουργίας του πάρκου των φωτοβολατικών;

8. Κατά πόσο η πράσινη ανάπτυξη των “φωτοβολταικών”  θα είναι ισοσταθμισμένη με την πράσινη ανάπτυξη που προέρχεται από την καλλιέργεια  και διατήρηση των φυσικών βοσκοτόπων  και του ζωικού κεφαλαίου της  περιοχής;
9. Θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση  του τεχνικο-οικονομικού προγράμματος βιωσιμότητας της επένδυσης; (Πόσα χρόνια θα λειτουργήσει το πάρκο;  Πως θα γίνει η αποκατάστασή του; Κ.λ.π.)

10. Ποιος έγκριτος  φορέας θα εκτιμήσει το παραγωγικό και αναπτυξιακό όφελος που θα επιφέρει η επένδυση στην συγκεκριμένη  περιοχή;

Αυτά και όσα άλλα  επιθυμεί  να μάθει ο φτωχός λαός και που περιμένουν άμεσες απαντήσεις.
Μήπως όμως η επιμονή του επενδυτή και το ενδιαφέρον του για την   συγκεκριμένη περιοχή κρύβει κάτι άλλο; Τι; Μπορεί να μας απαντήσει η δημοτική αρχή;

Ο Κυρίαρχος λαός περιμένει και αυτός υπομονετικά. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: