.

e-mail

e-mail

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Τα τρόφιμα που μας ανακουφίζουν από τις αλλεργίες



Τα τρόφιμα που μας ανακουφίζουν από τις αλλεργίες

Οι εποχιακές αλλεργίες είναι σε έξαρση αυτήν την εποχή. Βοηθήστε τον οργανισμό σας να ανακουφιστεί ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω της διατροφής.


Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Εύα Καφετζή, BSc-Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πτολεμαΐδας . Αναπληρωτής Υπεύθυνη Βορείου Ελλάδας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Η κακή διατροφική συμπεριφορά αποτελεί «αλλεργιογόνο» παράγοντα. Ενισχύστε τη διατροφή σας με τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά και θα νιώσετε πολύ καλύτερα την άνοιξη.

Βιταμίνη C:

Η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή αντισωμάτων και αναστέλλει την παραγωγή της ισταμίνης, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργίας. Η βιταμίνη C βοηθάει στην ανακούφιση των αλλεργικών συμπτωμάτων. Τέλος βοηθάει στην παραγωγή διαφόρων ορμονών που απαιτούνται για την καταπολέμηση του στρες που δημιουργούνται από αλλεργικές αντιδράσεις. Πηγές: εσπεριδοειδή, φράουλες, ντομάτες, πιπεριές.

Απαραίτητα λιπαρά οξέα:

Τα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, των κυτταρικών μεμβρανών και των προσταγλανδινών. Οι προσταγλανδίνες συμμετέχουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και αναγνωρίζουν την κυτταρική φλεγονή. Η έλλειψη απαραίτητων λιπαρών οξέων οδηγεί σε εξασθένιση του ανοσοποιητικού, κόπωση και ψυχικές διαταραχές. Πηγές: ξηροί καρποί, σολομός, σκουμπρί, τόνος, σαρδέλες, εμπλουτισμένες μαλακές μαργαρίνες.

Προβιοτικά:

Τα προβιοτικά που περιέχονται στο γιαούρτι όχι μόνο προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά επιπλέον ενδέχεται να βελτιστοποιούν την άμυνα την οργανισμού. Άλλες λειτουργίες των προβιοτικών είναι η ανακούφιση από τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη. Ανακουφίζει από δερματίτιδες και αδρανοποιεί παθογόνους οργανισμούς.

Σελήνιο:
Το σελήνιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο που απαιτείται σε μικρές ποσότητες. Δρα ως αντιοξειδωτικό, προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες και τονώνει το ανοσοποιητικό. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυξάνει τη λειτουργία των Β-κυττάρων αντισωμάτων και είναι απαραίτητο για τη σύνθεση των πρωτεϊνών και σχηματισμό αντισωμάτων. Ενισχύει τη δράση της βιταμίνης C και είναι απαραίτητο για την παραγωγή του συνενζύμου Q10. Όταν συνδυάζεται με την κερκετίνη, το σελήνιο μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Πηγές: οστρακοειδή, φιστίκια, τόνος, μπακαλιάρος, ηλιόσποροι, σέλινο, καρύδια, κοτόπουλο, αυγά.

Τζίντζερ:

Μια ουσία που βρίσκεται στο τζίντζερ δοκιμάστηκε σε ποντίκι με αλλεργικό άσθμα και βρέθηκε ότι μειώθηκε η φλεγμονή των αεραγωγών. Το τζίντζερ έχει αντιαλλεργικές ιδιότητες και είναι απαραίτητο στα άτομα που ταλαιπωρούνται από εποχιακές αλλεργίες στη γύρη.

Μελιτζάνες – Πράσινο τσάι

Τα δύο αυτά τρόφιμα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή διαθέτουν αντιικές, αντιφλεγμονώδες, αντιισταμινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Μαγνήσιο:

Το μαγνήσιο μπορεί να συμβάλει στη μείωση του άσθματος με τη χαλάρωση των μυών γύρω από τους βρόγχους. Η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να αυξήσει την έκκριση ισταμίνης. Το μαγνήσιο ενισχύει την παραγωγή των αντισωμάτων και βοηθά το σώμα να μεταβολίσει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα σε προσταγλανδίνες, οι οποίες ρυθμίζουν πολλές λειτουργίες του σώματος. Πηγές: δημητριακά ολικής αλέσεως, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φακές, σοκολάτα υγείας, κακάο, κόκκινο κρές, μήλα, γάλα, γιαούρτι.

Ψευδάργυρος:

Η χρήση του ψευδαργύρου μπορεί να βοηθήσει με την αλλεργική ρινίτιδα. Γνωρίζουμε σήμερα πως υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ των αλλεργιών και ειδικότερα της αλλεργικής ρινίτιδας και του ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος σε αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να έχει θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα και την άμβλυνση των αλλεργικών αντιδράσεων. Η έλλειψη ψευδαργύρου είναι πιθανόν να μην είναι η αιτία των αλλεργιών, αλλά μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Πηγές: κολοκύθα, οστρακοειδή, κόκκινο κρέας, σαρδέλες, συκώτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: